Ayasofya Câmii'ne "Bizans Müzesi" hakâretinin sahîh târihçesi (149)

Derneğe konulacak isim, harâretli müzâkerelerden sonra, alkışlarla kabûl̃ ediliyor: “Milliyetci ve Mukaddesatçı gencliğin birbirini ne kadar iyi anladığını gösteren bu manzara cidden muhteşemdi”

“Tüzüğü hazırlamak içn bir komisyon kuruldu. Komisyonun halledemediği hususları neticelendirmek için Kongre Başkanı Sait Bilgiç, Federasyon Başkanı Bekir Berk, Türk Gençlik Teşkilâtı Başkanı Şadi Pehlivanoğlu ve diğer teşekküllerin başkanlarından ibaret ikinci bir komisyon kurulduktan sonra saat 20 de toplanılmak üzere kongre dağıldı.

“Komisyonun hazırladığı tüzük üzerinde konuşmak ve nihaî karara varmak üzere kongre ikinci oturumu yaptı. En çok münakaşa mevzuu olan, yeni Derneğin ismi oldu. Komisyon ‘Türkiye Milliyetçiler Teşkilâtı’ teklifini getirmişti. Şadi Pehlivanoğlu, Kubilay İmer bu ismin kalması hususunda ısrar ettiler. Halûk Karamağaralı ‘Türk Milliyetçiler Derneği’ni isim olarak teklif etti. Türk Kültür Ocağından Ali Hatipoğlu dört isim teklif etti. Genç Türkler Derneği delegeleri de bazı isimler ileriye sürdüler. Komisyon sözcüsü Erhan Löker söz alarak komisyonda isim hususunda nihaî bir karar alınmadığını, son sözün Heyeti Umumiyeye ait olduğunu söyledi. Karşılıklı saygı ve anlayış havası içinde cereyan eden şiddetli [harâretli] münakaşalar devam ediyordu. Abdullah Savaşçı söz alarak kelimeler üzerinde taassupla durmanın hiç bir faydası olmadığını, asıl hedefin birleşmek olduğunu, Türk Milliyetçilerinin bütün nazarlarının bu tarihî kongreye çevrildiğini, tarihî bir mesuliyet altında bulunduğumuzu, ismin tâlî olduğu[nu] ve kısa zamanda bu işi halletmek icap ettiğini söyledi. Tam bu anda Ankara Ticaret Lisesi talebelerinin kongreye birleşmek arzularını belirten teli geldi. Milliyetçi gençlerin asil duyguları derhal tesirini gösterdi ve kifayeti müzakere kararı alınarak Türk Milliyetçiler Derneği ismi ekseriyetle kabul edildi. Maddenin başındanberi komisyonun teklifini destekliyen delegeler de dahil olduğu halde, yeni isim dakikalarca alkışlandı. Milliyetçi ve Mukaddesatçı gençliğin birbirini ne kadar iyi anladığını gösteren bu manzara cidden muhteşemdi.

Derneğin merkezinin Ankara olması karârlaştırılıyor

“Pazartesi [2 Nisan 1951] günü Kâmil Özden’in başkanlığında toplanan kongre, maddelerin müzakeresine devam etti. Sıra merkezin İstanbul mu, Ankara mı olmak hususuna gelince, delegeler bütün ihtimalleri ve mesuliyetin ağırlığını objektif olarak ortaya dökerek, meseleyi enine boyuna tahlil ettiler. Türk Kültür Derneği adına konuşan Karamağaralı, bu hususta müstenkif kalacaklarını bildirdi. Kongre ekseriyetle merkezin Ankara’ya naklini kabul etti. Saat 15 e kadar devam eden müzakerelerde, Derneklerden evvelce ihraç edilenlerin tekrar yeni Derneğe kabul edilip edilmiyeceği meselesi de hayli uzun tartışmalara sebep oldu. Ve neticede durumları tekrar gözden geçirilmek şartiyle kabulleri tensip edildi.

“Vatanperver gencler, birbirine sarılıyor, birbirini tebrîk ediyorlardı; manzara, ulvî ve göz yaşartıcı idi”

“[1 ve 2 Nisan 1951 olmak üzere] iki gün süren kongre, tarihî vazifesini olgunluk nümunesi olacak şekilde bitirdi. Delegeler hep bir ağızdan İstiklâl marşını söylerken tarihî Rüstem Paşa Medresesinin kubbeleri çınlıyordu. Artık Vatanperver gençler bu kutlu gayeye eriştiklerinden dolayı birbirine sarılıyorlar, birbirlerini tebrik ediyorlardı. Manzara cidden ulvî ve göz yaşartıcı idi. Hep beraber Bayazıt’ta yemek yenildi. Yemek esnasında ruhlar birbiriyle tam mânasiyle kaynaştı. Nurettin Özdemir kendi yazdığı ‘İstanbul Türküsü’nü, Ateşoğlu meşhur kahramanlık şiirini okudular. Nutuklar söylendi, gönül beraberliği ile herkes işleri başına ayrıldılar.

TMD’nin ilk kongresine kadar muvakkat̃ Reîs, Halûk Karamağaralı

“Artık Türk Milliyetçiler Federasyonu federatif bünyesini terkederek, Türk Milliyetçiler Derneği halinde birleşti. Her derneğin seçtiği beş kişi [toplamda 20 kişi] yeni Derneğin kurucuları olacaktır. Ve Mayıs sonuna kadar bütün dernekler umumî kongrelerini toplıyarak kendilerini fesh ve yeni Derneğe iltihak kararı vereceklerdir. Muvakkat idare heyeti, aralarında seçim yaparak [muvakkat̃] Başkanlığa Halûk Karamağaralı’yı, başkan vekilliğine Abdülhadi Toplu’yu, genel sekreterliğe Erhan Löker’i, muhasipliğe Necati Torun’u ve üyeliğe Abdullah Savaşçı’yı seçmiştir.

“Memlekette büyük bir alâka toplıyan ve şimdiden şube açmak teklifleri alan Türk Milliyetçiler Derneği’ne Türklük ve Mukaddesat yolunda büyük başarılar dileriz.” (Akgün Ayata, “Türk Milliyetçiler Derneği”, Türklük ve Mukaddesat Düşmanlariyle Savaş; Onbeş günde bir Cuma günleri çıkar Siyasî Gençlik Dergisidir, Sahibi ve Neşriyatı Fiilen İdare Eden: Hüsameddin Akmumcu, Ankara, 13 Nisan 1951, yıl 1, sayı 3, s. 4)

Kendi içinden Halûk Karamağaralı’yı Umûmî Reîs intihâb eden muvakkat̃ Dernek İdâre Hey’eti, Ankara’ya döner dönmez, Vâlilik nezdinde resmî muâmelelerin ikmâl̃iyle meşgûl̃ oldu ve 18 Nisan 1951’de (Sefercioğlu, mezkûr makâle, 2011) hükmî şahsıyet kazandı.

Komünist lideri Nazım Hikmet’in affını protesto

Dernek, yerine ikâme olduğu Federasyon’la aynı çizgide faâliyetlerine devâm etti.

1951 senesi zarfındaki en mühim faâliyetlerinden biri, Kızıl Emperyalizmle savaşmak için Kore’ye gönderilen askerlerimizin Ankara Garı’ndan merâsimle uğurlanması, bir dîğeri de,  18 Temmuz 1951’de, Ankara’da, Komünist lideri Nazım Hikmet’in affını protesto toplantısı oldu. (Komünist lideri Nazım Hikmet için af kampanyasını başlatan, Müslümanlara, elinde en küçük bir delîl blulunmadan, o şom ağzı, şom kalemiyle, “Kızıl Emperyalizmin hizmetindeki Mürteciler” iftirâsını yapan Ahmet Emin Yalman’dı… Bunlar böylesine Münâfıktır!)

Bu toplantının têsîri, Derneğin Ankara Şûbesi Reîsi Sami Yavrucuk’un hazırladığı bir risâleyle, daha geniş kitlelere mâl edilmiye çalışıldı. Ankara’da Güven Matbaası’nda tab’edilmiş 16 sayfalık 14x19,5 cm eb’âdındaki (https://www.nadirkitap.com/komunist-nazim-hikmet-in-185-himayecisine-sami-yavrucuk-kitap30109616.html; 24.2.2023) risâlenin başlığı, Nazım Hikmet’in 185 Himayecisine’dir. Başlığın altında, köşeli mûteriza içinde, altı madde sıralanıyor:

“1- Nazım Hikmet’in suçu; 2- Lehinde yapılan neşriyat, nümayiş ve hareketler; 3- Milliyetçilerin, önleyici çalışmaları; 4- Türk Milliyetçiler Derneği’nin Halkevindeki tel’in toplantısı; 5- Zafer gazetesinin Fenik’ine cevap [mezk̃ûr gazetenin Kemâl̃perest Başmuharriri Mümtaz Faik Fenik kasdediliyor]; 6- Yeni İstanbul gazetesine cevap.”