VF kat sol
VF kat sağ

12 Haziran 2020

ÇOK CAZİP “KAFES” KREDİLERİ

Yaşıyor olduğumuz salgın dolayısıyla kafamızı iki elimizin arasına koyup bol bol düşündüğümüzü ve günahlarımıza tövbeler etmiş bir toplum haline geleceğimizi umut ediyordum. En çokta evin, arabanın karın doyurmadığını, geleceğin deprem, salgın, savaş, krizlerle dolu olabileceği düşünceleri ile kendimize çeki düzen vereceğimizi, Allah'ın rahmetine bol bol sığınacağımızı zannediyordum. Ta ki şu düşük faizli, uzun vadeli konut ve taşıt kredilerini büyük bir fırsat gören yüzbinleri görene kadar.

 

1- Düşükte olsa faiz faizdir. Akıllı telefonumuzdan zahmet edip faizle ilgili ayetleri okuyalım lütfen.

2- Bu dünyada bir ev sahibi olacağım diye, ahirette Allah'ın vereceği köşkleri yıktığının farkında mısın?

3- 15 sene borç altına girmekten korkmuyor musun? Son 15 senede kaç tane kriz, savaş ve nice felaketler gördü bu dünya. Ve artarak ve hızlanarak devam ediyor. Neyine güveniyor bu insan?

4- Uzmanlar bas bas bağırıyor. Ekonomik daralma diyor, artan işsizlik diyor, kıtlık olabilir diyor. Gıda fiyatlarında artış olması muhtemel diyor. Bu şartlarda elindeki gelirin rahat rahat yetiyor mu ki birde borç altına giriyorsun?

5- Kaç aydır evlere hapsolduk. Hayatın evden ibaret olmadığını, apartman dairelerinin konforlu kafeslere benzediğini, bahçelerin, köylerin, özgürlüğün kıymetini anladık sanıyordum.

6- Allah'ın en sevmediği büyük günahlardan olan faize bulaştıktan sonra, ne yüzle Allah'tan merhamet isteyeceğiz; fitnelerden, felaketlerden bizleri korumasını isteyeceğiz.

7- Zira bugün en çok ihtiyacımız olan şey Rabbimizin manevi korumasıdır.

 

Faize devam edenlere Allah ve Resulünün savaş açtığını hatırlatır. (Bakara 279) Gerekirse helalinden kirada otur faize bulaşma; hem dünyada hem de ahirete geleceğini karartma derim.

Hadi tüyoyu da vereyim. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Ben öyle yapacağım. Ev fiyatları bugünlerde artıyor. En azından bir sene sabredersen, muhtemelen herkesin evini satmaya çalışacağı ve ev almayı düşünenlerin bile ev almaktan vazgeçeceği gelişmeler olabilir. İlla alacağım diyorsan çok daha uygun fiyatlarla ev alınabilme ihtimali olabilir.

Yapabilen köyden yer alsın derim ben. Çünkü yakın bir zaman sonra buda pek mümkün olmayabilir.

Aslında ne köy, nede elimizde ki para pul bizi korumaz. “Allah'tan başka varlıkların korumasına sığınanların durumu, örümceğin durumuna benzer…” (Ankebut 41) 

Yani hiçbirini yapamasak da üzülmeyelim, korkuya kapılıp kalitemizi bozmayalım. Allah'a güzel bir kul olmaya çalışalım. Çünkü zaten bu dünyaya yaşamaya değil, zamanımızı doldurup ölmeye geldik.

Allah'ımızın huzuruna çıktığımızda yüzümüz ak olsun inşaAllah.