13 Şubat 2016

Çıplak protestonun anatomisi

Okan Bayülgen'in programı Dada'da yaşanan çıplak protesto rezaleti hala konuşuluyor. Konuşulması da normal çünkü; yaşanan protestonun biçimi bugüne kadar yaşananlardan çok farklıydı.

Beyaz Show'da meydana gelen ve ülkeyi kilitleyen telefon bağlantısı krizi ve sonrasında yaşanan protestonun hemen sonrasına denk gelmesi herkeste heyecan yarattı.

Dada'da yaşananlar insanları ikiye böldü. Bir tarafta “kriz böyle yönetilir” diyenler, diğer tarafta ise “bu işte bir gariplik var diyenler. Ben de “bu işte bi gariplik var” diyenlerdenim.

Kafamdaki soruları ortaya koymadan önce Dada'da yaşanan protesto teşebbüsü ve sonrasıyla ilgili notlarımı paylaşmak istiyorum.

  • Okan Bayülgen'in olay sırasındaki performansını görünce ünlü şovmenin “şöyle stüdyoda bir protesto yaşansa da dosta düşmana kriz nasıl yönetilirmiş göstersem” havasına fazlaca girdiğini gözledim. Nereden mi kapıldım bu izlenime; tabii ki “yayını kesmeyin” diye rejiye defalarca direktif vermesinden...
  • Okan Bayülgen'in hayatında hep güzel ve ünlü kadınlar oldu. Protesto gecesinde yaşananlar gösterdi ki Okan Bayülgen, sadece ünüyle o kadınları etkilememiş. Romantik bir eda ile yere diz çökerek tıpkı bir tiyatro sahnesindeymiş gibi protestocu muhatabının gözlerine kenetlenmesi onun ne denli etkileyici bir adam olduğunun da göstergesiydi.
  • Hele her şeyi kontrol altına aldıktan sonra reklama pas atmasındaki rahatlık ve özgüven adeta tavan yaptı. Muhtemelen o aradaki sigara molasının konsepti “stres” değil kesinlikle “keyif”ti.
  • Protesto sonrasında yaşananlar Beyazıt Öztürk'e kesinlikle bir “kapak” niteliği taşıyordu.

Şimdi gelelim sorulara...

Amacım peşinen mevzuyu şaibeye bağlamak değil. Zira bunun için elimizde yeterli veri yok. Ama olayda açıklanması kolay olmayan durumlar var.

Şöyle ki:

1- Bizim ülkemizde soyunarak bir şeyi protesto etme geleneği yok. Dada'da durup dururken böyle bir protesto örneği nereden ve hangi ihtiyaçtan çıktı?

2- Büyük bir TV kanalında canlı yayınlanan programda adeta arenaya çıkar gibi meydana çıkan, üzerindeki kıyafeti çıkarıp sütyenle kalacak kadar gözünü karartan genç kadın, bir anda hipnoterapistin uyuttugu adeta bir cesede nasıl dönüşüverdi? Yoksa Okan  Bayülgen'in bugüne kadar bilemediğimiz metapsişik özellikleri mi var?

3-Okan Bayülgen, protesto teşebbüsü anında  hangi nedenle ısrarla yayında kalmayı istedi? Eğer protestocu geri dönüşü olmayan sloganlar atsaydı ünlü şovmen yayında sözünü ettiği hem kanalını hem de protestocuyu riske etmiş olmayacak mıydı? Okan Bayülgen, protestocunun sakinliğini koruyacağından nasıl emin olabildi? Yoksa bu durumu onun insan sarraflığı ile mi izah etmemiz gerekir?

4- Hem kanalı hem de protestocuyu riske etmemek için en kestirme ve sağlıklı yol yayını ana kumandaya devretmek seçeneği olmalıyken bu sağlam yol Bayülgen için neden yeterli olmadı?

Bu soruların cevabını öğrenemedik ne yazık ki...Nereden bakarsanız bakın her yönüyle ilginç bir protesto olayı yaşadık...

Şimdilik olayın mutlak kazananı Okan Bayülgen'miş gibi görünüyor.