Yüksek katlı binalarda yangın daha riskli

Yüksek katlı binalarda yangın daha riskli
Haber Tarihi : 24 Nisan 2018 13:30:56
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 5 Nisan'da çıkan yangın, yüksek katlı binalarda yaşayanların yangın riskine ne kadar hazırlıklı olduğu sorusunu da gündeme getirdi. Uzmanlar itfaiye gelene kadar alınacak önlemleri sıraladı.

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 5 Nisan'da çıkan yangın, yüksek katlı binalarda yaşayanların yangın riskine ne kadar hazırlıklı olduğu sorusunu da gündeme getirdi.

Kurumlarda, şirketlerde, okullarda zaman zaman yapılan tatbikatlarla yangın konusunda vatandaşlar bilinçlendirilmeye çalışılsa da çeşitli durumlar, alevler ve dumandan korunmak için alternatif yolların da bilinmesi gerektiğini gösterdi.

Yangın her ne kadar beklenmedik ve yıkıcı etkileri olan bir felaket olsa da soğukkanlı davranmak ve uzmanların uyarılarını dikkate almak, hayat kurtarıcı olabiliyor.

Yangın anında nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi (İÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mülkiyeti Koruma ve Güvenlik Bölümü Başkanı Erhan Bakırcı, yüksek katlı binalar yangına karşı güvenli inşa edilse de kullanıcıların eşyaları ile elektrik-gaz gibi enerji kaynaklarının yangına neden olabildiğini söyledi.

‘Evlerde yangın söndürücü bulundurulmalı'

Böylesi risklerle meydana gelebilecek yangınlara karşı evlerde portatif bir kuru kimyasal yangın söndürücünün hazır bulundurulması gerektiğini öneren Bakırcı, "Daire kapınızın kolu, kapı yüzeyi sıcak ise yangının kapınıza geldiğini anlamalıyız. Kapıyı açmamak, kapıyı ıslatmak bu noktada yangının yaşam alanımıza girmesini bir müddet engelleyecektir. Buna rağmen duman içinden kaçmak zorunda kalınırsa zeminden sürünerek duman katmanını geçmek ve acil çıkış yolu ile binayı terk edip toplanma alanına gitmek mümkün olabilir. Bu noktada, üzerimizdeki elbiselerin ortam ısısı ile yanmaması önemlidir. Bu nedenle mümkün ise elbiselerimizi ıslatarak rotamızı takip etmek, duman solumamamız için ıslak havlu ile burnumuzu kapatmamız gerekebilir."