09 May 2022

Anadolu Efsanesi Trabzonspor

Tarihler 1967 yılını gösterdiğinde, Fatih Sultan Mehmet Han’ın fethettiği, Yavuz Sultan Selim’in yönettiği, Kanuni Sultan Süleyman’ın dünyaya geldiği Anadolu’nun kadim şehri Trabzon’da bir takım kuruldu. Aslında hikâye çok öncelerde başlamıştı. Cumhuriyetin ilk yıllarında Trabzon’un spor önderlerinden Hüseyin Avni Aker İstiklal Gazetesinde şöyle yazdı. ‘’ Trabzon şehri spor ibtilası geçiriyor. İstanbul’da dans ibtilası, Ankara’da ud, Trabzon’da futbol. Bunlar birer hastalık gibi yakaladıkları adamın yakasını bırakmıyorlar. Trabzon’da mahalle aralarında, ta Kavak Meydanına kadar ne kadar meydan, cami havlisi, bahçe varsa birkaç çocuk toplanmış! Gol diye bağırıyor. Hele şu hafta tatilinin işsiz bir sürü halkın Kavak Meydanına doğru toplanması bu ibtilayı azdırdı. Şimdi herkeste bir spor heyecanı var’’

Trabzonspor’a giden yolda İdmanocağı temel taşı oldu. İdmanocağı yerel ligde şampiyonluklar yaşadı. Üç kere üst üste Türkiye Amatör Şampiyonluğu kazanan İdmanocağı 1958’de düzenlenen Türkiye Amatör Şampiyonasında aynı puan ve averajda olduğu için kupayı Ankaragücü ile paylaştı. İdmanocağı şöhretini 1965’te Beşiktaş’ı Mithatpaşa stadında yenerek artırdı. İdmanocağı 21 Haziran 1966’da Martıspor ve Yıldızsporla birleşti, kendi isim ve renklerini koruyarak profesyonel kulüp olarak Türkiye 2. Ligine çıktı. İdmangücü ile İdmanocağı 2 Ağustos 1967’de uzun süren toplantıların ardından birleşmeyi kabul etti. Bordo Mavi Renklerle İdmanocağı, İdmangücü, Karadenizgücü ve Martıspor birleşti ve Trabzonspor efsanesi doğdu. Karadeniz fırtınası Trabzonspor Kulübü 1967- 1968 sezonunda İkinci Lige merhaba dedi.

Şampiyonluklar

Trabzonspor 1975-1976 sezonunda şampiyonluğu kazanarak kupayı Anadolu’ya taşıyan ilk takım oldu.  Karadeniz fırtınası aynı yıl Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık kupalarını da almayı başardı. Bundan sonra Trabzonspor liglerde fırtına gibi eserek peş peşe şampiyon oldu. 1975-76,1976-77, 1978-79, 1979-80, 1980-1981, 1983-84 sezonlarında şampiyonluklar yaşadı. Bununla birlikte Trabzonspor 7 Cumhurbaşkanlığı, 5 Başbakanlık kupasını müzesine götürdü.

Türkiye liglerinde başarıdan başarıya koşan Karadeniz fırtınası Avrupa takımları karşısında ülkemizi en iyi şekilde temsil etti. Bordo mavililer Hüseyin Avni Aker stadında Barcelona, Liverpool, İnter, Aston Villa gibi Avrupa’nın dev takımları karşısında galip gelme başarısını gösterdi.

 

 

Bu başarıları sağlayan bordo mavili ekip ve Trabzonsporlular uzun yıllar şampiyonluğa hasret yaşadı. Ancak tarihler 2022 yılını gösterdiğinde bir şeyler değişti. Teknik Direktörlüğe Abdullah Avcı’nın getirilmesi ve sonrasında Trabzonspor’un önlenemez yükselişi ve galibiyetleri başladı. Bütün takım, bütün Trabzon şehri ve bordo mavili renklere gönül veren asil Trabzonspor taraftarıyla birlikte şampiyonluğa inandı. O sene bu sene dedi. Öylesine inandı ki şampiyonluğa. 38 yıllık bir hasretti Trabzon’un ve Trabzonsporluların şampiyonluk hasreti. Bu hasrete bu sene son verilmeliydi. Ligin bitimine dört hafta kalmıştı. Trabzonspor’un alacağı bir puan şampiyonluğuna yetecekti. Bordo mavili renklere gönül vermiş taraftarlar bu tarihi maç için ülkemizin birçok şehrinden ve hatta Avrupa şehirlerinden otomobillerle, otobüslerle uçaklarla Trabzon’a adeta akın etti. Akyazı Şenol Güneş Spor Kompleksi Medical Park Stadı tamamen dolmuş, Trabzon Meydan’da adım atacak yer kalmamıştı, on binlerce taraftar millet bahçesinde ve şehirde her sokak her caddede herkes maça kilitlendi. Zorlu geçen bir maçın ardından Trabzonspor aldığı bir puanla çok özlediği, çok beklediği şampiyonluğa kavuştu. Yüzbinlerce taraftar Trabzon’da, milyonlarca taraftar ülkemizin her yanında hasret kaldığı şampiyonluğu emsalsiz bir şekilde kutladı. Bu şampiyonluk coşkusu ülkemizin her şehrini ve Avrupa’daki şehirleri sardı. Dünyanın her yerinde yapılan kutlamalar Trabzonspor’un dünyaya mâl olmuş bir takım olduğunun ispatıdır. Trabzonspor’u ve emsalsiz taraftarını kutluyorum. Kuruluşundan bu yana Trabzon’a gönül ve emek veren Hüseyin Avni Aker, Ahmet Suat Özyazıcı, Özkan Sümer gibi efsaneleri rahmetle anıyorum. Süper lig tarihimizde 1112 dakika kalede gol yememe rekorunu elinde bulunduran hem kaleci olarak hem de teknik direktör olarak Trabzonspor’da büyük emekleri olan Şenol Güneş başta olmak üzere Trabzonspor tarihi boyunca bordo mavili formayı giyen bütün sporcuları saygı ve  minnetle anıyorum. Hayata veda edenlerine ALLAH’tan rahmet, hayatta olanlarına da sağlık, sıhhat ve afiyetler diliyorum. Türkiye futbol tarihinde Anadolu kulüpleri içinde ilk ve son Şampiyon Trabzonspor….