09 Kasım 2015

Arapça yayınlar fuarı

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesinde bu günlerde yoğunluk bitmiyor. Etkinliğin biri bitiyor diğeri başlıyor. Edebiyat Mevsiminin ardından şimdide Arap Mevsimi yaşanıyor.

Yolunuz Sultanahmet Kızlarağası Medresesine düşerse büyük bir heyecan yaşandığını göreceksiniz. Sultanahmet'de cadde ve sokaklarda onlarca Mısırlı, Suriyeli, Faslı, Tunuslu daha bir çok arap ülkesinden her yaştan kişinin adres kağıdı ile Kızlaraağası Medresesini yani TYB İstanbul Şubesini aradığına şahit olacaksınız.

Orada ne mi var. Orada kendi dillerinde yayınlanan kitapların fuarı var. Orada kendi ülkelerinden yazarlar var. Kendilerini anlatan konferanslar, söyleşiler var. Orada kültürleri var. Savaş ve birçok nedenden dolayı bırakıp geldikleri vatanları var. Koşarak geliyorlar. Ağlıyorlar. Kitaplara yüz sürüyorlar. Memleketinizden bir ürün geldiği zaman koklarsınız ya doğup büyüdüğünüz toprakların kokusunu duymak için, öyle kokluyorlar işte. Hele çocukların, çocuk dergilerine bir uzanışları var ki, duygulanmamak elde değil. Yolunuzu düşürün ve heyecanlarına ortak olun.  

20151107_161244

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesinin ev sahipliğinde Arap Araştırma Yayın Birliği ve DnB Medyanın birlikte gerçekleştirdikleri fuar ülkemizde ilk kez yapılıyor. Arap ülkelerinden 50 yayınevi katılıyor. İstanbul'da yaklaşık bir milyona yakın Arap vatandaşı yaşadığı için burada düzenlenmiş. İsabetli bir karar olmuş bence. Etkinlikler çok yoğun geçiyor.

20151107_161436

Dün iki saatliğine uğradım. Her oda hatta dışarısı bile doluydu. Başkan Mahmut Bıyıklı ile kesintisiz iki dakika bile konuşmak mümkün olmadı. Fuarın Koordinatörü Ebru Karalar hanımı hiç otururken görmedim. Sürekli koşuşturuyor.

Fuarda, kitaplara bakarken başınızı hafiften yukarıya kaldırdığınız anda rafların üstünde sizi derinden etkileyen bir fotoğraf sergisinin olduğun da göreceksiniz. Suriye, Mısır, Filistin, Irak…  Sokaklarına ait onlarca fotoğraf, orta doğuda yaşanan her şeyi özetliyor. Fuar, Arapların yanı sıra ülkemizden de çok sayıda öğrenci, yazar ve akademisyeninde ilgisini çekiyor.

Bu arada 34. İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı da başladı. Orada da ayrı bir heyecan yaşanıyor. Onlarca yayınevi ve yazar okuyucusunu bekliyor. Oradaki izlenimlerimi de diğer yazımda anlatacağım inşallah.