VF kat sol
VF kat sağ

14 May 2020

BAHARIN GELİŞİ SİZLERİ YANILTMASIN!

Yaklaşık bir aydır camilerimizin hoparlörlerinden her ezan sonrası şöyle bir ses yükseliyor:

‘Değerli vatandaşlarımız, baharın gelişi sizleri yanıltmasın'

Bu uyarı, pandemi sürecinin ciddiyetinin halen devam ettiğini ve bir rehavet durumunun yaşanmaması gerektiğini anlatmak için yapılıyor. Tabi bu uyarıyı sadece sağlık tedbiri amaçlı algılamamakta fayda var.

Bir eğitimci olarak özellikle sınava hazırlanan öğrencilerin de bu sözden kendilerine pay çıkarmaları gerektiği kanaatindeyim. Özellikle sınav grubu öğrencileri olan 8.sınıf, 12.sınıf ve mezun grupları bu süreçte bir takım problemler yaşadılar. Gördüğümüz en güncel problemleri sıralayacak olursak;

-Örgün eğitim sonrası uzaktan eğitime geçişte yaşanan uyum problemleri

-Ev ortamında belirli bir plan dahilinde çalışılamaması

-Sürecin bazıları tarafından tatil olarak algılanması

-Okuldan sonra ev ortamında eğitimle ister istemez yaşanan disiplinden kopmalar

-Özellikle ergen bireylerde görülen aile fertleriyle çatışmalar

-Salgından ötürü duyulan ve görülen olumsuz vakalar

-Geleceğe dair aile fertlerinin karamsar konuşmalarına şahit olmalar vb. problemler en sık duyduklarımız arasında.

Normalleşme sürecinin başlayacağı öngörülerek açıklanan yeni sınav takvimi ile birlikte öğrenciler çalışmalarına daha da hız vererek devam etmeliler. LGS'nin ertelenmesi ve soruların sadece 1.dönem konularından sorulacak olması büyük bir fırsat. Yine YKS öğrencilerinin sınav baraj puanlarının düşürülmesi, TYT sınav süresinin artması ve soruların 1.dönem konularından sorulacak olması büyük bir fırsat. Öğrenciler sınavlara kadar uzaktan eğitimle devam edilecek olan bu süreçte, küçük diye nitelendirdiğimiz olumsuzluklara takılmayıp, çizdikleri yol haritasına göre son güne kadar çalışmalı.

 Hepimiz biliyoruz ki uygulanan bu eğitim keyfi olmayıp, tüm dünyada zorunlu hale gelmiştir. Bunun farkında olarak hem tedbiri hem de gelecek adına planları elden bırakmamak gerekiyor. Gerek liseye gerek üniversiteye hazırlanan çocuklar ve gençler olayın ciddiyetini kavrayarak kalan sayılı günleri daha verimli geçirmeli.

Havaların ısınması normal yaşantımızda olsaydı da olumsuz yönde bir etki bırakacak ve sınav yarışından kopmalara neden olacaktı. Bunun farkındayız fakat durum şuan daha farklı.  Artık hem havalar sıcak hem de hemen hemen tüm öğrenciler evlerinde. Sıkılmalarını, bunalmalarını elbette anlıyoruz ama gerek konu dağılımlarının azlığını gerek sınav sürelerinin uzamasını avantaja çevirmek öğrencilerin elinde.

En az çocukları kadar kaygılı olan ebeveynler de bu süreçte çocuklarına her zamankinden daha fazla anlayış göstererek destek olmalılar. Sınavlara hazırlanan sevgili gençler ve çocuklar;

Baharın gelişi sizleri yanıltmasın! Rehavete kapılmayın. Elinizden gelenin en iyisini yaparak, kalan zamanı çok iyi değerlendirin. Evvela sağlık diyor ve hepinize başarılar diliyorum. İyi bir insan olma hedefiyle okuyacağınız bölümler ve yapacağınız nice güzel işler sizlerle olsun.