VF kat sol
VF kat sağ

02 Ağustos 2021

​'Ben tellâlım pazarbaşım Ali'dir'

     

Fakîre sorarlar: Bu dükkânda ne alıp satarsın, ne iş işlersin, kimi beklersin yıllardır? Eşikliğinde yıllardır beklediğim fikir ve gönül tâlimi yapılan bu dükkânda tellâlım ben, pazarbaşım (bâzârbaşım) Ali’dir… Bütün işim Ali isminde bir âlimin, bir irfân sahibinin gönül ve dimağıma ektiklerini hakiki müşterisine satmak…  

Bu abd-i âcizin ilmi ve behresi yok, Pazarbaşı’ndan öğrendiklerini alıp satar. O dostun dükkânını “rıza şehrinin pazarı” bilirim. Fikir ve gönül sermayemi o verir. Hesap yapmam, sayı bilmem. Dükkânda alıp sattığım onun gönül dili ve irfanıdır…

Bir türküde söylendiği gibi “Bir ulu şehirde tellâllığım var / Ben tellâlım Pazarbaşım Ali’dir (benim efendim) / Eksik alsam artık satsam yine kâr / Ben tellâlım Pazarbaşım Ali’dir.”

Muradım fikir ve gönül alınıp satılan bu dükkânda iyi bir tellâl olmak. Ehli bilir ki “pazarbaşı” nın bir mânası da kâmil mertebede ahî, yâni fütüvvet ehlidir, çarşı pazarın başıdır, uyulan, sorulan, danışılan kişisidir. Bu misâl gibi, fikir ve gönül alınıp satılan ve irfân tâlimi yapılan dükkânın başı da o kâmil dosttur. 

“Pazarbaşım kimdir?” diye gönlünüze sorun. Eğer aklınıza kâmil bir kişi gelmiyor, gönlünüze böyle bir insan düşmüyorsa vay hâlinize!

(ilbeyali@hotmail.com)