03 Ocak 2019

“Cahit Zarifoğlu Başımızın Tacıdır”

Yeni yılın ilk gününde bir garip haber ile çalkalandı ortalık. İlk önce bir şok hali yaşandı. “Neler oluyor?” diye millet bir birine sormaya başladı. Haber Cahit Zarifoğlu'nun “Bir Değirmendir Bu Dünya” isimli kitabının yasaklandığı ve toplatılma kararı alındığı ile ilgiliydi. Duyan, okuyan inanamadı. Daha sonra sosyal medya da bir kargaşa yaşandı.

Günün ilerleyen saatlerinde Milli Eğitim Bakanlığından bir açıklama yapıldı. Açıklamayı aynen yayınlıyorum:

“Medyaya yansıyan,  edebiyatımızın değerli ismi merhum şair ve yazarımız Cahit Zarifoğlu'nun “Bir Değirmendir Bu Dünya” isimli kitabıyla ilgili haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Edebiyatımızın değerli ismi merhum şair ve yazarımız Cahit Zarifoğlu'nun “Bir Değirmendir Bu Dünya” isimli kitabının toplatılması ve yasaklanması söz konusu değildir. Medyaya yansıyan gelişmeler Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün “Kitap Okuma Etkinliği”nin tavsiye kararıyla ilgili olup konu ayrıca incelenmektedir. 

Konuyla ilgili Sayın Bakanımız Ziya Selçuk'a atfen yansıtılan yorum ve değerlendirmeler bütünüyle gerçek dışıdır. Sayın Bakanımızın konuya ilişkin hiçbir açıklama ve değerlendirmesi olmamıştır. İlgili haberler dikkatli okunduğunda ifadelerin CHP Çanakkale Milletvekili Sayın Özgür Ceylan'a ait olduğu anlaşılacaktır.”

Olayı merak edip biraz araştırınca sürecin nasıl geliştiğini öğrendik. Çanakkale'de Kitap okuma Etkinliği düzenlemek üzere oluşturulan komisyon 24 Mayıs 2018'de belirlenen 5 kitaptan biri olarak Cahit Zarifoğlu'nun “Bir Değirmendir Bu Dünya” kitabını seçer. Daha sonra kitabın içerisinde geçen bazı ifadelerin uygun olmadığı değerlendirilerek komisyon tekrar 25 Eylül 2018'de toplanarak kitapta bir siyasi partinin adı geçtiği için yerine başka kitabı tavsiye kararı almış.

Ak Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan: “Zarifoğlu Başımızın Tacıdır”

Konuyla ilgili AK Parti'den de bir açıklama geldi. AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Sosyal medya ne kadar temelsiz, ucuz bir mecra bir kez daha gördük. Çanakkale'de Cahit Zarifoğlu kitapları yasaklandı iddiası ahmakça bir iddia. Bir kitap okuma etkinliğinde belirlenen 5 kitaptan biri içinde bir siyasi partinin adı geçtiğinden değiştirilmiştir. Konu bu kadar net.

Muasırı şairlerden C.Süreya'nın deyimiyle “sanki sevinçlerle büyüyen” Zarifoğlu, edebiyatımızın en derinlikli kalemlerinden birisidir, başımızın tacıdır.Yasaklamak şöyle dursun, her daim ismini yükseğe taşımaya çalıştık. Araştırmadan hüküm vermek medeniyetimizin yasakları arasında."

“Havâdis” projesi kitaplaştırıldı

1.Dünya Savaşı'nın 1917-1918 yıllarında Osmanlı basınından seçkiler yapılarak hazırlanan “Havâdis Yüz Yıl Önce 1917-1918” adlı kitap, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Kültür AŞ tarafından yayınlandı.

Tarihimizin ve İstanbul'un 100 yıl önceki gündemini öne çıkararak hem farkındalık oluşturmak hem de tarihî şuuru diri tutmak amacıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü'nün “Havâdis” adlı sergi projesi kapsamında hazırlanan kitap, Kültür AŞ tarafından yayımlandı. 

“Havadis” sergisinin bu yılki teması I. Dünya Savaşı

2012 yılından bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen proje, bu yılki temasını I. Dünya Savaşı'nın üzerine kurmuş ve “Havâdis Yüz Yıl Önce 1917-1918” başlığını almıştı. Sergi kapsamında hazırlanan ve Kültür AŞ tarafından yayınlanan kitapta, 1917 ve 1918 yıllarında Osmanlı Devleti'nin belli başlı gazete ve dergilerinin gündeme taşındığı haberleri ve ilgi çekici olayları o döneme ait görsellerle birlikte sunuyor.

Kitapta dönemin basın kuruluşlarından İkdam, Sabah, Tanin, Tesvîr-i Efkâr, Donanma Mecmuası, Vakit, Yenigün ve Servet-i Fünûn'daki haberlerin orijinal görüntülerinin yanı sıra Türkçe ve İngilizce çevirileri yer alıyor. Çeşitli arşivlerden alınan görseller, dönemin tarihî ve kültürel havasını yansıtıyor. Eserde ayrıca 1917 ve 1918 yıllarına ait ayrıntılı bir kronoloji bulunmakta.

“Havâdis Yüz Yıl Önce 1917-1918” adlı kitap, İBB Kültür AŞ İstanbul Kitapçısı mağazalarından ve www.istanbulkitapcisi.com adresinden temin edilebilir.

Türkiye Yazarlar Birliği Ödülleri Açıklandı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından verilen 2018 yılındaki "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödülleri sahipleri belli oldu.

TYB Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan, birlik genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında ödül alan isimleri kamuoyuna duyurdu.

Acısıyla, tatlısıyla, hüznüyle, bir yılın daha geride kaldığını söyleyen Arıcan, "Yeni yılın hepimize milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini yüce Allah'ta temenni ediyorum." dedi.

Arıcan, 40 yıldır medeniyet ve kültür birikimini geleceğe taşımanın gayreti içinde gönüllü bir kuruluş olan TYB'nin okur yazar buluşmaları, imza günleri, konferanslar, paneller, sempozyumlar, edebiyat sohbetleri, ulusal ve uluslararası kongreler gibi birçok kültür faaliyeti düzenlediğini ifade etti.

TYB'nin 37 yıldır yılın yazar fikir adamı ve sanatçılarını belirlediğini söyleyen Arıcan, bunun Türkiye'deki kültür-sanat çalışmalarına yön veren sürekli faaliyetlerinden biri olduğunu belirtti.

Arıcan, "Yıl içinde yönetim kurulunun kapsamlı araştırmalarının yanı sıra ülkemizin seçkin yazar, şair ve eleştirmenlerinin görüş ve önerilerinden de yararlanarak yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını belirliyoruz." diye konuştu.

Bir eserin değerlendirmeye alınması için basılı olması, ilk baskı olması ve basımının yıl içerisinde yapılmış olması gerektiğini hatırlatan Arıcan, bu ödüllerin hikayeden şiire, fikirden hatıraya, müzikten sinemaya kadar pek çok alanda verildiğini aktardı.

Arıcan, "TYB'nin verdiği ödüllerin maddi yönü bulunmasa da kültür, sanat ve geleneklerin en kıymetli taşıyıcıları olan yazarlarımızı ve eserlerimizi tanıtmamız, bu yöndeki çaba ve çalışmaları desteklememiz kamuoyu tarafından 37 yıldır takdirle karşılanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Türkiye Yazarlar Birliğinin 2018 yılı "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödüllerini kazanan isimler şöyle:

Hikâye dalında, Elif Genç, Düşünsene Hızır Bendim, kitabıyla, (Ketebe Yayınları)

Şiirde, Ali Ayçil, Bir Japon Nasıl Ölür? kitabıyla, (Dergah Yayınları)

Romanda, Mahmut Coşkun, Yakarım Gül Satanlar Bahçesini romanıyla, (İz Yayınları) 

Denemede, Mustafa Uçurum, Şairin Aynası kitabıyla, (Çıra Yayınları)

Fikirde, Cengiz Anık, Modern Düşüncenin Bunalımı ve Doğu eseriyle, (İnsan Yayınları)

Araştırmada, Ömer Özcan, Bir Vatandan Bir Vatana kitabıyla, (Dergah Yayınları)

İncelemede, Selçuk Karakılıç, Sürgün, İntihal ve İntihar kitabıyla, (Ötüken Yayınları)

Edebi Tenkitte, Mustafa Kurt, Çağdaş Türk Şiirinde Modernizmin Araştırmaları kitabıyla, (Çolpan Yayınları)

Dilde, Osman Fikri Sertkaya, Kelime Dağarcığımızdan  Etimoloji Araştırmaları, kitabıyla, (Akçağ Yayınları)

Hatırada, Necdet Subaşı, Adını Sonra Koyarız kitabıyla, (Otto Yayınları)

Tercümede, Samet Köse, T.S. Eliot Bütün Şiirleri (1909-1962) kitabıyla, (Everest Yayınları)

Biyografide, Bilen Işıktaş, Şerif Muhiddin Targan kitabıyla, (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları)

Çocuk Yayınları, Bilim Çocuk, Tubitak

Basın Röportaj, Tuba Kalkıç (Sabah Gazetesi)

Basın, TRT World, Cemal Kaşıkçı Olayı Haberleri

Dergi Yayıncılığında, Mahalle Mektebi,

Halk Kültüründe, Mustafa Tatçı, Hazret-i Pîr Şabân-ı Velî kitabıyla, (H Yayıncılık)

Elektronik Yayıncılık, fikriyat.com

Türk Müziğinde, Selçuk Küpçük, Aşk ve Teselli (Susmanın Müzikal Peotiği), (Kopernik Yayınları)

Şehir Kitaplarında, İsmail Efe, Sinop Tarihi, (Büyüyen Ay Yayınları)

TV Belgeselde, Namibya Belgeseli, TRT Belgesel

Sinemada, Aida Begiç, Bırakma Beni

TV Kültür Programında, Diyanet TV, Yazar Kafa

Radyo Programında, Salih Turhan, Abuzer Akbıyık, Türkü Muhabbeti, (TRT 1 Ankara) Kamu yayıncılığında, Amasya Belediyesi Yayınları

Yayıncılık Özel Ödülüne, Cümle Yayınları (Ankara) layık görülmüştür.

Kültür ve sanat hayatımıza yaptıkları uzun süreli katkılarından dolayı:

Prof. Dr. Mustafa Kara                 

Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun             

Prof. Dr. Mübahat Türker Küyel

Üstün hizmet ödülüne layık görülmüşlerdir.

'Ben Vecihi Hürkuş'

Kurtuluş Savaşı döneminde yaşayan ve İstiklal madalyası ile ödüllendirilen Türk pilot Vecihi Hürkuş'u konu alan, yönetmenliğini Yasin Çetin'in üstlendiği "Ben Vecihi Hürkuş" tiyatro oyunu, izleyiciyle buluştu.

Eyüpsultan Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki gösterim öncesi basın mensuplarına açıklama yapan Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, Vecihi Hürkuş'un Türk havacılık tarihinin önemli isimlerinden biri olduğuna vurgu yaparak "Tarihimize, kültürümüze, sanatımıza ve medeniyetimize çok ciddi katkılar yapmış önemli şahsiyetleri maalesef nesillerimiz bilmiyor. Belki de özellikle bilinmesi istenmiyor. Vecihi Hürkuş bunların en önemlilerinden biri. Türk havacılık sanayisinin kurucularından kabul ediliyor. Ama maalesef gerektiği kadar ilgi gösterilememiş." ifadesini kullandı.

Tekamül Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Yasin Çetin, oyunun hem yazarı olduğunu hem de yönetmenliğini yaptığını belirterek, "Vecihi Hürkuş oyununu 2016 yılında kaleme almıştım. İki yıl demlenme sürecine bıraktıklarını ve bu yıl sahneye koyduklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Tamamen çağdaş reji anlayışıyla, teknolojinin imkanlarından faydalanarak bir oyun yapmaya çalıştık. Önümüzdeki günlerde İstanbul'un ve Türkiye'nin çeşitli sahnelerinde oyunu sahnelemeye devam edeceğiz."

Oyunun kronolojik bir belgesel ya da hayat hikayesi olmadığının altını çizen Çetin, Vecihi Hürkuş'un ölüm anında zihninden geçenleri tiyatro sahnesine taşıdıklarını söyledi.

“Bavul”  Güçlü Kadrosuyla Sahnede

Senaryosunu Sam Bobrick'in yazdığı usta yönetmen Levent Tülek'in uyarlayıp yönettiği “Bavul”, İstanbul Artı Sahne'de gala yaptı.

Oyunun oyuncu kadrosunda sahnelerin usta isimlerinden Bekir Aksoy, Çiçek Dilligil, Mert Asutay ve Yasemin Hadivent yer alıyor.

“Bavul” tiyatro oyunu, son derece zıt iki insanın çılgın, delice ve kahkaha dolu karşılaşmalarını konu alıyor.

Çaresiz ve huysuz bir adamın bavulunun havaalanında yalnız ve meraklı bir kadının bavulu ile

karışması ile başlayan hikaye tuhaf ve komik olayların birbirini kovalamaya başlamasıyla devam ediyor.

Yapımcılığını Karart Kültür Sanat tarafından Osman Genç'in üstlendiği “Bavul” izleyen arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran, Nevra Serezli, Ece Vahapoğlu, Deniz Arcak, Gökhan Türkmen, Şennur Nogaylar, Uğurkan Erez, Ayşe Erbulak, Olcayta Ahmet Tuğsuz ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Gala öncesinde konuşan oyunun yönetmeni Levent Tülek, böyle bir ekiple ve ustalarla çalışmaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken oyun hakkında şunları söyledi: ‘Oyun, insan ilişkilerini, aşkları, sevgileri, yalnızlıkları doğru insan-yanlış insan tartışmasını ve günümüz insanının mutluluktan ne anladığını esprili ve renkli bir biçimde anlatan çılgın, delidolu bir oyun.'

Usta Yazarlar Gençleri Yalnız Bırakmadılar

İstanbul'da Yazar Mehmet Nuri Yardım'ın hocalığını yaptığı ve on yıldan beri devam eden “Yazı Editörlük ve Medya Kursu” bir dönemi daha başarıyla tamamladı.

Kursa devam eden öğrencilerin belge aldığı tören, Milli Türk Talebe Birliği'nin Cağaloğlu'ndaki Genel Merkezi'nde gerçekleşti.  Törene  katılan usta edebiyatçılar, genç yazarları yalnız bırakmadı.

Edebiyat ve fikir hayatımızda kıymetli eserlere imza atmış olan hikâyeci ve Eskader  Başkanı Şerif Aydemir, Klasik Türk Edebiyatı hocalarından Dr. Şakir Diclehan, hikâyeci Recep Seyhan, romancı yazar Nurettin Taşkesen, eğitimci yazar Ahmet Maraşlı, araştırmacı Muhsin Duran ve Bizimsemaver.com Sitesinin Yayın Yönetmeni Mücahit Kocabaş, öğrencilere mezuniyet belgelerini verirken aynı zamanda bazı önemli tavsiyelerde de bulundular.