07 Şubat 2018

7 Şubat'ta aslında ne oldu?

7 Şubat 1997: Rektörlerden Darbeci Baskısı

İstanbul'daki üniversitelerin öğretim üyeleri, Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkmak isteyenlerle mücadele edeceklerini açıkladı. Rektörler komitesi de yayınladığı deklarasyonda, hükümete sert uyarılarda bulundu. Deklarasyonu YÖK Başkanı Kemal Gürüz okudu.

Rektörler bir yandan Hükümetle mücadele ederken bir yandan da bilim adına kurulmuş üniversitelerde öğretim üyelerini taciz ve tasfiye ile meşguldüler

28 Şubat Darbe mağduru Prof.Dr. Ağırakça,  28 Şubat'ta kendisini çok ezdiklerini üniversitenin kapısından dışarı atıldığını, odasının kapatıldığını ve kitaplarının paketlenmek suretiyle üniversitenin önüne konulduğunu (Ağırakça,2014) söyledi.

Bir başka 28 Şubat Darbe mağduru Prof. Dr Mustafa Acar da yaşadıklarını şöyle anlatıyor:  Bu dönemde (2000-2008) kişisel olarak maruz kaldığım mağduriyetler arasında şunları sıralayabilirim:  Kendi üniversitemde kadro verilmemesi; başka bir üniversiteye geçmem için muvafakat verilmemesi; başka bir üniversitede yarı-zamanlı ders vermem için izin verilmemesi;  bildiri sunarak katıldığım pek çok bilimsel etkinliğe maddi destek verilmemesi; Doçent unvanım olduğu halde yazışmalarda “Yardımcı Doçent” unvanının kullanılmaya devam edilmesi; unvan alan emsallerime cüppe giydirilirken dışlanmam; yine Doçent olduğum halde, -YÖK Genel Kurulu'nun aksi yöndeki kararına rağmen- Yardımcı Doçentliğe yeniden atanırken Jüri raporları istenmesi… Bu anlamda yurtdışından doktorayı bitirip mecburi hizmet borcumu ödemek üzere döndükten sonra 11 yıl görev yaptığım üniversitemde söz konusu 11 yılın yaklaşık sekiz buçuk yılı taciz ve psikolojik eziyet içinde geçmiştir. Kadro verilmemesinden kaynaklanan yüklü miktarda bir maddi kaybım da söz konusudur. (Acar,2014)

HAZIRLAYAN: HÜSEYİN YAĞMUR