VF kat sol
VF kat sağ

13 Haziran 2016

Amerikan sistemi yazı tura atmaz

Amerikan başkanlık seçimlerinin adayları kesinleşti. Seçimler dediğimize bakmayın. Aslında tamamen ağız alışkanlığı. Yoksa ABD seçimlerinin demokratik yapısı ile İran seçimlerinin demokratik yapısı arasında zerre kadar fark yoktur. Tek fark birisinde “Mehdi ile bağlantı” halinde olan bir sistemin onayı ile aday olabilirken diğerinde dünyanın ve ABD'nin kaymağını yiyen elitin onayı ile aday olunabilmektedir.  Halkın seçimde cevaplamasını istedikleri soru şudur:

“Kırk satır mı, kırk katır mı?”

Bu bağlamda ABD başkanlık seçimi adayı Hillary Clinton için Amerikan halkının bilinçaltının senelerdir Hollywood tarafından nasıl ekilip biçildiğini analiz edelim.  Önce bir parça geriye giderek Amerika'nın ilk siyahi başkanı Barack Obama'dan başlayalım:

6 Ekim 2002, Bütün zamanların en sevilen dizileri arasına giren 24 dizisinin 2. sezonunun ilk bölümünde ABD başkanı bir siyahi olmuştur. Birinci sezonda ise bu siyahi başkan adayı dirayetli, ilkeli ve kahramanca duruşu ile kendisine karşı hazırlanan tüm komplo ve suikastleri savuşturmuştur. Dizinin yayınlanmasından 6 yıl sonra, Kasım 2008, ABD'nin ilk siyahi başkanı Barack Obama seçimleri kazanmıştır. Hem de kimsenin aklının ucundan bile geçmezken.

24film  obamalar

11 Ocak 2009,24 dizisinin 7. sezonu başlar ve ilk bölümde karşımızda kadın bir Amerikan başkanı vardır.

24-1 CherryJones

Ve dizinin yayınlanmasından 7 yıl sonra yapılacak olan 2016 Kasım ABD başkanlık seçimlerinde ilk defa bir kadın ABD başkanı olma yolunda hızla ilerlemektedir. Dizide ilk kadın ABD başkanını canlandıran Cherry Jones sizde de Hillary Clinton'ı çağrıştırmadı mı?

CherryJones-Clinton  

Gelelim 2012 yapımı Political Animals (Siyasi hayvan, bazı politikacıların bir nevi  hayvani içgüdü ile siyaset yapmasını tanımlayan bir terim) dizisine. Konu kısaca şöyle:

politicalanimals

Eski ABD başkanı olan kocasından boşanan First Lady, Dışişleri bakanı olarak kariyerine devam etmektedir. Bir yandan devlet işleri ile uğraşırken bir yandan da bir sonraki seçimlerde ABD başkanlığına adaylığını koyma ve koymama arasında gidip gelen, bir yandan da kadın düşkünü eski kocası olan ABD başkanı ile ilişkisi devam eden ama işlerini her daim dürüst yollarla halletmeye çalışan bir kadın portresi çizmektedir. Hillary Clinton'un Dışişleri bakanı olduğu ve kocasının eski ABD başkanı Bill Clinton olduğunu hatırlatmaya gerek yoktur herhalde.

Diziler konusunu burada noktalayarak biraz da gerçek olaylara gelelim.

Clinton

ABD'nin ilk kadın başkanı olmak için yola çıkan eski ABD Dişişleri Bakanı Hillary Clinton ile rakibi Bernie Sanders'ın kampanyanın başındaki 13-15 puanlık farkı kapattığını gösterdi. Iowa'da oylar öylesine birbirine yakındı ki 5 seçim çevresinde seçimin sonu para atışı belirledi. Clinton 6 bölgeyi yazı tura atışı sonunda kazandı. 6 bölgeyi de yazı turada ard arda kazanma ihtimali yüzde 1. (13 Haziran 2016)

Clinton1

Ve bir başka haber:

Amerikan haber sitesi SourceFed'e göre Google, Clinton'ın ABD Dışişleri Bakanı olduğu dönemde (2009-2013) yazışmalarını kişisel email hesabından yaptığı gerekçesiyle açılan soruşturmayı kasten sansürlüyor. (…) Buna karşın, Google'da Clinton'a yönelik soruşturmayı araştırmak amacıyla İngilizce  "Hillary Clinton suç" yazıldığında otomatik önerilen ilk sonuçlar arasında Hillary Clinton'un 1994'te meclise sunduğu ceza yasa tasarısı ve reformları yer alıyor. Google'dakinin aksine aynı aramalar Yahoo ve Bing'de yapıldığında çıkan otomatik önerilerin başında Clinton'a yönelik suçlamalar ve soruşturmalar geliyor. (…) Şu anda Google'un çatı şirketi Alphabet'in başkanlığını yürüten eski Google üst yöneticisi Eric Schmidt'in, Clinton'ın seçim kampanyası için görevlendirdiği veri analizi şirketi GroundWork'ün en büyük finansörlerinde biri olduğu ileri sürülüyor. (11 Haziran 2016)

Hala Amerikan sisteminin işi yazı turaya bırakacağını düşünüyor musunuz?