VF kat sol
VF kat sağ

23 May 2020

BAYRAM GİBİ BAYRAM

Her bayram, derin bir iç çekerek kullandığımız ve sıkça duyduğumuz bir ifade var:

‘Nerdeee o eski bayramlar'

Şimdilerde ise bu ifadenin yerini  ‘nerdeee o bir önceki bayram' alacak gibi görünüyor.

Pandemi süreci ne yazık ki hayatımızın her anını ve her alanını olumlu-olumsuz etkiledi. Buruk geçen Ramazan-ı Şeriften sonra görünen o ki bayram da öyle geçecek. Tabi ki buruk geçmesine izin vermemek bizim elimizde. Belki bu bayramda büyüklerimizin ziyaretine gidemeyeceğiz, o öpülesi ellerinden öpemeyecek ve doyasıya sarılamayacağız. Ama aslolanın gönül almak olduğunun farkında olarak, imkanlar dahilinde büyüklerimizin halini hatırını sorarak mutluluklarına vesile olabiliriz. Zaten bayramların da amacı bu değil midir? Gönülleri hoş etmek,  karşı tarafa değerli olduğunu anımsatmak ve en önemlisi onlara yalnız olmadıklarını hissettirmek.

Bazıları da süreç bu şekilde olmasaydı belki tatil planları yapıp, birleşen izin günlerini fırsat bilip şehir dışına çıkacaklardı. Bu bayram o da mümkün olmayacak gibi. Zaten olmasın da. Bu bayram da hem gençler, hem çocuklar hem de ebeveynler için iyi yönlerinden bakıldığında fırsata dönüştürülebilir. Nerde o eski bayramlar diye iç çektiğimiz bayramların tadını belki kendi hanemizdekilerle anımsayabiliriz. Bayramın tadının aile bireyleriyle vakit geçirmekte olduğunu idrak etmelerini ve o hazzı yaşayabilmelerini ümit ediyorum. Şartlar her ne olursa olsun bu bayramın, pandemi sürecinden dolayı buruk geçmesine müsaade etmeyelim Bu bayram her şeye rağmen dolu dolu geçmeli diyorsanız, o halde tavsiyelere kulak verin derim.

Ebeveynler olarak sabah erken kalkıp her zamanki bayram hazırlığımızı sevinç içerisinde yapalım ve evlatlarımıza da yaşatmaya gayret edelim. Güzel bir bayram sabahı kahvaltısı hazırlayalım. Gönül isterdi ki bayram namazı sonrası fırında kuyrukta bekledikten sonra sıcacık ekmekler gelsin ama bu bayram o da yok. Olanlarla idare edeceğiz. Sonra temiz elbiselerini giydirelim çocuklarımıza. Ama n'olur  bayram arefesi yeni kıyafetler için kuyruğa girip kendinizi  tehlikeye atmayın. Çocuklarımızın saçlarını güzelce taramalarına, düzenlemelerine yardımcı olalım. Hep birlikte bayramların insanlar için, özellikle müslümanlar için ne anlama geldiğini konuşalım ve bu bilinci onlara aşılayalım. Bayramın sadece şeker toplamaktan ve harçlık almaktan ibaret olmadığını izah edelim. Bayramın, hayatta olan aile büyüklerinin varlığı için bir şükür sebebi olduğunu anlatalım. Ahirete irtihal ettiği için elini öpeceği büyükleri olmayan çocukların da varlığından haberdar olmalarını sağlayalım.

Bunları yapalım ki evlatlarımız bayramın ne demek olduğunun idrakine varabilsinler. En önemlisi kıymet bilmeyi ve şükretmeyi öğrensinler. Böyle olursa bayramın tadına vararak ve ne anlam ifade ettiğini yaşayarak görmüş olurlar.

Ebeveynler, bu bayram büyük bir coşkuyla uzakta olan büyüklerini imkan varsa teknolojik aletler aracılığıyla görüntülü arayarak bayramlarını kutlamalılar samimi ve içtenlikle. Uzak olunsa dahi nasıl anne baba duası  alınır onu yerinde göstermeliler çocuklarına. Hep diyoruz ya çocuklar anne babalarının dediğini değil yaptığını yapar diye. İşte bu bayram da bir fırsat. Sizler büyüklerinizin bayramını nasıl kutlarsanız, evlatlarınız da inşallah sizlerin bayramını öyle kutlayacak. Bayramların perde arkasında da hüznü anımsatan bölümlerinin olduğunu da bilmekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Arefe gecesinin sabahında nasıl bayramlıkları olacağını hayal ederken imkansızlıklardan dolayı aynı kıyafetlerle bayram geçiren çocukların varlığını bilmemiz gerekir. Çocuklarına kıyafetler alamadığı için sabahlara kadar göz yaşı döken anneler olduğunu da bilmemiz gerekir. Tabi ki bayramın gelmesini istemeyen çocukların olduğunu da…

Lütfen bu bayram paylaşmayı öğretelim çocuklarımıza. İyi dileklerini paylaşsınlar büyükleriyle, arkadaşlarıyla. Mutlu edecek sözler söylesinler  karşıdakine. Varsa maddi imkanı olan, evdeki büyüklerinden topladıkları harçlıkları güvenilir yardım kuruluşları aracılığı ile yahut başka yollarla bir kardeşine ulaştırsınlar. Küçük yaşta paylaşarak mutlu olmayı deneyimlesinler. Ve en önemlisi,

Bir başka kardeşinin mutluluğuyla mutlu olmayı öğrensinler. İşte o zaman her hanede bayram gibi bir bayram yaşanır.