Yunus Emre Enstitüsü, Afrika'da merkez sayısını artıracak

Yunus Emre Enstitüsü, Afrika'da merkez sayısını artıracak
Haber Tarihi : 15 Aralık 2021 11:13:37
Son Güncelleme Tarihi : 15 Aralık 2021 18:55:53

ANKARA (AA) - MUHAMMET TARHAN - Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkiye'nin Afrika kıtasıyla "insani" ve "güven esasına dayalı" ilişkiler geliştirmeye öncelik verdiğini belirterek, 2022'de başta Tanzanya olmak üzere Afrika'da 10 yeni kültür merkezi açmayı hedeflediklerini bildirdi.

Ateş, İstanbul'da 16-18 Aralık'ta gerçekleştirilecek 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi öncesinde AA muhabirine YEE'nin Afrika çalışmaları hakkında bilgi verdi.

YEE'nin Türkiye'nin yurt dışındaki "kültür elçisi" olduğunu ve Türkiye ile dünya arasında insani bağlar kurduğunu kaydeden Ateş, bağ kurmak için bir ülkeyi ve insanını tanımak gerektiğini söyledi.

Ateş, YEE bünyesinde ülke araştırma masalarının olduğunu ve her bir ülkeyi ayrı ayrı araştırdıklarını belirterek, Afrika'daki çeşitli ülkelerin kültürel ve etnik farklılıkları, üretim tarzları, kültür ve dil çalışmalarını yaptıktan sonra ilgili ülkelerle irtibata geçerek kültür merkezleri kurduklarını dile getirdi.

Şu ana kadar Afrika'da 10 YEE merkezi açtıklarını kaydeden Ateş, "Hedefimiz bu değil. Afrika'da 54 ülke olduğuna göre en az 20-25 ülkede merkez açmamız gerekiyor çünkü biz on yıllardır Afrika kıtasına ve Afrika ülkelerine uzak kaldık. Bir ülkenin dış politikasında ne kadar çok ülke ve coğrafya varsa o ülkenin alternatifleri de o kadar çok olur." dedi.

Ateş, tüm Afrika insanıyla "insani bağlar" oluşturduklarının altını çizerek, "Biz burada Türkiye algısı üzerine çalışmıyoruz. Türkiye'ye dair bir güven oluşmasını sağlıyoruz. Onun için de kurgulanmış bir Türkiye resmi sunmuyoruz. Türkiye'nin coğrafi özelliklerini, ekonomik potansiyelini, Türk insanının özellikle kültürel hassasiyetini ve değerlerini Afrika ülkelerine taşıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her yıl yaptığı Afrika ziyaretlerinin kendileri için "ufuk açıcı" olduğunu vurgulayan Ateş, Erdoğan'ın son ziyaretinin ardından Angola'da üniversite bünyesinde bir merkez açmak için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Ateş, Nijerya'da da yeni bir merkez açtıklarını belirterek, "Bununla birlikte bu sene küçük ama çok önemli bir ülke olan Ruanda'da Kigali'de bir merkez açtık. Şu anda sadece Kigali'deki merkezimizde birkaç yüz kişi eş zamanlı olarak fiziki ortamda Türkçe öğreniyor." diye konuştu.

- "Batı ülkesi olarak Afrika ülkelerinde pozitif bir algımız var"

Bir sonraki aşamanın, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında "güven esasına dayalı" ilişkiler geliştirmek olduğunu dile getiren Ateş, bunun Türkiye'nin bulunduğu coğrafi ve stratejik konum nedeniyle Türkiye'ye büyük avantaj sağlayacağına işaret etti.

Prof. Dr. Ateş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Biz başka ülkelerle münasebette bulunurken sadece onların ticari, ekonomik ya da askeri avantajları için değil, tamamen insani, güven esasına dayalı ilişkileri önceliyoruz. Bu Türkiye'nin dış politikasının da temel özelliklerinden birisidir. Gerçekten asırlardır bu temel esasa dayalı, Batı ülkesi olarak Afrika ülkelerinde pozitif bir algımız var. Çünkü Afrika'ya daha önceki yüzyıllarda giden milletler 'Afrika'nın zenginliklerini nasıl sömürürüz' için çalışmışlar. Türkiye'nin Afrika açılımı ise tamamen güven esasına dayalı eşit düzeyde, aynı göz hizasında bakabilecek bir ilişki tarzıdır."

- Her ülkenin dinamiğine göre farklı faaliyetler yapılıyor

YEE'nin Afrika ülkelerindeki etkinlikleri hakkında bilgi veren Ateş, Afrika'da her ülkede farklı çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Ateş, "Kuzey Afrika ülkelerinde Fas, Cezayir ve Tunus'ta kültür sanat faaliyetleri yaygın iken, Sudan'da meslek edindirme kurslarına daha fazla öncelik veriyoruz. Ruanda'da akademik ilişkileri geliştirmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin pozitif olduğu her alanı Afrika ülkelerine taşıyarak o ülkenin özelliklerine göre Türkiye ile güven esasına dayalı bir bağ kuruyoruz." ifadesini kullandı.

Geçen hafta Senegal'de Yunus Emre yılı münasebetiyle Türk Tasavvuf Musikisi konseri düzenlediklerini ve 700'den fazla kişinin katıldığını aktaran Ateş, böylece "Türklerin sahip olduğu İslam yorumu"nun da Afrika'ya taşındığını söyledi.

Ateş, bunun da Somali başta olmak üzere Afrika'daki radikal adımların önüne geçtiğini belirterek, "Çünkü birlik düşüncesi, insanı insan olarak sevme ve değer verme, bu Anadolu tarzı İslam yorumudur." dedi.

YEE Başkanı Ateş, bunun o ülkelerde YEE'nin düzenlediği hat ve resim sergisi gibi ortak atölye çalışmaları esnasında yapılan kültürel alışverişle gerçekleştiğini söyledi.

- Gelecek yıl hedef Afrika'da 10 yeni kültür merkezi

İstanbul'da 16-18 Aralık'ta yapılacak 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ni değerlendiren Ateş, bu zirvenin Türk dış politikasının uzun yıllardır devam ettiği bir ön çalışmanın ürünü olduğunu söyledi.

Ateş, zirvenin Türkiye'nin yanı sıra dünya için de çok kıymetli olduğunu belirterek, "Çünkü biz bir anlamda bu ülkelerin sesi oluyoruz." dedi.

Türkiye'nin öte yandan "Afrika halklarının ve devletlerinin dünyaya açılan kapısı" olduğunu da vurgulayan Ateş, Avrupa ve Amerika ile İstanbul üzerinden bağ kurulduğuna dikkati çekti.

Ateş, bunun insani olduğu kadar ekonomik katkısının da olduğunu aktararak, İstanbul'daki zirvenin hem YEE hem de Türkiye açısından çok önemli olduğunu söyledi.

YEE Başkanı Ateş, "Çünkü ihracat için size yeni bir rota, ilişki açısından size yeni imkanlar açılıyor. Aynı zamanda Afrika ülkeleri için de İstanbul ve Türkiye olağanüstü bir imkan. Biz bunu Avrupalı müttefiklerimizden ya da ABD'den daha farklı bir şekilde, güven esasına dayanarak geliştirmek istiyoruz." dedi.

YEE'nin gelecek yıldaki çalışmalarına ilişkin bilgiler de veren Ateş, "Biz İstanbul zirvesi akabinde Afrika'daki faaliyetlerimize yoğunluk veriyoruz. Afrika çalışmalarımız devam ediyor. Başta Tanzanya olmak üzere hedefimiz 2022'de de 10 kültür merkezi açmak üzere dışişleri bakanlıklarıyla çalışmalarımız devam ediyor. Ümidimiz 2023'e kadar Afrika kıtasında bu 10 merkezi açmak." dedi.