Ayasofya Câmii'ne "Bizans Müzesi" hakâretinin sahîh târihçesi (150)

WhatsApp Image 2023-04-07 at 10.01.53.jpeg

(https://www.nadirkitap.com/hur-adam-gazetesi-5-agustos-1952-org-fuat-erden-e-acik-mektup-efemera18216670.html; 22.11.2022)

Türk Milliyetçiler Derneği’nin güttüğü Dâvâ hakkında Sinan Omur’un Hür Adam gazetesinin 5 Ağustos 1952 târihli nüshasına manşetteki mül̃âkâtı veren ve resmi görülen zât, Türk Milliyetçiler Derneği’nin müessislerinden (ve Derneğe vücûd veren Türkiye Milliyetçiler Federasyonu’nun Umûmî Reîsi) Avukat Bekir Berk’dir. Şu manşet dahi, “60 Şûbesiyle Anadolu’yu kucaklıyan” “Miliyetci-Mukaddesâtçı” Derneğin, Memleketimizde kazandığı ehemmiyetin bir şâhididir. Bunun içindir ki, Mütehakkim Zümre, onun Milleti diriltici faâliyetlerine iki sene zor tahammül etmiş, bir bahâneyle ve Hukûkla alay edercesine, onu feshettirmiştir… (Aşağıda, bu hâdiseden bahsedeceğiz…)

***            

 

Milliyetciliğin târifi için fikrî-ilmî müzâkere toplantısı

1951 senesi, Dernek’in pek mühim bir fikrî-ilmî faâliyetine de şâhid oldu: Bu, Dernek tarafından 28 Ekim - 2 Kasım 1951 günlerinde, aşağıdaki listede isimleri alfabetik sırayle yer alan 33 ilim ve fikir adamımız dâvet edilerek, Ankara’da, Umûmî Merkezin bulunduğu Vakıf Han’da, Dernek’in faâliyetlerine istikâmet verecek Milliyetci Dünyâ Görüşü ve Mücâdele Hattının tesbîti için tertîb edilen fikrî-ilmî müzâkere toplantısı (“colloque”) idi:

- Prof. Dr. Necati Akder (“Felsefeci”), Prof. Dr. Remzi Oğuz Arık (“Arkeol̃og, Târihçi, Seyhan Millet Vekîli”), Aziz Alpagut (“Kimyâger”), Nihal Atsız (Fikir ve Dâvâ Adamı, Târihçi, Romancı), Said Bilgiç (Fikir ve Dâvâ Adamı, Muharrir, DP Isparta Millet Vekîli, Dernek’in ilk Kongresini müteâk̆iben onun Umûmî Reîsi), Bekir Berk (Avukat; yukarıda, hakkında mâl̃ûmât vermiştik), Tıb Dr. H. Ferit Cansever (“Türk Ocakları Umûmî Kâtibi”, “Mîmâr Turgut Cansever’in babası”), Ali Çankaya (Kaymakam, Ziyâ Gökalp hakkında verdiği aşırı derecede sitâyişkâr bir konferansın metni, Mefkûre’nin 3. ve 4. sayılarında mündericdir), Tıb Prof. Dr. Nüzhet Şakir Dirisu, Dr. Faruk Kadri Demirtaş (“Timurtaş”; bil̃âhare Türk Dili ve Edebiyâtı Profesörü, Uydurmaca aleyhindeki neşriyâtı çok kıymetlidir), Selâhattin Ertürk (“Felsefeci, bilâhare Pedagoji Prof. Dr.u”), İctimâiyât Prof. Dr. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Fethi Gemuhluoğlu (pek kıymetli bir Fikir ve Dâvâ adamı; yukarıda, hakkında mâl̃ûmât vermiştik), Prof. Dr. Şevket Raşit Hatipoğlu (“CHP Sâbık İcrâ Vekîllerinden”), Mustafa Hacıömeroğlu (“Baytâr”), Doç. Dr. Mehmet Kaplan (bil̃âhare Türk Dili ve Edebiyâtı Profesörü, velûd Müellif, Fikir Adamı), Tıb Dr. Fahri Kurtuluş, Târih Prof. Dr. Hüseyin Namık Orkun, Cahid Okurer (Muharrir, Maârif Vekîli Tevfik İleri’nin Kalem-i Mahsûs Müdürü), Lütfi Önsoy (“Yüksek Mühendis”), M. Zeki Sofuoğlu (“Terbiyeci”), Necdet Sançar (Muharrir, Fikir ve Dâvâ Adamı), Tıb Dr. İzzettin Şadan, Târih Prof. Dr. Osman Turan (Selçuklu ve Osmanlı târihine dâir fevkalâde kıymetli eserlerin sâhibi, Uydurmacaya karşı Târihî Türkcemizin –ilmî delîllerle- en mühim ilk müdâfii), Hikmet Tanyu (bil̃âhare İlâhiyât Prof. Dr.; yukarıda, hakkında mâl̃ûmât vermiştik), Dr. Tahsin Tola (DP Isparta Millet Vekîli, pek kıymetli Dâvâ Adamı), İsmet Tümtürk (Avukat, Muharrir), Târih Prof. Dr. Zeki Velidi Togan, Felsefe Doç. Dr. Nureddin Topçu (TMD’nin beyin takımından, pek kıymetli Fikir ve Dâvâ Adamı, velûd Müellif), Tıb Dr. Fethi Tevetoğlu (Ayasofya “Bizans Müzesi”nin tekrâr Câmie tahvîl hakkının –gür sesle- ilk müdâfii; yukarıda, hakkında mâl̃ûmât vermiştik), Prof. Dr. Mümtaz Turhan (Türkiye’de ilk İctimâî Rûhiyât Kürsüsünün müessisi, sahîh İlim Adamı, Memleketimizde İlmî Zihniyet ve Usûl̃ü en iyi anlıyan ve anlatan Müellif), İsmail Hakkı Yılanlıoğlu (“Baytâr”; bilhassa Siyonizm ve Masonluk aleyhdârı neşriyâtıyle tanınmış muhlis Dâvâ Adamı, “Türkcenin Mücâhid kalemi” Yavuz Bülent Bâkiler’in kayınpederi) ve Ali Yörük (“Aydın-Yenipazar Belediye Reîsi”). (Bu listeyi ve tırnak içindeki bilgileri, bilhassa TMD’nin neşriyâtına istinâd ederek bu Dernek hakkında bir makâle têlîf eden Mustafa Kök’den ik̆tibâs ettik; Türk Yurdu, Eylûl 2011, sayı 289;

(https://www.turkyurdu.com.tr/yazar-yazi.php?id=1633; 9.12.2022. Kök’ün tesbîtine nazaran: “Toplantıya katılamayanlardan Nihal Atsız, Nurettin Topçu ve Hikmet Tanyu, görüşlerini yazılı olarak bildirmişlerdir.”

İlim, Fikir, Dâvâ Adamlarının ortaya koyduğu Milliyetci Dünyâ Görüşü ve Mücâdele Stratejisi

10 Kasım 1951 târihli Mefkûre mecmûasında, “Türk Milliyetçilerinin kongresine doğru” başlığı altında, mezkûr toplantıdaki müzâkereler netîcesinde ulaşılan Milliyetci dünyâ görüşü ve mücâdele stratejisi hakkında, üzerinde bugün de teemmül edilmiye değer pek mühim îzâhat mündericdir:

“Merkezi Ankarada bulunan Türk Milliyetçiler Derneği, […] 28/9/1951 tarihinde hazırladığı bir davetiye ile milliyetçilik hususunda kitap, yazı, fikir sahibi olan otuza yakın Türk aydınını Ankaraya çağırdı. Çağırılanların büyük kısmı gelmiş, gelemeyenler de yazı ile düşüncelerini Derneğe bildirmişlerdir. Ekimin 28 inden kasımın 2 sine kadar gündüz ve gece toplanan bu heyetin vazifesi: bu konu ile alâkalı bütün Türk aydınlarının toplanacağı bir kongreye hazırlık yapmaktı. Bu gaye ile gündemini hazırlayıp çalışmalara başladı. Gündeminde şu maddeler vardı:

“1. Tarifler. II. Türk milliyetçiliğinin benzer ve muarız ideolojilere karşı durumu. III. Türk milliyetçilerinin çalışma programları. IV. Muhtelif fikir ve teklifler.

“Tarifler bahsinde üstünde en çok durulan (millet) in tarifi olmuştur. Milleti, hem meydana gelirken, hem meydana gelmiş olarak, hem de ideal bir hüviyette düşünmek suretiyle yapılan tarif; (milliyet) in, (milliyetçilik) in, (Türk milliyetçisi) nin de tarifine yaramıştır.”