03 Nisan 2016

‘Başkanlık sistemi’

Bursa Kitap Fuarının devam ettiği günlerde sosyal medya da bir fotoğraf görmüştüm.  İki usta iki eski dost gazeteci Zakir Barutçu ve Kubilay Çelik ellerinde bir kitap ile objektiflere poz veriyorlardı.  Kitabın ismi dikkatimi çekmişti. “Tüm bilinmeyenleri ile Amerika Başkanlık Sistemi”.

Kubilay Çelik öyle sıradan bir gazeteci değil. Ülkemizde birçok ulusal gazetede üst seviyelerde çalışmış bir meslek büyüğümüzdür.  Daha ötesi de ABD' de uzun yıllar gazeteci olarak görev yapmış ve 6 Başkanla (Carter, Reagan, baba Bush, Clinton, oğul Bush ve Obama) çalışmış bir isimdir.

ABD Başkanlarıyla, Başkan adaylarıyla ve politikacılarla çok kez görüşme fırsatı buldu. Bazılarını seçim kampanyalarına ve toplantılarına katıldı. Yüksek lisansını orada tamamladı. 40 yıldır da gazeteci olarak bu ülkeye gidip-geliyor.  Bunun için Amerikayı ve sistemini onlar kadar iyi biliyor.

Birkaç gün önce İstanbul Kadıköy de iki değerli isimle bir araya geldik. Konu konuyu açtıkça Kubilay bey ile yıllar öncesinden yolumuzun kesiştiği de ortaya çıktı. Meslek hayatımızın ilk yıllarında bizlere ustalık eden isimlerle yıllar sonra karşılaşmak ve sohbet etmek insanı bir hayli duygulandırıyor doğrusu.

kitap kapak

Sohbetimizin devamında Kubilay abi “Bu kitabı yıllar önce Özal döneminde yazacaktım ama nasip bu güneymiş” dedi. Bu cümleden kitabın demlene demlene geldiğini anlayabiliyorsunuz. Titiz bir çalışma ürünü. Amerika yaşamı ve sistemi iğneden- ipliğe incelenmiş ve çok güzel özetlenmiş. Son yıllara damga vuran 6 Başkan ile defalarca görüşülmüş. Onların yönetim tarzları da yansımış kitaba.

Kitap herkesin rahatlıkla anlayabileceği sade bir dil ile yazılmış. Başkanlık sisteminin röntgeni çekilmiş adeta. İyi ve kötü yanlar tarafsız bir bakış açısıyla ele alınmış.  ABD'de yaşama rehberi olarak da okunabilir. Zira kitabın içinde evlilikten ehliyet alımına, bankacılık işlemlerinden avukat işlemlerine dek günlük hayatı ilgilendiren pek çok konu var. 

Başkanlık sisteminin TV Programlarında, gazete köşelerinde, sosyal medyanın her mecrasında, kahvelerde köy odalarında bile ilgili ilgisiz herkesimden vatandaş tarafından tartışıldığı bu dönemde usta gazeteci Kubilay Çelik'in “Her Yönüyle Amerika Başkanlık Sistemi” kitabına göz atmak gerek.  

En azından tartıştığımız ortamlarda belgeye bilgiye dayalı bir alt yapımız olur.

 

123