05 Kasım 2018

5 Kasım 1972:İsmet İnönü’nün CHP’den İstifa Etmesi

Daha önce  “Ölünceye kadar CHP'li kalacağım” diyen Paşa, 5 Kasım 1972'de CHP'den istifa etti. İnönü, şöyle bir dilekçe yazmıştı: CHP Genel Başkanlığı'na,

12 Mart şartlarının nazik mahiyetini ciddiyetle muhafaza ettiği bir zamanda, Parti politikasının memleket için sakıncalı gördüğüm şekil ve istikamette değiştirilmesi sebebiyle CHP'den ayrılmış olduğumu bilgilerinize saygılarımla sunarım. (Birler,2010:474)

5 Kasım 1998 : Danıştay'ın Recep Tayyip Erdoğan'ın Belediye Başkanlığını Düşürmesi

 27 Nisan tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin RP'li eski Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 312.Madde'den mahkûm olduğu ve 10 aylık hapis cezasına çarptırıldığı açıklanmıştı. 5 Kasım 1998 günü Danıştay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Belediye Başkanlığını düşürdü.

 5 Kasım 2005: Hakkâri'nin Şemdinli İlçesinde Bir Kitabevine Bomba Konulması

 Olayda ölü ve yaralılar olur. Olay yerine gelen halk galeyana gelerek kamu binalarına saldırır. Çünkü olayın devlet eliyle gerçekleştirilen bir provokasyon olduğu işaretleri vardır.

 Olayın arkasında Hakkâri İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli Başçavuş Ali Kaya ve Özcan İldeniz çıkar. Bir süre sonra dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı General Yaşar Büyükanıt  “Ali Kaya'yı tanırım, iyi çocuktur” ifadesini kullanır. Büyükanıt, Diyarbakır'da Bölge Komutanı olduğu günlerden Ali Kaya'yı tanıdığını söylemektedir.

 Olayın halk isyanı şeklinde bir tepkiyle karşılaşması üzerine Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından inceleme başlatılır ve dönemin savcısı iddianamesini hazırlar. Ne var ki dava karara bağlanmadan sanık astsubaylar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılır.