VF kat sol
VF kat sağ

16 Temmuz 2021

​Belçika'da gezilecek ilginç bir müze daha

 Atmaya kıyamadı müze yaptı


’Hiç bir şeyi atmaya kıyamayan neslin bir parçasıyım. Küçük-büyük eşyaları saklamaya başladım, sonra da müze haline geldi.”

Emile Thines, telefona olan sevgisini ilerleterek müze haline kadar getirmeyi başarmış farklı bir koleksiyoner. Kendisi Mart 1944 de Petivoir köyünde doğdu. Petivoir köyü, Belçikanın güzel Ardenne bölgesinin Neufchâteau belediyesinin köyüdür. Emile, 16 yaşında bisiklet ile telgraf taşımacılığı yapmış. Tüm kariyerimi telefonların ve telgrafların 'R.T.T.' kontrol odasında geçirdim, diyen Emile, 1998 yılında erken emekliliğe ayrıldıktan sonra, şu an yaşadığı, ailesine  ait olan ahırın tadilatına başlamış ve 2008 yılında da müzeyi kurmuş. Müzede şu ana kadar 1000’e yakın telefon bulunuyor.  Müzede en eski telefon 1890 yılından kalma Maun ağacından yapılmış bir telefon. Telefon bir zamanlar bir kalede kullanılıyor muş. Müzede meraklıların en çok beğendiği telefon ise 1890 yılında icat edilmiş ERİCSSON marka telefon. Müzede Belçika, Fransa, Almanya, Amerika, İtalya, İsveç yapımı telefonlar var.  Bizde kendisi ile internet üzerinden mini bir söyleşi yaptık ve okuyucularımıza faydalı olacağını düşünüyoruz. Özellikle orada bulunan Türk vatandaşlarımızın da gitmesini tavsiye ediyoruz.

KÜLTÜR NESİLDEN NESİLE AKTARILMALI
Emile Thines, fazla seyahat etmediğini ama eşi Marie-Jo ile bir Türkiye seyahatinin mümkün olabileceğini söyledi. Müzeyi kurma sebebini de açıklayan Thines, bu konuda şunları söyledi: “ Bu müzeyi kurmamın sebebi telefonlara olan tutkum. Gelecekte müzeyi tek evladım olan Thierry Thines ve iki erkek torunum Thomas ve Quentin işletecek. Müze benim hayatımı paylaştığım ve yaratıcılığımı kullandığım kültürel bir miras. Dijital eşyalar, yeni teknolojiler, telefonlar nesillerimiz için önemli bir araç olmaya devam ediyor.  Okullar, kasabadaki büyüklerimiz gelenekleri sürdürmeye devam ediyor. Birçok zanaatkâr sanatlarını, işlerini nesilden nesile aktarmaya gayret ediyor. Amaçları bildiklerini ilerdeki nesillere aktarmak ve bildiklerini yaşatmak.”
FARKLI ÜÇ KOLEKSİYONU DAHA VAR
Telefonlardan önce, pul, telefon kartları (yaklaşık 5 bin adet) ve anahtarlık koleksiyonu yaptığını söyleyen Emile Thines, ama koleksiyonunu yapmayı sevdiği eşyanın telefon olduğunu belirtti.  Telefon tutkusunun nereden geldiğini de açıklayan Thines, 1960 yılların başında, telgraf taşımacılığı ile başlamış telefon ve telgraf tutkusu.  1992 de Belgacom, 2015 den beri de Proximus olan, RTT (régie des télégraphes et téléphones: telgraf ve telefonların kontrolü) den emekli olmuş.  Hiçbir şeyi atmamaya kıyamadığını söyleyen Thines, müze ile ilgili şu bilgileri verdi: “ Hiç bir şeyi atmaya kıyamayan neslin bir parçasıyım. Küçük-büyük eşyaları saklamaya başladım ve bu alışkanlık haline döndü. Eski bir ahır olan evimde çok yer olması eşyaları muhafaza etmemi kolaylaştırıyor. Koleksiyonumda 850 tane Fransız, Danimarka’dan telefon bulunmakta. Hepsi farklı zamanlardan ve farklı modeller. Bazıları halen çalışıyor. Evimin neredeyse 130m² sini tutkuma ayırdım, o alanda eski bisiklet plakaları da bulunmakta. İleride, evimin diğer katlarında başka koleksiyonlarımı göstermek için kullanmak istiyorum (mesela: 100 e yakın, kraliyet ailesinin resim olduğu Delacre kutularını sergilemek istiyorum).’’

2008’DEN BERİ EVİNİ MÜZE YAPTI
Emile Thines müzeyi, Temmuz 2008’de açtı. Müzeyi hem grup halinde hem de tek başına gezmek mümkün. Brüksel ve çevresinden çok sayıda telefon meraklıları müzeyi ziyarete geliyor. Müzeyi gezdirirken çevre okullardan gelen çocuklarla yaptığı söyleşiden büyük keyif aldığını belirten Thines, çünkü çocukların çoğunun çevirmeli telefonların nasıl çalıştığını bilmediklerini söylüyor. Emile’in müzesinde nadir bir çok parça bulunuyor. En eski telefonu 1890 yılından kalma (ayni telefondan 7 tane var). Evinin önünde geleneksel eski İngiliz telefon kulübesi bulunuyor. İngiliz telefon kulübesinin yanında da Belgacom şirketinin Emile’le emekliliğe ayrıldığında hediye etiğin telefon kulübesi bulunuyor.  Şirket bugünlerde bulunması güç olan 3 tane eski telefon santrali de hediye etti. Telefonun kuruluşunu, tarihini sunduğum için kendimi çok şanslı hissettiğini, bundan keyif de aldığını belirten Emile, koleksiyonu tamamlamak için sadece bir şey eksik olduğunu dile getirerek, 1876 yılında kurulan ‘’machine à coudre’’ isimli model eksik. Favori olan bir koleksiyon eşyasını bulmanın zor olduğunu vurguladı. Telefonları yavaş-yavaş ve sabır ile toplamış Emile. İnternetten, eski eşyaların satıldığı pazarlardan, acık artırmalardan veya bir kişi vasıtasıyla telefonları bulmuş.

MÜZE GİDEREK BÜYÜYOR

Müzenin giderek büyüdüğünü de açıklayan Emile, müzeye yeni koleksiyon kazandırmaktan mutlu olduğunu ifade ederek şunları söyledi. ‘’Bir modeli sevdiğim vakit, her zaman kendime geçmemem gereken bir bütçe belirliyorum! Bazı telefonlar 500€ daha fazla olabiliyor! Müzemi internette de paylaştığım için, eski eşyalarla ne yapacağını bilmeyen birçok kişi benimle irtibata geçiyor ve bir fiyat teklif ediyorlar. Geçenlerde Monsieur Philippeville ile görüştüm ve bana 1905 yılından kalma 10 tane telefon modeli bağışladı. Bu büyük bir nimet.”

Petitvoir - Neufchâteau telefon müzesi, 061 27 74 23 numaralı telefondan randevu alınarak gezilebilir.