VF kat sol
VF kat sağ

03 Kasım 2016

Bağdadi Emretti, Deaş saldırılarına dikkat!

Bu yıl içinde Deaş lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin öldüğüne dair bazı bilgiler basın yayın organlarında yer almıştı. Öyle ki bu bilgiler Deaş'e yakın yayın organlarında da yayınlanmıştı. Bu bilgiler yayınlanınca bize konuyu soranlara “kendisine yönelik takibatı azaltmak için yapılan planlı bir taktik” olduğunu belirtmiştim.

El- Bağdadi geçtiğimiz gün ortaya çıktı. Musul operasyonunun başından sesi soluğu çıkmayan Bağdadi ne hikmetse son ses kaydında özellikle Türkiye konusunda çağrılarda bulunuyor. Toplam 31 dakikalık ses kaydında terör saldırılarına yönelik çağrı yapan el-Bağdadi şöyle diyor:

"Artık nefretinizin ateşini Türk askerlerine boşaltabilirsiniz" “Türkiye bugün artık menzilinize girdi, cihadınızın hedeflerinden biri haline geldi. Orayı işgal edin ve güvenli olduğunu sandığı yerlere korku salın.""İnanmayanların gecesini gündüze çevirin, topraklarında yıkım yaratın, kanlarının nehir gibi akmasını sağlayın"

Geçtiğimiz günlerde ABD, personelinin ailelerine yönelik olarak Türkiye'yi terk edin çağrılarının altında da bu ifadelerin olduğu da iddia ediliyor.

Peki, bunun anlamı nedir? Fırat Kalkanı ve Musul operasyonuyla bölgesinde zora giren Daeş bir nebze olsun rahatlamak ve üstündeki baskıyı psikolojik üstünlüğe çevirmek için Türkiye'de silahlı saldırı yapmak ve ya canlı bomba eylemi düzenlemek üzere harekete geçebilir. Muhtemel saldırı alanları da sivil alanlardan ziyade askeri ve polis noktaları olabilir demek.

Zaten OHAL sürecine olmamız nedeniyle bu konuda da ciddi bir önlem alınma zorunluluğu görünüyor. Olası bir saldırı ciddi sonuçlar doğurabilir. Deaş'a ve diğer örgütlere bu tür üstünlükler verilmemelidir.

Geçtiğimiz hafta yazı yazamadık, zira yaşadığımız bölgede Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Başkan vekili Fırat Anlı'nın gözaltına alınması nedeniyle internet kesilmişti. Bu vesileyle İnternetin hayatımızı ne kadar kontrol altına aldığı gerçeğiyle bir daha yüz yüze geldik. İnternetsiz olamıyoruz. Olmayı bırakın internetsiz hiçbir şey de yapılamıyor hatta en basit faturanızı bile ödeyemiyorsunuz. Bu kadar iç içe sokulduğumuz sanal âlemin bağımlısı da olmamak imkânsız gibi, devlet oluşan sürece yönelik ciddi çalışmalar yapmalıdır. Yeşilay Cemiyeti bu konuda her kadar ciddi işler yapsa da sivil toplumun etkisi de bir yere kadar oluyor. Diyarbakır ve bölgesinde bu konuda güzel çalışmalar yapan ve hiçbir devlet kurumu tarafından destek göremeyen Yeşilay Diyarbakır Şubemize de bu vesileyle selam olsun. Başkanımız Yahya Öger ve ekibi güzel işler çıkarsa da hiçbir şey desteksiz yürümüyor… Bir hatırlatma yapalım istedim. Lakin yarın bu güzelim şehirde bağımlılıklarla mücadele neden eksik oldu denirse elbette bu arkadaşlarımızın da idare ile ilgili söyleyeceği birkaç kelam olur, benden söylemesi…

Selam ile efendim…