Ayasofya Câmii'ne "Bizans Müzesi" hakâretinin sahîh târihçesi (141)

 “Cumhurbaşkanı, ‘bankacı CHP’ için son sözünü söyledi: ‘CHP, İş Bankası’nın yüzde 28,5’ine ortak. Biz oradan para almıyoruz, diyorlar. Dört yönetim kurulu üyesi var; orada ne yapıyorlar? Belli değil. Bu hisseyi Hazineye devredeceğiz. Konu CHP olunca parti-banka ilişkisine bile kılıf bulanlar, ülkemizin İMF’ye teslimini de alkışla karşılar.”

Bu husûsta (tâk̆îb edebildiğimiz) son bir manşet haber, Fazlı Şahan’ın kaleminden, 14 Mayıs 2020 târihli Yeni Şafak’ta intişâr etti:

“CHP’nin İş Bankası’nda bulunan hisselerinin Hazine’ye devrine ilişkin mini düzenlemenin içeriği netleşti.

“Düzenleme 5-6 maddelik olacak. Siyasi Partiler Kanunu’nda partilere ticaret yasağını düzenleyen 67. Madde’ye ‘Siyasi partiler sahip oldukları hisseleri Hazine’ye devreder’ hükmü eklenecek. Bankanın yönetimindeki 4 CHP’linin yerine bağımsız üyeler atanacak. CHP’nin bankadaki ayrıcalığını bitirecek düzenlemenin bayramdan bonra Meclis’e sunulması bekleniyor.”

WhatsApp Image 2023-03-29 at 15.33.43.jpeg

(Yeni Söz, 6.2.2019, s. 1)

Üç sene evvel, Gazetemiz de, Erdoğan’ın hakka müstenid vâdini manşet haber yapmıştı… Temennîmiz odur ki İş Bankası sermâyesinde Millete âid olan artık Millete devredilsin!  

***          

 

Maâlesef, Meclis’e, böyle bir kânûn lâyihasının arzedildiğini göremedik… Bu meyânda, (yine tâk̆îb edebildiğimiz kadarıyle) bu mes’eleye dâir beyânâtlar ve manşetler de bitti…

İş Bankası’ndaki gayr-i meşrû sermâye yapısı, aynen devâm ediyor:

“Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla İş Bankası'nın ortaklık yapısı aşağıdaki gibidir:

 

• İş Bankası Munzam Sandık Vakfı: %37,31

• Atatürk Hisseleri*: %28,09

• Halka açık pay: %34,60

 

“Mayıs 1998'de T.C. Hazinesi'nin İş Bankası'ndaki %12,3 oranındaki payı, başarılı bir halka arz işlemi ile yerli ve yabancı yatırımcılara sunuldu. [Tuhaf şey!] Bu hisseler bugün Borsa İstanbul'da işlem görüyor.

 

“İş Bankası'nın 2022 Aralık sonu itibarıyla piyasa değeri 129.546.987.800 TL'dir.

“ * Bu hisseler, Atatürk’e ait hisseler olup, Atatürk’ün vasiyeti gereğince Cumhuriyet Halk Partisi tarafından temsil edilmektedir. Bu hisselerin temettü gelirleri ise, yine Atatürk’ün vasiyeti gereğince Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakılmış olduğundan, temettü ödemeleri vasiyetname hükümleri ve yasal mevzuat çerçevesinde adı geçen Kurumlara yapılmaktadır.” (https://www.isbank.com.tr/bankamizi-taniyin/ortaklik-yapisi; 11.2.2023)

Muhterem Cumhûr Reîsimizin, sözünde durarak hakkı ikâme etmesini, İş Bankası sermayesinde Millete âid olanın Millete devredilmesini temennî ediyoruz…