06 Haziran 2018

Askıda kitap

Birçoğumuz  “Askıda Ekmek” “Askıda Yemek” ve buna benzer birçok güzel uygulamalara şahit olmuşuzdur. Hayırsever vatandaşlar, üç ekmek ihtiyacı varsa 4 tane alıyor bir tanesini de askıya bırakıyor. Yemek için de aynı idi.  İhtiyaç sahipleri de gelip ekmeği ya da yemeği talep ediyor. Gerçekten güzel hoş bir uygulama.  37. Kitap ve Kültür Fuarında bu güzel uygulamanın kitap versiyonu ile de karşılaştık çok şükür. Akıl Fikir Yayınları akletmiş.  

“Askıda Kitap”. Kitap alanların çoğu bir de askıya kitap bırakıyor. Arzu edenler, okudukları fazla kitapları bu ‘askı'ya bırakabiliyor. Yayınevi sahibi kitapları vermek için öğrenci veya ihtiyaçlı kişi arıyor. Ne güzel ne hoş bir uygulama.

Kitap almak isteyen ancak maddi gücü yetersiz kitapseverler de (bilhassa öğrenciler) gelip buradan ücretsiz kitap alıp gidebilir. Yakın bir zamanda bu güzel uygulamanın yayınevleri arasında artarak devam edeceğini tahmin ediyorum.

 Diyanet İşleri Başkanı Erbaş Kitap Fuarını Ziyaret Etti

  1. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı birbirinden değerli konukları ağırlamaya devam ediyor. Ramazan'ın 19. Gününde Ayasofya Meydanı'nda kurulu olan kitap fuarının önemli bir ziyaretçisi vardı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, kitap fuarını ziyaret ederek standları tek tek gezdi.  Erbaş, yayınevi temsilcileriyle ve imza etkinliğindeki yazarlarla sohbet etti.

Fuar Genel Koordinatörü Osman Sarıkaya'nın refakât etti.  Başkan Ali Erbaş, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ayasofya Meydanı'nda devam etmekte olan Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın kapıları Kadir Gecesi'ne kadar açık olacak.

 Kerkük'ten Anadolu'ya İrfanî Türküler

Saye Müzik Topluluğu, “Kerkük'ten Anadolu'ya İrfanî Türküler” başlıklı konserle, İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda İstanbullularla buluşdu.

Konserde; Kerküklü sanatçılar Ahmet Tuzlu ve Ahmet Benne, Şanlıurfalı gazelhan Bekir Çiçek, Erzurumlu mahalli sanatçı Yakup Aktaş, Türk halk müziğinin efsane sanatçılarından Mükerrem Kemertaş'ın oğlu Tuncay Kemertaş, Elazığlı halk müziği sanatçıları Adnan Çilesiz ve aynı zamanda konserin şefliğini de üstlenen Turgay Coşkun solist olarak sahne aldılar.

Geniş bir coğrafyanın tasavvufi ve müzikal zenginliğinin aynı sahnede buluşacağı gecede; Şanlıurfa, Elazığ (Harput), Erzurum ve Kerkük'ten tasavvufi türküler, ilahiler, hoyratlar ve gazeller seslendirilecek. Seyirciler, eserleri klasik icralarının yanı sıra modern düzenlemeleriyle de dinleme imkânı buldular.

Konserde yirmi iki eser seslendirildi. Seyreyle Güzel, Susuzam Çölde, Şem-a Yanar Pervaneler, Rahmeyle Mene, Ya Habib Allah, Arzuhal İçin Sultana Geldim, Dilimizle Diyelim ve Can Kerkük bu eserden bazıları.

Konserde solistlere; kemanda Ertuğrul Coşkun, udda Hasan Sümbüllü, bas gitarda Burak Demir, viyolonselde Onur Akkuş, kavalda Ahmet Mustafa Yelden, perküsyonda Burak Çakır, Veysel Ateş ve Emre Güney, bağlama da ise Erkan Şölen ve Candeniz Eroğlu eşlik etti.

 Hayalden Gerçeğe Sınıftan Sektöre

Esenler İbrahim Turhan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi bundan öncede sayfada yer verdiğimiz haberini yaptığımız çalışmaları ve başarılarıyla dikkat çeken bir okulumuz.  Bu okulumuz şimdi de yeni başarısıyla sayfamıza girmeyi hak etti.

Okul, Milli Eğitim Bakanlığı uhdesindeki Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödülleri proje yarışmasında İstanbul bölgesinde derece almak üzere incelenmeye hak kazandı. 4891 proje arasından ilk 151 proje arasına girmeyi başardı.

Proje hakkında Okul Müdürü Selahattin Dal ile yaptığımız görüşmeyi aktarıyorum:  

“Projemiz, okulumuz Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı ile Grafik ve Fotoğraf Alanı iş birliği ile yürütülmüştür. Süreçte iki alanın öğrencileri, öğretmenleri rehberliğinde koşulları önceden tanımlanmış atölye çalışmaları sürecinde bir araya gelmiş ve beceri, bilgi ve yeteneklerini kullanarak bir çocuk kitabı hazırlamışlardır.

Proje sürecinde gerçekleştirilen atölye çalışmalarında sektörde öne çıkmış isimleri okulumuzda ağırlayarak proje grubundaki öğrencilerimizle bir araya getirdik. Atölye çalışmaları sürecinde Can Çocuk Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Demirhan Kadıoğlu, Grafik Tasarımcı Azra Çolak, çocuk edebiyatı alanında eğitim almış olan Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni Rabia Yılmaz, çizim eğitimi vermek ve deneyimlerini paylaşmak üzere ressam Sibel Çalık okulumuza gelerek atölye çalışmalarında öğrencilerimizin süreç içindeki gelişimlerine katkıda bulunmuştur.

Ortak ürün olan bu çocuk kitabı her yönüyle özgün olup hikayesi öğretmenleri rehberliğinde Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı öğrencileri tarafından yazılmış, kitabın grafik tasarımı ise Grafik ve Fotoğraf Alanı öğrencileri tarafından yapılmıştır.

Ortaya çıkan “Bu Kozalak Da Nereden Çıktı?” isimli çocuk kitabımızın hem sektöre ve ilgililere tanıtımını yapmak hem de kitabın hedef kitlesi olan okulöncesi yaş grubu çocukları ile buluşmasını sağlamak amacıyla bir lansman gerçekleştirdik. Bu lansmana ilçemizde bulunan Ayvalıdere Anaokulu öğretmenleri, idarecileri ve 5 yaş sınıfı öğrencileri davet edilmiştir. Lansmanda “Bu Kozalak Da Nereden Çıktı?” kitabımızın seslendirmesi görselleriyle katılımcılara sunulmuştur. Ayrıca Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı öğrencileri tarafından atölye çalışmaları sürecinde ortaya çıkarılan kitabın kahramanlarının dolgu oyuncakları, ahşap oyuncakları, maskeleri ve kuklaları da sergilenmiştir. Lansmanda çalışma masaları kurulmuş ve katılımcı çocuklar Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı öğrencileri rehberliğinde kitabımızın çalışma sayfalarından oluşan etkinlikleri yapmışlardır.

Bu projeyle okulumuzda bulunan alanların iş birliği içerisinde üretimlerini teşvik etmeyi amaçlamış olup ayrıca sektörün beklentilerine uygun öğrenci yetiştirmek ve alternatif iş kolları hakkında öğrencilerimizi bilgilendirmeyi hedefledik.

Bu kapsamda 6 ay süreyle çalışmalarını yürüttüğümüz projeyle başvuruda bulunduğumuz Milli Eğitim Bakanlığı uhdesindeki Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödülleri proje yarışmasında İstanbul bölgesinde derece almak üzere incelenmeye hak kazandık. 4891 proje arasından ilk 151 proje arasına girmeyi başardığımız çalışma ile bölge ödülünü kazanmaya da adayız.”

 Proje Ekibi - Öğretmenler

Selahattin Dal, Yasemin Kuri,  Zeynep Fidan Dal, Halit Kuri, Ersin Köse

 Öğrenciler

Melek Hacıfettahoğlu,Selma Doğan, Erdem Koçyiğit, Murat Kurtaran, Kadir Mert Arslan, Emir Butakın, Ahmet Sarıkaya, Burak Teker, Şimal Gezicier, Merve Köse, Selin Eraslan, Melike Abir, Esranur Sancak, İlaydagül Keskin, Serap Bozdağ, Melek Reyhan Dursun, Rana Berfin Gültekin, Ravza Baysal.

 Hayal Meyal Hikayeler

Bugün sayfamda ikinci bir okuldan daha bahsedeceğim. Zeytinburnu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi. Bu haberin kahramanları ise iki idealist öğretmen ve 15 azimli öğrencileri.

Edebiyat Öğretmenleri olan H. Nurhayat Örenci ve H. Yasemin Yıldırım 2016-17 öğretim yılında okulda ‘Yazarlık Atölyesi' başlatıyor. Amaçları öğrencilerin hayal güçlerini harekete geçirmek ve güzel yazılar yazmalarını sağlamaktı. Atölye ilgi gördü. Hayal güçleri harekete geçti güzel yazılar zamanla hikâye alanına doğru kaydı. Sonunda ne mi oldu? 15 Öğrencinin hikayelerinden oluşan “Hayal Meyal Hikayeler” kitabı dünyaya geldi. Öğrencilerimizin bir kısmı ile 37. Kitap ve Kültür Fuarında bir araya geldik. O kadar heyecanlı ve istekliler ki ileriki yıllarda aralarından çok güçlü yazarlar çıkacağından eminim. Kaşla göz arasında ortak imzaladıkları kitabı da hediye ederek güzel bir sürpriz yaptılar. Şimdiden okumaya başladım bile. İki hocamıza da çok teşekkür ediyorum.

Kitapta hikayesi olan öğrenciler: Alişan Doğan, Ayşe Nur Öztürk, Fatma Gül Eremsayın, İrem Kazak, Hasancan Türkyılmaz, Melike Eymen Yangöz, Mükerrem Gencan, Nazlıcan Karabaş, Rana Tevekkül, Rümeysa Erden, Sümeyye Hatice Alan, Sümeyye Ural, Yusuf Poyraz Günçıktı, Zeynep Feyza Havranlıoğlu, Zeynep Nalbantoğlu.

 ÜÇ GÜZEL İFTAR

 Arşiv ve Kütüphaneciler İftarda Buluştu

Her yıl kütüphanecilik camiasının katılımı ile geleneksel hale gelmiş olan Yordam iftarı kütüphanecileri, arşivcileri, eğitim kültür dünyasının seçkin simalarını bir araya getirdi. Yordam Bilgi Teknojileri Şirketi dijital arşiv çalışmalarıyla ve bu alana sağladıkları kolaylıklarla dikkat çekiyor. Birçok üniversite, belediye ve özel kurumun arşivine artık uzaktan bağlanabiliniyor.

 

Şiar İftarı

Güzel ve samimi insanların birlikteliği sayesinde yayınlanan Şiar Dergisi'nin de iftarı vardı. Sağ olsunlar bizi her yıl davet ederler. Geçtiğimiz yıl iftar yeri açık alan olmasına ve yağmur yağacağı anonslarına rağmen iştirak etmiştim bu güzel insanların iftarlarına. Bu yılda Üsküdar'da yapılan programda çok değerli şair büyüklerim Hüseyin Akın, Şakir Kurtulmuş, Cengizhan Orakçı ve daha bir çok değerli isimle aynı ortamı paylaşmanın mutluluğunu yaşadım. Saygı değer Serap Kadıoğlu ve ekibine çok teşekkür ediyorum.
“Yaşasın edebiyatın kardeşliği!”

 Çocuk İftarı

Birlik Vakfı'nın geleneksel iftar çadırı öğrencileri ağırlamaya devam ediyor. Yine geleneksel hale gelen çocuk iftarı büyük ilgi gördü. Birkaç gün önce gerçekleşen iftara yüzlerce çocuk iştirak etti.  İftardan sonra Hacıvat-Karagöz oyununu da izleyen çocuklar etkinlikten son derece hoşnut kaldılar.