03 Şubat 2018

3 Şubat'ta aslında ne oldu?

3 Şubat 1926: İskilipli Atıf Hoca'nın İdam Edilmesi

Şapka aleyhinde yazdığı yazıdan dolayı henüz çıkmamış Şapka Kanununa muhalefetten hapse atılan İskilipli Atıf Hoca  son gece dört sayfalık savunmasını hazırlar. Rivayete göre ranzaya yaslandığında Peygamber Efendimiz'i (sav) rüyasında görür. Resûlullah'ın "Atıf, neden bize kavuşmayı erteliyorsun?" hitabıyla uyanınca savunmasını yırtıp atar. (Tosun, 2012)

İskilipli Atıf Hoca,  dört gün içine sıkıştırılan dört duruşmadan sonra eski meclisin önünde Babaeski Müftüsü Ali Rıza Efendi ile birlikte asılarak idam edilir.

Hâkimiyet-i Milliye gazetesi, 3 Şubat 1926 tarihli nüshasında son mahkemeye ilişkin şunu yazmıştır: “Müdde-i umumi (savcı) zanlıların mahkûmiyetini istedi.” Savcı Necip Ali, Atıf Hoca'nın üç yıl ceza almasını talep eder. Mahkeme üyelerinin normalde bu karara uyması ya da daha az bir ceza vermesi gerekirken bir gün sonra idam çıkar. (Doğan,İ,2010)

Bir gazete, idamlar olmadan önce basılmış ve sonucu çoktan ilan etmiştir. İdamın gerçekleştiği gün çıkan Hâkimiyeti Milliye gazetesinde, “İskilipli Atıf Hoca ve müftü-i sabık Ali Rıza idam edildi.” denmektedir.

İskilipli Atıf Hoca'nın  naaşı, akşama kadar darağacında bırakılmış, daha sonra da Mamak Kabristanı'nın kimsesizler kısmına defnedilmişti.

HAZIRLAYAN: HÜSEYİN YAĞMUR