VF kat sol
VF kat sağ

06 Eylül 2016

Başbakan’ın Diyarbakır gezisi notları

Pazar günü Başbakan Binali Yıldırım Diyarbakır'daydı. Kabinenin büyük bir kısmı da kendilerine eşlik ediyorlardı. Devlet Diyarbakır'a çıkarma yapmıştı desek yanlış olmaz sanırım.

Gün boyu süren toplantılar sonunda akşam yemeğinde Stk temsilcileri ve Kanaat önderleriyle bir araya gelen Başbakan PKK ile ilgili sert mesajlar verdi. PKK ile bir daha masa olmayacağını belirtirken muhatabın halk olacağını özellikle ifade etti.

Peki, Halk ne istiyor veya devlet ne yapacak? En önemli konulardan biri buydu. Program sonunda dışarıda konuştuğumuz bölgenin aydın kesimi Anayasanın 66. Maddesini oluşturan Vatandaşlık maddesinin değişmesine, Anadilde Eğitimin önünü açacak olan 44. Maddenin yeinden ele alınması ve son olarak ta PKK ile mücadelede özen vurgusunda birleşiyorlardı. Devletin sert dilinin PKK ya karşı olabileceğini lakin halka sertlikte davranılmayacağına inanıyorlardı.

PKK son dönemde özellikle Abdullah Öcalan'ın durumu üzerinden bölgeyi hareketlendirmek isteyecektir. Bunun için dönüşümlü açlık grevi çağrısı geçen günlerde basına yansımıştı. Öcalan'ın durumu bölge için hassas olduğu göz önüne alınarak bir şekilde bu düşüncenin halkta oluşmaması sağlanabilir. Tavsiyem Diyarbakır eksenli bir Stk gurubunun ki içinde Ticaret Sanayi odası başkanı, Baro başkan vekili ve bazı Stk'lardan oluşan bir ekip İmralı adasına gidip, geri dönebilirler. Böylesi bir çalışma bölgeyi rahatlatacaktır.

Toplantıda gözler çiçeği burnunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ydaydı. Soylu toplantıya Mardin üzerinden katılmıştı. Görsel ve yazılı basınımızın Ankara temsilcileriyle beraber kendileriyle sohbet imkanı bulduk. Soylu bölgedeki Asker, Polis ve Korucularla görüştüğünü, kendilerinin moral motivasyon olarak üst seviyede olduklarını ifade ettiler. Van ve Hakkari operasyonlarıyla PKK'ya ciddi oranda darbe vurulduğunu, bundan sonrada savunmadan ziyade alanda olunacağını ve önleyici şekilde operasyonların olacağını üstüne basa basa ifade etti. Gazeteciler arkadaşlar üstüne basa basa manşet olabilecek bir ifade çıkarmaya çalışırken Bakanın çok dikkatli konuşması ve konuyu değiştirmesi yeni dönemin nasıl yürüyeceğini gösteriyordu. Hatta Diyarbakır'da Trabzon ve ilçelerinin siyasi durumu ve futbol takımlarının hali konuşuldu. Bakan kendi iline ne kadar hakim olduğunu göstererek konuyu istediği şekilde değiştirdi. Kısaca ser verdi sır vermedi.

Zor bir süreç olacak, Terörle mücadele ederken halkın görmemesine özen gösterileceğini ifade ediyorlar. Ama yeni operasyonlarla yeni mağduriyetlerin oluşmamasına dikkat edilmeli.
Devletin asli görevi huzur ve güveni sağlarken, devlete güveni de sağlamaktır. Yeni süreç neler gösterecek hepimiz göreceğiz. Ama verilecek bir hak varsa bu sürecin içinde kimsenin zorlamasıyla değil devletin vatandaşına haklarını vermesi şeklinde olması durumunda huzur, barış ve sükûnet vatanın dört bir yanına yansır.