Yurt dışı seçmeninin tercihi hangi parti olacak?

Yurt dışı seçmeninin tercihi hangi parti olacak?
Haber Tarihi : 19 May 2015 11:21:20
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Yurt dışı seçmeninin tercihi hangi parti olacak?

Türkiye yazarı Fuat Uğur, Almanya'da edindiği 'seçim notları ve tahminleri'ni köşesine taşıdı. Uğur, HDP, CHP ve MHP'ye kötü haberi verdi:

Seçim özel programları kapsamında ekibiyle Avrupa'ya açılan Türkiye Gazetesi yazarı Fuat Uğur, yurt dışında bulunan 2 milyon 800 bin seçmenin nabzını tuttu.

Yurtdışındaki 2 milyon 800 bin kayıtlı seçmenin yüzde 40-45 oranında sandığa gideceğinin tahmin edildiği bilgisini paylaşan Uğur, bu oyun partilere göre oy dağılımının nasıl olacağı konusunda şu bilgileri verdi.

"ALMANYA'DAN SEÇİM NOTLARI VE TAHMİNLER Avrupa'da Gündem ekibi olarak geçen Pazar Köln'deydik ve STK temsilcilerinin katılımıyla bir seçim özel programı yaptık.

Yurt dışında 2 milyon 800 bin seçmen var. Randevu sisteminin geçerli olduğu geçen seçimlerde Gümrüklerde ve lokal sandıklarda 529 bin oy kullanıldı ve bu toplam oyun yüzde 18,5'una tekabül ediyor. Randevu sisteminin kalkması nedeniyle bu seçimlerde daha çok oy kullanılması bekleniyor.

Programın konuk konuşmacılarından UETD Başkan Yardımcısı Mehmet Kara, bu seçimlerdeki oy kullanma oranının Türkiye'deki yüzde 70 ve 80'lere varacağını düşünmenin hayal olduğunu, kendi beklentilerinin yüzde 40-45 bandında olduğunu söylüyor.

Ama asıl dilekleri yurt dışının seçim bölgesi hâline gelmesi. 2 milyon 800 bin seçmenin İzmir'e denk olduğunu ve 27 milletvekili çıkarabileceğini hatırlatıyorlar.

A&G'nin sahibi Adil Gür Avrupa'da yüzde 50'nin üzerinde AK Parti'ye, yüzde 20 deHDP'ye oy çıkacağını söylüyor ama Mehmet Kara aynı kanıda değil. HDP'ye oy verenlerin sahada kalabalık yaptığını ama önemli bir kısmının mülteci statüsünde olup TC kimliklerinin bulunmadığını hatırlatıyor. Ona göre HDP'nin oyu en fazla yüzde 15. AK Parti'nin Almanya'daki oy tahmini ise yüzde 60 civarı.

Peki, CHP ve MHP?

Her ikisi de Avrupa'yı gözden çıkarmış gibiler."