13 Kasım 2016

35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapılarını açıldı

Her yıl yarım milyon ziyaretçiyi ağırlayan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, bu yıl 35'inci kez kapılarını açıyor. Öğrenci, öğretmen ve emeklilere girişin ücretsiz olduğu fuarın  bu yıl kiTeması “Felsefe ve İnsan”  olarak belirlendi. Onur yazarı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi, onur konuğu ise Almanya olacak.

800 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılacağı fuarda süresince söyleşi, panel, şiir dinletileri ve çocuk etkinlikleriyle birlikte 300 etkinlik gerçekleştirilecek.

Çocuk Atölyeleri

Ana temanın “Felsefe ve İnsan” olduğu fuarda Türkiye Felsefe Kurumu ve TÜYAP tarafından özellikle farklı yaş gruplarına yönelik çocuk ve gençlik etkinlikleri düzenlenecek. Çocuklara yönelik “Eğitim Hakkı”, “Farklılıklar”, “Eleştirel Okuma ve Düşünme” üzerine atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.

Felsefe teması kapsamında yurt dışından çocuk kitabı yazarları Brigitte Labbé ve Oscar Brenifier ise fuarın konukları arasında. Labbé, 18 Kasım Cuma ve 19 Kasım Cumartesi günü çocuklara ve ebeveynlere yönelik iki ayrı atölye çalışması ve söyleşi gerçekleştirecek. Oscar Brenefier ise 13 Kasım Pazar günü çocuklarla felsefe üzerine bir söyleşi düzenleyecek.

Almanya'dan 30 Yayınevi Katılacak

Onur Konuğu'nun Almanya olduğu İstanbul Kitap Fuarı'na Almanya'dan 30 yayınevi katılırken 40'a yakın etkinlik gerçekleştirilecektir . Sözcüklerin Etkisi-Worte Bewegen sloganıyla fuara konuk olan Almanya, modern Almanca edebiyatından çocuk etkinliklerine geniş bir yelpazede hazırladığı program üç ayrı alanda düzenlenecek: Konferans salonları, 1 nolu holde yer alan Almanya Ulusal Standı ve yine aynı holdeki etkinlik alanı.

Onur Konuğu Almanya etkinlikleri kapsamında 14 Kasım Pazartesi günü Türkiye ve Almanya Yayıncılar buluşması gerçekleşirken, aynı gün Almanya'da Yayıncılık Trendleri, Çocuk Yayıncılığı ve Okuma'nın Geleceği ve Bağımsız Yayıncılık üzerine paneller gerçekleştirilecek.

İstanbul Sanat Fuarı Artist 2016 ile eş zamanlı gerçekleştirilecek.

4.ULUSLARARASI BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ

Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu “4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali başladı. 

10- 18 Kasım tarihleri arasında devam edecek olan festivalde “Seyirci kalmadık” vurgusuyla 15 Temmuz darbe girişimine dikkat çekilerek, darbe ve demokrasi ile ilgili dünya üzerinde yapılmış filmlerden oluşan bir seçkiyi de festivalde izleyiciyle buluşturuluyor. Dünyaca ünlü senaryo yazarı Robert McKee de festivalde Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile önemli bir seminer verecek. 

Festival Başkanı Ogün Şanlıer, “15 Temmuz darbe girişimi yaşandı. Irak, Suriye konuları var. Böyleyken Pentagon'un propaganda aracı olan biri Türkiye'ye niçin geliyor?” şeklinde bir eleştiri aldıklarını ifade ederek, şunları anlattı:

Belki haklı da olabilecek bir eleştiri aldık ama biz öyle bir festival değiliz. Bütün bunların bilincinde olan, McKee'nin teknik bilgilerini alarak, bizim senaristlerin kendi hikayelerini, 15 Temmuz'u da, Suriye, Irak meselesini de en iyi şekilde anlatabilmek için bu kişiyi davet ettik. Ücretsiz gerçekleşecek seminere yurt içinden büyük ilgi var. Bunun yanı sıra, yurt dışından da birçok kişi katılmak için müracaatta bulundu.”

 

“Kısa metrajlarla başlamıştık uluslararası uzun metrajla devam ettik”

Festival Direktörü Bülent Turgut festivalde bu yıl ilk kez “Ulusal Uzun Metraj Yarışması” düzenlediklerini dile getirerek, “Kısa metrajlarla başlamıştık geçen sene uluslararası uzun metrajla devam ettik. Ulusal uzun metraj yarışmasıyla da hedeflediğimiz, planladığımız büyüme doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz.” dedi.

 

Festivalde yarışacak filmler

Bu yıl 10-18 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek festival kapsamında, ulusal kısa ve uzun metraj film yarışmaları düzenlenecek.

Festivalde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen “Ulusal Uzun Metraj Yarışması”na 68, ulusal kısa belgesel ve kurmaca yarışmalarına 347 film başvurdu.

Festivalin Ulusal Uzun Metraj Yarışmasında Reha Erdem'in “Koca Dünya”, Derviş Zaim'in “Rüya”, Mehmet Can Mertoğlu'nun “Albüm”, Ümit Köreken'in “Mavi Bisiklet”, Kıvanç Sezer'in “Babamın Kanatları”, M.Tayfur Aydın'ın “Siyah Karga”, Bedir Afşin'in “Son Kuşlar” ve Gözde Kural'ın “Toz” filmi yarışacak.

Türk Sinemacılar Desteklenecek

Festivalde ayrıca, TRT ile yapılan kurumsal iş ortaklığı çerçevesinde, 11-15 Kasım'da bu yıl ilki gerçekleştirilecek “Boğaziçi Film Festivali Yapım Destek Platformu” kapsamında, “TRT Ortak Yapım Ödülü” ve 100 bin liralık “Digiflame Post Prodüksiyon Hizmet Ödülü” ile Türk sinemacılar desteklenecek.