06 Eylül 2021

​AFGANİSTAN'IN GERÇEK POTANSİYELİ

Afganistan’ı yeni keşfetmiş gibiyiz. Hayatı ve yaşadığı dünyayı, sadece televizyon ekranlarından tanımaya çalışanlar için bu doğru olabilir. Halbuki Afganlar uzun zamandır aramızda yaşıyorlar. Benimde tanıdığın 4-5 Afgan olmuştu.

Son göçenler hariç, ülkemizde yaşayan Afganların büyük çoğunluğu köylerde, özellikle çiftliklerde çalışmaktadır. Aranan elmanlardır. Çok iyi çoban oldukları söylenir. Köylüler, iş ilişkisi kuranlar hep memnundur. Çabuk uyum sağlarlar. Fazla, gereksiz konuşmazlar. Çalışkan ve mutedil insanlardır. Mütevazi, kibar ve saygılı davranırlar.

Kim memleketinden binlerce kilometre uzaklara gelip gurbet yaşamak ister ki? Son göçenler hariç, yoksulluk onları buralara sürüklemiştir. Kimi çocuklarının nafakası için, özelliklede gençler başlık parası biriktirmek için katlanırlar bu zorluklara.

Birçoğu kardeşini, babasını, amcasını, dedesini… neredeyse her kuşaktan birkaç yakınını bitmeyen savaşların birinde yitirmişlerdir.

Ülkelerinde hastanelerin, medreselerin, pazar yerlerinin bombalandığına şahit olmuşlardır.

Kadınları gerçekten ezenin, işgalcilerin kurduğu düzen ve düzenbazları olduğunu, anaların omuzlarında ki geçim yükünü gören, özünden koparılan kadınlara yönelik tecavüz vakalarıyla, modernleşme masalından uyanmış bireylerdir.

Geleceği bilmez, tahminde etmezler. Tevekkül üzere yaşayan ve onurları için çalışan insanlardır.

Borçlanmayı sevmezler bu yüzden. Amaçları, başları dik bir şekilde memleketlerine dönüp sevdiklerine kavuşmaktır. Allah’a iyi bir kul olup, huzura vardıklarında mahcup olmamak için dua ederler.

Bu yazdıklarım tanıma şansı bulduğum 3-5 Afgan kardeşimden edindiğim izlenimdir. Amerika’nın çekilmesi ile kaçan, memleketini hızla boşaltmaya çalışan kitle için aynı güzel duyguları beslemem mümkün değildir.

Bütün Afganları son gelenlerle karıştırıp, aynı kefeye koymak büyük bir hatadır.

Afganistan’ın gerçek potansiyeli kaçan “eğitimliler” değil, işgallerin darbesini yemiş, ülkesine sadık ve onurlu Afganlardır.

Ne yazık ki, işgalcilere karşı verdikleri mücadeleden daha çetin bir mücadeleyi, şimdi hem globalcilere hem de başlık parası gibi İslam’da yeri olmayan geleneklere karşı vermeleri gerekiyor.

Rabbim Afgan halkına, ilim, hikmet, basiret; İslam üzere bir kardeşlik ve birlik ruhu nasip etsin. Amin.