17 Mart 2022

​ÇANAKKALE

Çanakkale dendiğinde aklımıza şehitlik gelir. Savaşın yaşandığı Gelibolu yarımadasında Kilitbahir kalesinin sağ tarafında bir yazı dikkatinizi çeker.

“Dur yolcu bilmeden gelip bastığın bu toprak bir devrin battığı yerdir.”

İşte 1915’te vatanın kalbi Çanakkale’de atmıştır. Bugün 18 Mart. Bundan tam 107 yıl önce tarihin gördüğü en büyük düşman donanması Çanakkale Boğazı önlerine geldi. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ifadesi ile tam bir boğaz harbi yaşanacaktı. 18 Mart 1915 sabahı Çanakkale boğazı önünde 18 büyük zırhlı olmak üzere 100 parçadan oluşan dev düşman filosu Çanakkale önünde belirdi. Eminlerdi geçeceklerinden, hatta diyorlardı 5 çayını Marmara’da içeceğiz. Ama unuttukları bir şey vardı.  O da Mehmetçiğin imanı, vatan sevgisi ve cesareti. Bu devasa bombardımanlara karşı savunacaktı vatanını, vatanın kapısı Çanakkale’den….

 18 Mart 1915 bombardıman başladı. Mehmetçik, ateşten kasırgalara, ölüm kusan top güllesi sağanağına karşı iman dolu göğüsleri ile etten kemikten kale olmuştu. Dünyanın en büyük donanmasının gemilerinden atılan mermilere karşı duran Mehmetlerdi. Bu cebelleşme 7 saat sürdü. 7 saatin sonunda tabyalarda bulunan kahraman askerlerimiz Yenilmez Armada denilen kibirli düşman donanmasını Çanakkale boğazından geçirmedi. Düşman donanmasının 3 gemisini batırdı, 4 gemisi de ağır hasar almış vaziyette boğazdan çekilmek zorunda kaldı.

18 Mart 1915’te Kahraman Ecdadımız tarihe altın harflerle şunu yazıyordu ‘’Çanakkale Geçilmez’’…

Düşman 18 martta çekildi ancak 5 hafta sonra yeniden bu sefer kara savaşları için geldi. Ve Çanakkale’de 8,5 ay kara savaşları yaşandı.

Çanakkale’de metre kareye 6000 mermi düştü. Yine Çanakkale’de bir metre kareye birkaç asker bedeni düşmüştü.

Çanakkale, dünyanın en büyük ordularına ve donanmalarına geçit verilmeyen yerin adıdır.

Çanakkale, bu aziz milletin topyekûn mücadele ettiği yerin adıdır.

Çanakkale, Yahya Çavuşun 67 eri ile 2500 düşman askerine karşı 12 saat direndiği düşmana geçit vermediği yerin adıdır.

Çanakkale, üniversite ve lise son öğrencilerinin mekteplerini, sıralarını bırakıp cepheye gidip şehit oldukları yerin adıdır. O yıl birçok lise mezun vermemiştir.

18 Mart, kendilerine çok güvenen kibir abidesi, devasa gemileriyle birlikte hayallerinin Mehmetçik tarafından bir bir batırıldığı, boğazın serin sularına gönderdiği günün adıdır.

Çanakkale; Doğudan, Batıdan, Kuzeyden, Güneyden, Anadolu’nun her yanından Balkanlardan Kafkaslardan Ortadoğu’dan velhasıl 142 yerleşim yerinden şehitlerin olduğu Şehitten Kaledir.

Çanakkale büyük bir mücadelenin, imanın azmin, cesaretin adıdır.

Gelibolu yarımadası 250 bin bizden, 270 bin düşmandan yarım milyondan fazla insanın üzerinde mücadele ettiği, can verdiği, kan döktüğü şehit kanı ile mahsuldar kılınmış kutlu beldenin adı.  Dünya üzerinde hiçbir yerde bu kadar küçük bir toprak parçasında, bu kadar çok insan mücadele etmemiştir. Çanakkale Geçilmez sözü burada tam ifadesini bulmuştur.

Düşman, Çanakkale’yi denizden, denizaltından, karadan, karanın altından geçmeye çalışmış anca Mehmetçiğimiz aylarca mücadele ederek ve on binlerce şehit vererek Çanakkale’yi geçilmez kılmıştır. Çanakkale Geçilmez mührünü tarihe yazdıran Kahraman Komutanlarımızın, Kahraman Mehmetçiğimizin ve Bütün Şehitlerimizin ruhları şad olsun. Çanakkale 18 Mart Deniz Zaferinin 107. Yılında Aziz Şehitlerimizi rahmetle anıyorum.