14 Aralık 2021

​Çok başlıklı bir yazı

Bâbıâli Derneği söyleşileri başlıyor

Benim de Başkan yardımcısı olarak içinde bulunduğum Bâbıâli Gazeteciler Yazarlar ve Yayıncılar Derneği’nin (Bâbıâli Derneği) hazırladığı söyleşi programları, Eyüpsultan ve Esenler Belediyesi’nin katkılarıyla başlıyor.

Aralık ayında iki programla dinleyicilerinin karşısına çıkmaya hazırlanan Bâbıâli Derneği yöneticileri, bu konuda ciddi bir hazırlık içinde.

İlk program 17 Aralık’ta Eyüpsultan Belediyesi’nin katkılarıyla Zal Mahmut Paşa Kültür Sanat Merkezi’nde saat 20:00’da başlıyor. Program konuğu Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel olacak.

İkinci program ise 26 Aralık’ta Esenler Belediyesi’nin destekleriyle Esenler Kadir Topbaş Kültür Merkezi’nde saat 15:30’da olacak. Konuk Sabah Gazetesi Haberler Koordinatörü Kenan Kıran.

Bâbıâli Derneği Başkanı Gazeteci Zakir Barutçu, bu güzel program için aylardır ciddi çalıştıklarını, konukları içeriğe uygun belirlediklerini ifade etti. Bâbıâli’nin ülkemizin bir bakımdan arşivi ve hafızası olduğuna dikkat çeken Barutçu, o döneme tanıklık etmek isteyen herkesi yapılacak programları dikkatle takip etmelerini önerdi.

 

Çiğdem Tavkul, eşi Şafak’ı gözyaşlarıyla anlattı

Ressam, çizer ve karikatür sanatçısı Şafak Tavkul, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'ndeki belgesel gösterimi ve söyleşiyle anıldı.

Belgesel gösteriminin ardından usta sanatçının eşi Çiğdem Tavkul, "Bir Ustanın Ardından" başlıklı söyleşide sevgili eşini gözyaşları eşliğinde anlattı.

Çiğdem Tavkul, Uluslararası İpekyolu Film Ödülleri kapsamında, bu yıldan itibaren animasyon kategorisinde verilecek tüm ödüllerin "Şafak Tavkul Animasyon Ödülleri" olarak verileceğini de hatırlattı.

Çekilen belgesel çalışmada Şafak Tavkul’u bizzat Şafak Tavkul kendisi anlatmış. Eşi Şafak Tavkul için, “O sadece benim için bir eş değildi. İyi bir sırdaş, iyi bir arkadaş, iyi bir dosttu. Mütevaziydi. Kibirden eser yoktu” derken gözyaşlarına hakim olamadı.

Gözyaşlarının eksik olmadığı konuşmasını şöyle bitirdi:

"Sergi için çalışmalara başlandı, ilgili mercilere başvurularda bulunuldu. Kitap çalışması yapılacak. Yaptığı çalışmanın bir envanteri çıkartılıyor şu anda. 2 öğrenciye Şafak Tavkul bursu veriliyor. Şafak Bey, hayatının son iki yılında Muğla'da bir köyde çalışmalarına devam ediyordu. Yangından sonra orada çok sevdiği ormanlarda da yanan ağaç oldu. Orada bir Şafak Tavkul Ormanı yapıldı. Geçen hafta fidan dikimi vardı. Şafak Bey'in çok fazla projesi var. Yazdığı romanlar var. Yapılması mutlaka gerekli dediği projeler var. Onlar tek tek hayata geçecek elbette. Bana vasiyeti var, mutlaka herkese bunları anlat dediği, onların da insanlara ulaşması için çalışmalar yapacağız. Kimisi film, kimisi kitap olacak."

 

Sinan Aşık ‘Miras’ la birinci oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle ÖĞ-DER (Şuurlu Öğretmenler Derneği) tarafından düzenlenen ve teması bu sene eğitim olan yarışmanın sonuçları belli oldu.

Jürinin değerlendirmesi sonucu, birinciliği senarist Sinan Aşık'ın "Miras" adlı senaryosu alırken, Ankara'dan Mustafa Yılmaz'ın "Öğretmenim" adlı senaryosu ikinci, Bursa'dan Aykut Topçu'nun "Çok Uzaktan" adlı senaryosu üçüncülüğe layık görüldü.

Ayşe Şasa Özel ödülünü "Acele" adlı senaryosuyla Hacer Esra Dursun, Ahmet Uluçay özel ödülünü de "Teneffüs" adlı eseriyle Selim Akdemir kazandı.

 

Mustafa Özdemir’ den ‘Tavsiyeler’

Merkezi Konya’da bulunan Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı Başkanı aynı zamanda Konya’nın sivil toplum camiası arasında tanınan ismi Mustafa Özdemir, yıllardır tecrübe ettiği birikimlerini ‘Tavsiyeler’ isimli kitapta topladı.

Mehir Vakfı tarafından yayınlanan ‘Siyasi, İktisadi, Sosyal Tavsiyeler’ kitabı, sevgili dostumuza hayırlı olsun. Okuyucusu bol olsun. Özellikle günümüzde herkesin tavsiyelere ihtiyacı var.

 

Bu günlerde gözümüzden yaş eksik olmuyor

Toplumumuzu inşa eden yazar, şair ve bilim adamlarının peş peşe gelen vefat haberleri hepimizi derinden üzdü.

Ülkemizde büyük bir kesim tarafından sevilen, sayılan, takdir gören Sezai Karakoç’un ardından Mustafa Yazgan, Teoman Duralı ve Yılmaz Yalçıner büyüklerimizi kaybettik.

Yazılarıyla, şiirleriyle, konuşmalarıyla toplumuzun inşasında büyük katkıları olan büyüklerimize rahmet diliyorum.

 

Eyüpsultan’dan bir dünya şampiyonu çıktı

Galatasaray’ın UEFA’da aldığı başarılı sonuçların ardından, son 16’ya kalması, hepimizi sevince boğarken, bir güzel haber de Eyüpsultan’dan geldi.

Bir kanarya sevdalısı olan Eyüpsultan Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü personeli Suat Budak’ın yetiştirdiği Harlequin cinsi kanarya, Dünya Şampiyonu oldu.

Yaklaşık 15 yıldır kanarya yetiştiriciliği yapan, bu işe gönül veren Budak, 28 Kasım – 5 Aralık tarihleri arasında CNR’da düzenlenen 1st Intercontinental 69 COM World Show yarışmasında, Harlequin Tepesiz Dişi Kanarya kategorisinde Dünya Şampiyonu oldu.

Kuş yetiştiriciliğine saka ile başlayan sonrasında muhabbet kuşu ile devam eden Suat Budak, hobi olarak başladığı kuş yetiştiriciliğini artık profesyonel olarak yapıyor. Bugüne kadar birçok yarışmaya katılan, Atatürk Kupası, Cumhuriyet Kupası gibi yarışmalarda farklı dereceler alan Budak’ın birbirinden güzel renklere sahip 40 kanaryası var.

 

“İki Şafak Arasında” İtalya’da en iyi film seçildi

TRT Ortak Yapımı “İki Şafak Arasında” filmi, Avrupa’nın önemli film festivallerinden 39. Torino Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülünü kazandı.

Yönetmen Selman Nacar’ın ilk uzun metrajlı filmi “İki Şafak Arasında”, festival jürisi tarafından övgüye layık görüldü. Jüri, filme ödül verme gerekçesi olarak, “Olağanüstü yazma ve yönetmenlik becerileriyle inandırıcı bir hikâye anlatmayı başaran, güldüren, duygulandıran ve şaşırtan bir film. Akıllıca, ağırbaşlılıkla yönetilen ve yeni bir büyük yeteneği ortaya çıkaran, olgun bir film” ifadelerini gerekçe gösterdi.

 

Yunus Emre “Divane Ağaç” isimli radyo tiyatrosuyla anıldı

Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü, tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre, TRT Radyoları tarafından özenle hazırlanan “Divane Ağaç (Yunus Emre)” isimli radyo tiyatrosuyla anıldı.

Radyo yayıncılığının en önemli disiplinlerinden biri olan radyo oyunları TRT ile dinleyiciyle buluşmaya devam ediyor. TRT Radyoları, vefatının 700. yılı sebebiyle 2021 yılının Cumhurbaşkanlığı tarafından“Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilân edilen Yunus Emre’yi, radyo tiyatrosu ile anması, dinleyiciler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Türkiye’nin önemli tiyatro yazarlarından Turgay Nar’ın kaleme aldığı “Divane Ağaç” isimli oyun, radyo tiyatrosuna uyarlanarak kayıt altına alındı. Divane Ağaç (Yunus Emre) ilk kez yarın akşam saat 21.05’te TRT Radyo 1’de dinleyiciyle buluşacak.

Yüzyıllar ötesinden başlayarak bugüne ses olan bu yolculuk, seçkin sanatçıların sesleriyle mikrofona aktarıldı. Kıvanç Nalça’nın yönettiği oyunda Meral Çetinkaya, Nilgün Kasapbaşoğlu, Erhan Yazıcıoğlu ve Altan Erkekli gibi usta isimlerle Tolga Yeter, Murat Şenol, Ziver Armağan Açıl ve Ali Rıza Kubilay gibi deneyimli seslendirme sanatçıları da rol aldı.