29 Temmuz 2015

Birlikte yaşama duygusu kayboluyor!

Devlet, zamanında tedbir almadığında, toplumda gelişmesi muhtemel kimi sosyolojik gerçekliklerin önüne geçmekte yetersiz kalabilir. Son dönem tırmanan terör ve buna destek veren hatırı sayılır destek, bilhassa Kürt vatandaşlara yönelik tahammülleri de zorluyor.

Eğer hal böyle devam ederse, devletin bütün olanaklarını seferber de etseniz, toplumun bir arada yaşama duygusu tekrar kazanılmayacak şekilde ortadan kalkar.

Baştan hatırlatayım! Kimse 1000 yıllık kardeşlik hamasetine sarılıp hain ilan etmesin bizi! Eğer kardeşlik tesis etmek istiyorsak, önce fotoğrafı bütün olarak okuyup, gerçekleri görmek durumundayız. Halihazırda görünen fotoğrafta, bölge halkının kahir ekseriyetinin HDPKK'ya yardım ve yaltaklık ettiğini inkar edebilir miyiz?

Eğer aksini iddia edip avuntuya kapılacaksak, daha derin acıları şimdiden Kabul edelim. Aksini ispat edersek HD-PKK'yı asla bitiremeyiz! Devletin yapması gereken önceliklerin başında, bölge halkını HDPKK'dan koparacak metodlar geliştirmek olmalı.

Çünkü eğer şehit sayısı bu şekilde tırmanmaya devam ederse, Kürtler doğuda-batıda oransal olarak azınlıkta oldukları yerlerde sokağa bile çıkamayacak hale gelebilir. Toplumsal çatışma çözümleyi hızlandırabilir. Kürt vatandaşlarımıza yönelik kitlesel eylemler ve ötekileştirmelerin önüne geçilemeyebilir.

Şimdi buradan bu tezi örneklemeye kalksam biliyorum ki bu örneklemlerim için "istisna lokal" diye geçiştirilecek cevaplar gelir. Ama şunu kabul edelim ki; günümüzde HDPKK'yı lanetleyen Kürt sayısı lokal ve istisnaya dönüştü maalesef.

Bu gerçeği bile kabul etmeden atılacak hiçbir adım, kardeşliği tesis tesis etmez! Sadece Kürt vatandaşlarımıza 'pozitif ayrımcılık' getirir.

Tıpkı Çözüm sürecinin getirdiği pozitif ayrımcılıkla örgütün hegemonya alanını metrepollere kadar taşıdığı ve bölge halkında etnisiteye dayalı refleksleri güçlendirdiği gibi tehlikeli süreci daha da tırmandırır!

YENİ 'ACI HATIRALAR' YAŞAMAYALIM

Sözcükleri kullanırken ne kadar seçici davranırsak davranalım, etnisiteye dayalı terörün o tenik temelden gelen toplumun kahir ekseriyetince desteklenmesi bu şekilde devam ederse birlikte yaşama duygusu yerini çatışmaya bırakır. Kimse kızmasın ama 1915'de yaşanan ve hala karşımıza çıkarılan olayların temeli de başıbozuk çetelerin katliamlarının o toplumca desteklenmesi alkışlanması değil miydi?

Demem o ki, Kürtler, HDPKK'nın katliamlarına seyirci kalır, bu katliamların mümessillerini kınamaz ve dışlamazsa, bir arada yaşama duygusunun kaybolmasıyla yaşanması muhtemel sosyolojik gerçekliğe projeksiyon tutacak en önemli tarihsel veri, 1915'de onların başrolde olduğu acı hatıralardır.

Devletin egemenliğini milletin mal/can güvenliğini tehdit eden ve tırmanan bir şekilde şiddetin hedefi yapanları, Devlet bir yere kadar korur. Bunca yaşanan ortadayken bu işin önüne hamaseti aşmayan ve küçük kardeşin büyüğü sürekli öldürdüğü bir kardeşlik hukukuyla geçilmez!

Bölgede şehirler ve köylerde askeri polisi katledenlerin evlerde himaye edildiğini bilmeyecek kadar aptal değil bu millet. Bir arada yaşama ve kardeşlik duygusu tek taraflı bir duygu da değil. 30 yılı aşkın süredir bu millet, yutkunmaktan yara etti gırtlağını. Bilhassa son 10 günde yaşananlara rağmen dünyanın hiçbir ülkesinde bu katliamların sorumlularını destekleyenler sokağa çıkamaz.

ÇABASI SIRASI KÜRTLERDE!

Oysa bölgede hemen her haneden sokağa salınan çocuklar ve gençler sokaklarda molotof, keleş ve maskelerle polis ve askere saldırıyor! Aynı ana babanın çocukları bile olsa bu kadar ihanette aynı çatıyı paylaşamaz!

90'ların beyaz toroslarını JİTEM'ini ve hergün bir yerde ölü bulunan örgüt finansörlerini 'haklayan' Derin Devleti bu millete meşru gösterecek ve hatta özletecek bir psikolojinin içerisine ittiğinizin farkına varın artık?

Doğru! Bir tarafında küresel güç merkezlerinin Türkiye üzerinde ameliyat hevesi için tetikçilik var ama sırf kardeşlik adına Türk'ü ötekileştirip Kürdü üstün ırk haline getiren anlayışın verdiği cesaretin bugünkü katliamlarda az mı rolü var sanki?

Devletin, farklılıklara yönelik inkar politikasını bırakma ve bu farklılıkları yaralayan demokrasi açığını kapatma adımlarına evet; ama Kürt üstün ırkı yaratıp ülkenin üst kimliğini inkara varan yanlış politikalara hayır deme zamanı!

Çünkü gelinen nokta itibarıyla, birlikte yaşama iradesini de kardeşlik hukukunu da yeniden tesis etmek için çaba göstermesi gereken Tü