18 Şubat 2018

18 Şubat'ta aslında ne oldu?

18 Şubat 1952: Türkiye'nin NATO'ya Üye Olması 

NATO'ya katılma protokolünü 1951 yılında Londra'da imzalayan Türkiye, 18 Şubat'ta örgüte resmen üye oldu. Bunun neticesi olarak topraklarımıza ABD askeri üsleri kurulmaya başlandı.

Şubat 1945'te yapılan Yalta Konferansı'nda, ABD Başkanı Franklin Roosevelt ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill'in de tasvibini alan SSCB lideri Josef Stalin, Dışişleri Bakanı Vladislav Molotov yoluyla Türkiye'ye 19 Mart'ta diplomatik bir nota vererek, Türk Boğazları'nın savunulması için Sovyetler'e üs verilmesini istedi. Molotov, Boğazlar rejiminin değiştirilmesini, Sovyetler'e üs verilmesini ve 16 Mart 1921 tarihli Moskova Antlaşması'nda yapılacak değişiklikle Kars ve Ardahan'ın SSCB'ye bırakılmasını istedi. (tariharşivi.net)

Sovyet istekleri Ankara'da derin bir şoka sebep olmuştu.ABD ve İngiltere nezdindeki diplomatik girişimlere de hız verildi. ABD, Avrupa'daki çıkarlarını korumak ve SSCB'yi çevrelemek yönünde en somut adımını Nisan 1949'da attı. ABD ve Kanada ile 10 Avrupa devleti arasında Washington'da Kuzey Atlantik Antlaşması imzalanarak NATO kuruldu.

Dönemin CHP Hükümeti Türkiye'deki ilk gerçek demokratik seçimlerin yapılmasından dört gün önce 10 Mayıs 1950'de NATO'ya üyelik için başvurdu. Fakat bu başvuru dikkate alınmadı. 14 Mayıs 1950'de iktidara gelen Demokrat Parti Hükümeti de, kendisinden önceki hükümet gibi NATO üyeliği için çaba gösterdi. Hatta 25 Haziran 1950'de Kore Savaşı'nın patlak vermesi üzerine, BM'nin çağrısına uyarak 25 Temmuz 1950'de Türk askerinin Kore'ye gönderilmesi kararı alındı. Hemen ardından da 1 Ağustos'ta NATO'ya ikinci defa üyelik müracaatı yapıldı. (tariharşivi.net)