03 Ocak 2018

3 Ocak'ta aslında ne oldu?

3 Ocak 1941: Diyanet İşleri Başkanlığı kurban derileri ve bağırsaklarının Türk Hava Kurumu'na bağışlanmasına ilişkin fetva verdi.

Türk Hava Kurumu, devletin kendisine verdiği kurban derisi toplama görevini, 1983 yılından bu yana 2860 sayılı Yardım Toplama, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunları ile nasıl uygulanacağını açıklayan Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkındaki Yönetmelik gereğince yerine getiriyordu.

Kurban derisi toplamada tek yetkili kurum Türk Hava Kurumu idi. Yardım Toplama Yönetmeliğine göre, Türk Hava Kurumu Kurban Bayramı'nda toplanan deri ve bağırsaklardan elde edilen gelirleri çeşitli kurumlar arasında bölüştürmekle yükümlüydü.

Buna göre gelirlerin, yüzde 50'sinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na, yüzde 40'ının Türk Hava Kurumu'na, yüzde 4'ünün Türkiye Kızılay Derneği'ne, yüzde 3'ünün Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na, yüzde 3'ünün Türkiye Diyanet Vakfı'na verilmesi gerekiyordu.

Kurban derilerinin kim tarafından toplanacağı her yıl tartışma konusu oluyordu. Türkiye'de uzun yıllardır bu konudaki tek yasal kurum Türk Hava Kurumu idi. 26.09.2013 tarihinde yapılan düzenleme ile ise, değeri 100 milyon TL'lerle ifade edilen kurban derisi pazarı, deri toplamak isteyen herkese açılmış oldu.

Resmi Gazete'de Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkındaki Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, kurban derisi ve bağırsağı toplama, fitre ve zekat zarfı dağıtarak yardım toplama konusunda Türk Hava Kurumu'na tanınan tüm yetki düzenlemeleri çıkarıldı. Böylece kurban pazarı derisi herkese açılmış oldu.

Türk Hava Kurumu Başkanı Osman Yıldırım ise “Kurban Derisi gelirlerini havacılık faaliyetlerimize aktarmaya devam edeceğiz" dedi.

HAZIRLAYAN: HÜSEYİN YAĞMUR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HAZIRLAYAN: HÜSEYİN YAĞMUR