VF kat sol
VF kat sağ

22 Kasım 2020

Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies)

‘Herkes savunulmayı hak eder'

2.Dünya Savaşı'nın yıkıntılarını temizlemek adı altında dünyada iki blok kuruldu; Batı ve Doğu bloğu. Batı bloğunun başında ABD, doğu bloğunu başında ise SSCB vardı. Bunlar dünya lideri olma savaşında büyük bir insanı krize yol açtılar. Adına da ‘Soğuk Savaş' (İki Süper güç olan ABD önderliğinde Batı Bloku ile Sovyetler Birliği'nin önderliğinde Doğu Bloku ülkeleri arasında 1947'den 1991'e kadar devam etmiş olan uluslararası siyasi ve askeri gerginlik) dediler. Her karanlık dönemde olduğu gibi Soğuk Savaş döneminde de filler tepişti çimenler ezildi.

Soğuk Savaş dönemi üzerine birçok film çekildi, çekilmeye devam ediyor. ABD ve Rusya'nın mücadelesi arasında geçen, gerçek hikayelerden kurgulanan yapımlar, film endüstrini elinde tutan ABD'yi yücelteme görevini başarıyla yerine getiriyor. Gerçek bir hikayeden beyazperdeye uyarlanan Casuslar Köprüsü de buna dahil. 

Casuslar Köprüsü kalitesi künyesinden belli ediyor. Steven Spielberg'ün yönetmen koltuğunda oturduğu filmin senaryosu Coen Kardeşler (Ethan Coen ve Joel Coen) ile Matt Charman'in elinden çıkma. Başrollerinde ise Tom Hanks, Mark Rylance, Scott Shepher, Sebastian Koch, Alan Alba yer alıyor.

Film avukat James B. Donovan'ın 1960'taki U-2 krizinde (1960 yılının Mayıs ayında Sovyet toprakları üzerinde bir Amerikan Lockheed U-2 casus uçağının düşürülmesi üzerine çıkan ve Sovyet-Amerikan ilişkilerinde önemli bir bunalıma yol açarak Soğuk Savaşı şiddetlendiren olay) yaşadıklarını anlatıyor. Hikayeye göre Amerikalı avukat James Donavan'ın CIA tarafından işe alınır. Donovan, CIA'ye yakın çok zor bir görev için görevlendirilen ve yakalanan Amerikalı U-2 pilotunun serbest bırakılması için anlaşma sağlanmaya çalışırken kendisini Soğuk Savaş'ın merkezinde bulur.

‘Gerçekte yaşanmış bir hikayeyi nasıl kendi lehine propaganda aracı olarak kullanabilirsin?' sorusunun cevabı Casuslar Köprüsü. Steven Spielberg'te bunu görmeye alışkınız.

‘Madem bu propagandaya maruz kalacağız bari kaliteli bir şey olsun' diyenler için Casuslar Köprüsü her şeyi ile harika bir yapım. Casuslar Köprüsü sinematografisi, oyunculukları, kostümleri, müzikleri ile izlenmeye değer filmlerden. Ama sizi manipüle etmesine izin vermeyin.

 

casuslarkoprusu