10 Ocak 2018

10 Ocak'ta aslında ne oldu?

10 Ocak 1996: Cumhurbaşkanı Demirel, 10 Ocak 1996 günü hükümeti kurma görevini RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'a verdi.

Erbakan, hükümet kurma görüşmelerini sürdürürken iki hızlı gelişme oldu. Mevcut hükümet 23 Şubat'ta Türkiye-İsrail eğitim ve işbirliği anlaşmasını imzalarken, 4 Mart tarihinde de Türkiye-İsrail Savunma Sanayi anlaşması imzalandı.

Hükümet yangından mal kaçırır gibi Refah iktidarının yapmayacağı tahmin edilen bazı anlaşmaları hızlıca yapıyordu.

RP Genel Başkanı Erbakan “Mesut Yılmaz bana ikinci doktoramı yaptırdı” hayıflanmasıyla hükümeti kuramadığı için görevi cumhurbaşkanına iade etmişti. Halbuki ANAP'lı kurmay Yaşar Okuyan ‘hükümet kuruldu' diye gazetecilere tatlı bile dağıtmıştı.

Son akşam ANAP'lı Mustafa Taşar, DYP'li Yalım Erez ile bir araya gelerek ANA-YOL üzerinde mutabakata varmışlardı. Bunun üzerine Demirel'in görev verdiği Mesut Yılmaz, bütün iç ve dış lobilerin baskısıyla Tansu Çiller ile 6 Mart 1996'da hükümeti kurdu. Aslında seçimler öncesi iki siyasi de birbirleri aleyhinde çok ağır sözler sarf etmişlerdi.

Seçim öncesinin gelişmeleri ve Çiller-Yılmaz diyalogları hatırlandığında kimse ANA-YOL koalisyonunun kurulabileceğini hayal bile etmiyordu.

TÜSİAD başta olmak üzere zinde güçler bu koalisyonu istiyorlardı. Komutanların Ramazan bayramı tatili münasebetiyle Uludağ'da bulunan Tansu Çiller ile görüşmeleri düğümü çözmüştü.”  (Öksüz,2004:35-39)

 

HAZIRLAYAN: HÜSEYİN YAĞMUR