VF kat sol
VF kat sağ

Zika yeni bir nüfus planlaması oyunu mu?

Zika yeni bir nüfus planlaması oyunu mu?
Haber Tarihi : 25 Ocak 2016 07:56:34
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Dünya nüfusunun fazlalığından şikâyet eden küresel sömürge güçleri düzenli ve sürekli olarak nüfus azaltım teknikleri üzerinde çalışıyor. Bir güç olmasına rağmen nüfus kötü göstererek rakiplerini kontrol altında tutmayı hedefliyor. Bu amaca hizmet için sık sık biyolojik silahlara müracaat ediyor. Güney Amerika ve Afrika ülkelerinde yayıldığı ileri sürülen zika virüsünün bu amaçla servis edilmiş olmasından endişe ediliyor.

Yeni Söz | Özel Haber

 ‘ÇOCUK YAPMAYIN' ÇAĞRISI

Dünya Sağlık Örgütü'nün zika virüsünün Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da görüldüğünü bildirmiş ve yayılmaya devam ettiği konusunda uyarıda bulunmuştu. El Salvador Sağlık Politikası Bakan Yardımcısı Eduardo Espinoza'ın ise ülkesindeki kadınlara önümüzdeki iki yıl çocuk yapmaktan kaçınmaları ve aile planlamasına yönelmeleri çağrısı yapması tartışmalara neden oldu.

OYUN İÇİNDE OYUN MU?

Her taşın altından çıkan Amerika zika virüsünü gerekçe göstererek 14 ülkeye seyahat edilmemesi çağrısı yaptı. Engelli doğumlara yol açtığı iddia edilen zika, 1947 yılında tanımlanmış ve bu güne kadar hiç bir zaman salgına dönüştüğünün rapor edilmemiş, hiç aşı ve ilaç çalışması yapılmamış olması ve birden bire üç kıtada yayıldığının rapor edilmesi yeni bir biyolojik silahla mı karşı karşıyayız sorusunu akla getirdi.

AMAÇ DOĞURGANLIĞI AZALTMAK MI?

Sivrisineklerle bulaştığı, ateş, göz kızarması, kusma, baş, kas ve eklem ağrıları gibi belirtileri bulunan hastalığın onlarca ülkede aynı anda görülmesi sömürgeci güçlerin yeni bir nüfus oyunumu sorusunu akla getirdi. Engelli doğumlara yol açtığı iddia edilen virüsün, ailelerin çocuk yapmasını engellemeye dönük ciddi bir baskı aracı olarak gösteriliyor. Türk Sağlık Bakanlığı'nın çözüm olarak toksik sinek ilacı önerisi de ayrı bir garabet.

MEDYA KÖPÜRTÜYOR

Başta CNN olmak üzere batı medyası, virüs hakkında dehşete düşürücü haberler veriyor, korku empoze ediyor. CNN'in patronu Ted Turner, Amerikan basınında yer alan haberlere göre “225 milyon insandan oluşan bir dünya kurguluyoruz / arzuluyoruz” şeklindeki itiraflarda bulunmuştu. Alman siyaset bilimci William Engdahl ise, asıl amacın insanları sağlıklı kılmak değil, küresel nüfus ve soy arıtımı projesi olduğunu ve patronların on milyarlarca doları bu amaçla cömertçe harcadıklarını dile getirmekte. Engdahl, kuş gribi, domuz gribi, sars, corona, AIDS gibi pek çok virüsün benzer amaçlarla kullanıldığını ve pek çok aşının da aynı amaca hizmet ettiğini kaydediyor. Türk medyası ise buralardan aldığı haberleri aynı abartıyla yayıyor.

İDDİA VAR HENÜZ DOĞRULAMA YOK

Güney Amerika ülkeleri, sivrisineklerin bulaştırdığı ve kusurlu doğumlara neden olan Zika virüsüyle mücadele için vatandaşlarına hamile kalmamaları tavsiyesinde bulunuyor. ABD, 14 ülkeye seyahat uyarısında bulundu. Brezilya'da bu virüs sebebiyle 3 bin 500 bebek engelli doğduğu iddia edildi. Ancak bu iddia henüz doğrulanmadı.

KÜRTAJA İZİN VERİLMEDİ, ‘HAMİLE KALMAYIN' DENDİ 

Espinoza, halka sivrisinek savar kullanmaları ve eteklerinin altına pantolon giymeleri tavsiyesinde de bulundu. Ülkede 2013 yılında engelli bir çocuğa  hamile kalan kadının açtığı dava ülke çapında tartışmalara sebep olsa da kürtaja izin verilmedi. Müslüman Türkiye'de olsa mahkeme kararına bile gerek olmaksızın doktorlar kürtajı uygular ve kimsenin haberi bile olmazdı.

PANİKÇİLER DEVREDE

‘Aedes' türü sivrisineklerin sokması sonucu insana bulaşabilen virüsün önlenmesi kapsamında Kolombiya ve Jamaika'da temmuz ayında kadınlardan 6 aydan 1 yıla kadar hamile kalmamaları istenmişti. Benzer bir açıklamada Honduras Otonom Ulusal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin adı açıklanmayan yetkililerinden geldi ve kadınlardan hamileliği şimdilik ertelemelerini istedikleri duyuruldu.

Paniği artırmak içinde virüsün aktif olduğu iddia edilen ülkelerde iletişim kanallarının zayıf olduğu kırsal kesimlerdekilerin hastalıkla ilgili uyarılamamasından endişe edildiği iddia edildi.

İDDİALAR KESİN GİBİ HABERLEŞTİRİLİYOR

Brezilya Sağlık Bakanlığı bebeklerdeki küçük kafa (mikrosefali) vakalarıyla zika virüsü arasındaki bağlanın kesin olmadığı ve araştırıldığını söylemesine rağmen, haberler kesinmiş gibi sunuluyor.

Zika virüsünün yayıldığı Brezilya'da, ekim ayından bu yana 3 bin 500'den fazla bebeğe nöro-gelişimsel bozukluk olan mikrosefali teşhisi koyulduğunu duyururken, gelişmeleri şüpheyle karşılayan batı sorumlu batılı tıp çevreleri ise buna çeşitli kimyasalların, ağır metallerin, aşı ve ilaçlarında yol açabileceğini dile getiriyor.

ABD ise kesin bir bilgi olmamasına rağmen, her zaman olduğu gibi belki de kendi yaktığı ateşe benzin dökercesine, Hawaii adalarında yeni doğan bir bebekte Zika virüsü kaynaklı doğum kusuru tespit edildiği açıkladı. ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, bu hastalıkla ilgili 8 ülkeye yönelik duyurduğu seyahat uyarısını 14 ülkeye çıkardığını ilan etti.

ZİKA VİRÜSÜ NEDİR?

Flavivirus grubundan bir RNA Virüsü olan zika virüsünün neden olduğu ve insanlara sivrisinek ısırması ile bulaşan bir hastalıktır. İlk olarak Uganda'da 1947'de Zika Ormanı'nda bir Rhesus maymununda keşfedilmiş. İnsanlarda ilk olarak 1954'de Nijerya'da görülür. Belirtileri ateş, başağrısı, kızarık gözler, döküntü, kas ağrıları ve eklem ağrıları olabilir. Genellikle hafif geçen bir hastalık olup, etkisi 4-7 gün sürüyor.

Bulaşma

Zika virüsünün ana bulaşma yolu infekte Aedes türü sivrisineklerin insanları ısırmasıyla olur. Bunlar Dengue ve Chikungunya Hastalıklarını da bulaştıran sivrisineklerle aynı türdür. Aedes türü sivrisinekler, gündüz ısırmayı tercih ederler. Tipik olarak yumurtalarını; hayvan besleme kapları, çiçek vazoları, kâseler, kovalar gibi durgun suların yanına ve içine bırakırlar. Sivrisinekler, Zika hastalığını geçirmekte olan bir kişiyi ısırarak infekte olurlar, daha sonra bu infekte sinekler, diğer sağlam kişileri ısırarak onları da infekte ederler. Klinik genellikle hafif geçer, belirtiler birkaç günden bir haftaya dek sürebilir, hastaneye yatış çoğunlukla gerekmez. Ölüm çok nadirdir, Guillain-Barre Sendromu da çok nadiren gelişebilir.

Biyolojik bir silahla mı karşı karşıyayız?

Nadiren Zika ile enfekte bir anneden doğum esnasında (perinatal) bebeğe bulaşma da olabilir. Şimdiye kadar emzirmeyle geçiş bildirilmemiştir. Teorik olarak, şimdiye dek henüz rapor edilmese de, kan transfüzyonu yoluyla geçiş mümkündür. Cinsel temasla geçiş de çok nadir de olsa mevcuttur. İnkübasyon periyodu 3-12 gün arasıdır. Ancak virüs bugüne kadar salgın halde hiç görülmemiştir. Bugün birden 3 kıta ve 14 ülkede görülmesi pek çok soru işaretine yol açtı. Acaba biyolojik bir silahla mı karışı karşıyayız?

Teşhis ve tedavi

Tipik klinik belirtiler yüzünden ayırıcı tanısı geniş: Dengue, Chikungunya, Malarya, Rickettsia, Kızamık, Kızamıkçık gibi hastalıklarla karışabilir. Hastanın kliniği ve kan testleriyle tanı konur. Bilinen bir tedavisi yok. İstirahat, sıvı alımının arttırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler öneriliyor.

Korunma

Sağlık Bakanlığı, önleyici bir aşı ya da ilaç bulunmadığını açıkladı. En önemli korunmanın sivrisinek ısırıklarından korunmak olduğunu açıklandı. Klimalı ya da korunmuş mekânlarda kalmaya özen gösterilmesinin yanı sıra Sağlık Bakanlığı'nın toksik sivrisinek ilaçları önermesi şaşkınlığa yol açtı. Kapalı giysiler giyin (uzun kollu gömlek ve uzun pantolon gibi). Permetrin ile muamele edilmiş giysiler giyin. Dış mekânlardaki içi su dolu kapları boşaltın.