17 Ekim 2018

Bülent Ecevit’in CHP Genel Sekreteri Olması

18 Ekim 1966:Bülent Ecevit'in CHP Genel Sekreteri Olması

 18 Ekim 1966'da yapılan oylamada 43 yıllık CHP'nin genel sekreterliğine henüz 41 yaşındaki Bülent Ecevit seçildi.

 1960'lı yıllarda sahne alan önemli politik figürlerinden biri  de Bülent Ecevit'ti. Ulus Gazetesi yazarı ve CHP'li Fahri Ecevit'in ABD'de bursla eğitim gören oğlu Bülent Ecevit esasen bir süredir CHP içinde yükselen değer olmaya başlamıştı.

 CHP Kastamonu milletvekili Prof. Dr. Fahri Ecevit'in oğlu olan Bülent Ecevit,Robert Kolej'den 1944 yılında mezun olduktan sonra  Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nde çevirmenlik olarak görev yapan Ecevit,1946-1950 yılları arasında Londra Elçiliğinin Basın Ataşeliği'nde kâtip olarak çalıştıktan sonra 1950 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'nin yayın organı olan Ulus Gazetesi'nde işe başlar.

 1955 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Karolina eyaletinin Winston-Salem şehrinde, The Journal and Sentinel'de konuk gazeteci olarak çalıştıktan sonra 1957'de Rockefeller Foundation Fellowship Bursu ile yeniden Amerika Birleşik Devletleri'ne gider ve Harvard Üniversitesi'nde sekiz ay sosyal psikoloji ve Orta Doğu tarihi üzerine incelemeler yapar.

 Ecevit, 1957 seçimlerinde milletvekili olarak parlamentoya,1961 yılında da CHP Merkez komitesine girmişti.1961 seçimlerinin ardından kurulan kabinede de Çalışma Bakanı olarak yer almıştı.Dönemin en solcu, en demokrat aktörü gözüken Ecevit, Darbecilerin Darbeden sonra süngü zoruyla kurduğu hükümette bakan olarak yer almakta bir sakınca görmemişti.

 Orhan Erkanlı da Ecevit'in bu naif yönünü kendine has ifadelerle anlatır: “Ecevit, aslında bir halk çocuğu değildir. Doktor bir profesörün oğludur. Tahsilini kolejlerde ve İngiltere'de yapmış, halkı otobüste giderken Ulus Meydanı'nda, köyü ise Kadıköy'de görmüş ve tanımıştır.” (Erkanlı,1972:322)

 Ecevit, sonraki yıllarda CHP içinde politikaya atılınca, Türkiye'yi yakından takip eden ABD'lilerin de dikkatini çekmiş, onunla ilgili raporlar tertip etmişlerdi. Amerikalıların raporlarında “37 yaşındaki genç Ecevit; ileride CHP'nin en önemli liderlerinden biri olacak” (Kemal,1974:111) ifadesiyle yer alıyordu.

 Karpat, Ecevit'in başka özelliklerini de şöyle nakleder:Demokrat olmasına rağmen başkalarının fikirlerini almaktan pek hoşlanmıyordu Hatta şöyle demişti bana: "Kemal Bey, biz yanlış meslekleri seçmişiz... Siz siyasetçi olmalı, ben ise ilim adamı, edebiyatçı olarak kalmalıymışım."derdi.Siyaset alanında mutlaka gerekli olan o gerçekçilikten mahrumdu.Halkçılık iddiasına rağmen sıkı bir devletçiydi.(Karpat,2008:364-367)

 Onun bu yaklaşımları bazı partilileri “Yahu bu Ecevit gelse Türkiye'yi Arnavutluk'tan beter eder”(Kırıkoğlu,1997:82)  şeklinde endişe ile karşılanıyordu.

 Öte yandan bir kısım CHP'liler ise Ecevit'teki bu söylemin içi boş bir yaklaşım olduğunu, Ecevit'in hiçbir zaman gerçek solcu olmadığını savunuyorlardı.