VF kat sol
VF kat sağ

26 Mart 2019

Bilim ve Mutlak Bilgi

Bilimi yanılmaz sananlar her zaman yanılmışlardır. Ne yazık ki eğitim sistemimiz, bilimin kesin ve yanılmaz olduğunu empoze ederek öğrencileri bilimden soğutmaktadır. Bilimin sadece formül ve rakamlardan oluştuğu şeklinde sunulması yüzünden, çocuklarda doğuştan var olan merak köreltiliyor. Oysa bilim, deneme yanılma ile bugünlere gelmiştir. Bilimin en güzel ve keyifli tarafı da bu özelliğidir.

Şimdi tarih boyu yapılan bilimsel gaflardan birkaçını sıralamak istiyorum. Bunları okuduğunuz zaman biraz tebessüm edecek ve göreceksiniz ki hiçbir zaman kesin konuşmamak lazım.

“Artık yeni hiçbir şey yok. İcat edilebilecek her şey icat edildi.”

(Charles Duell, 1899 - Amerika Patent Dairesi Başkanı.)

“Uçaklar son derece ilginç oyuncaklar. Ama askeri açıdan beş para etmezler.”. (Mareşal Ferdinand Foch, 1911. Fransız askeri stratejisti ve 1. Dünya Savaşının Fransız generallerinden.)

 “Çok güzel bir buluşa benziyor ama Tanrı aşkına bunu kim, niye kullanmak istesin ki?” (Rutherford B. Hayes - ABD Başkanı. 1876 yılında telefon için böyle demişti.)

“Çevreciler boşuna endişeleniyorlar. Bir nükleer enerji istasyonunun bir yıllık atığını masanızın çekmecesinde bile saklayabilirsiniz.” (Ronald Reagan, 1980. ABD eski başkanı.)

“Geçtiğimiz bir yıl içinde otomobilin yapısını değiştirecek herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini göz önüne alırsak, bu buluşun da gelişme ve evrimini tamamladığı sonucuna varabiliriz. (2 Ocak 1909 - Scientific American Dergisi)

“Atlar her zaman kullanılacaktır. Otomobil ise ancak geçici bir moda olabilir.” (Henry Ford'un kredi talebi üzerine otomotiv sektörünün geleceği konusunda ekspertiz raporu hazırlayan bir banka müdürü, 1903.)

 “İnsanların büyük çoğunluğu için sigara içmek son derece yararlı ve sağlık açısından faydalı bir şeydir.” (Dr. Ian G.Macdonald - 18 Kasım 1963. ABD'li uzman cerrah.)

“Hepiniz saçmalıyorsunuz. Bir aktörün ya da aktrisin konuşmalarını duymayı kim ister ki?..” (Henry M. Warner - 1927. Sessiz sinema döneminin film yapımcılarından.)

“Televizyon en geç altı ay içinde piyasadan silinecektir. İnsanlar her akşam böyle bir kutuya bakmak istemezler.” (Daryik F. Zanuck, 1944. Twentieth Century Fox firmasının başkanı.)

“Radyo'nun geleceği yok.” (Lord Kelvin, 1898. Meşhur İskoç fizikçi.)

 “İnsanların evlerinde bilgisayar bulunması da ne demek? Bence hiç kimsenin evine bilgisayar sokmak için herhangi bir geçerli nedeni olamaz.” (1950'li yılların önde gelen Amerikan elektronik firması DEC şirketinin başkanı Ken Olson'un 1977'deki bir açıklamasından.)

Bütün bunlar bize gösteriyor ki, bilimde ne kadar ileri gidersek gidelim, mutlaka keşfedilecek yeni şeyler vardır ve bugünkü bilgilerimiz her zaman yenilenmeye, çürütülmeye muhtaçtır. Bu bakımdan kendimizden emin olmak ve kibirlenmek her zaman tehlikelidir.

Bundan dolayıdır ki hakiki bilim adamları son derece mütevazıdırlar. Hiçbir zaman kesin hüküm vermezler. Her türlü farklı fikirlere açıktırlar. Yanılmaları onları küçültmez, bilakis memnun eder. Bilimin gücü de buradadır.

Kısacası bilim, ezber bozmaktır. Onu mutlak bilgi sananlar ise sadece şarlatanlar ve ideologlardır.