26 Haziran 2019

ABD’nin Savaş Makinası!

Kudüs meselesi, Golan Tepeleri, Suriye, Akdeniz ve İran gerilimi… Ve tabii ki S-400 füze krizi!

Bugünlerde ABD bölgemizde ne yapmaya çalışıyor?

“İş kişinin aynasıdır lafa bakılmaz” demiş atalarımız. Ya da “Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan bellidir.” O halde ABD ne derse desin, gerek İran konusunda ve gerekse Doğu Akdeniz'de ne yapmaya çalıştığını anlamak için müneccim olmaya gerek yok.

Amerika Birleşik Devletleri, 2001 yılından bu yana Ortadoğu'da ve Asya'da yürüttüğü savaşlarda 5,9 trilyon dolar harcadı.

 Yakın zamanda açıklanan bir rapora göre, 11 Eylül bahanesiyle Afganistan ve Irak'ta başlayan ve daha sonra Suriye'de devam eden savaşların ABD'ye olan maliyeti 6 trilyon dolara yaklaşıyor. Söz konusu rapor, ABD'nin Brown Üniversitesi bünyesinde bulunan Watson Uluslararası ve Kamuoyu İlişkiler Enstitüsü tarafından düzenlendi. 

 Yine aynı rapordan öğreniyoruz ki,  bu savaşlarda 750.000 kadar insan ölmüştür. Bunların 244.000'i ise masum siviller. Yaralanan, sakat kalan ve psikolojisi bozulan sivillerin sayısını ise kimse bilmiyor. Ayrıca savaşlar yüzünden 10 milyon insan yerinden yurdundan ayrılmak zorunda kalmış.

 Bütün bunlar neden yapıldı? Bu kadar masraf ve insan kaybına karşılık elde edilen fayda neydi? Buna verilecek mantıklı ve insaflı bir cevap var mıdır? Son yirmi yılda böylesine büyük dramlara sebep olan ABD, bundan sonra ne yapabilir? Veya ne yapmaya çalışıyor?

 Bugüne kadar yaptıkları, yapacaklarının garantisidir diye düşünürsek, çok geç olmadan, herkesin aklını başına alması gerekir. Bu konuda üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Aksi takdirde son pişmanlık fayda vermez.

 Filin zücaciye dükkânına girmesine izin vermemek gerekiyor.