25 Kasım 2022

ÇÖL KAPLANI FAHRETTİN PAŞA'NIN MEDİNE SAVUNMASI

Tarihimizde önemli olaylar vardır. Osmanlı tarihinde yaşanan olaylar arasında savunmalar önemli yer tutar. Savunma diyince ilk akla gelen 1601’de Tiryaki Hasan Paşa’nın Kanije Savunması, 1877-78 (93 Harbi) Osmanlı-Rus savaşında Gazi Osman Paşa’nın Plevne Savunması bunlara en güzel örnektir. Birinci Dünya Savaşında da Türk birlikleri çetin mücadeleler yaparak tarihe geçen savunmaları yaptı. Bunlardan biri  Medine Savunmasıdır. Bu yazımda sizlere Çöl Kaplanı Fahrettin Türkkan Paşa’nın ve kahraman askerlerinin aylarca süren Medine Savunmasından bahsedeceğim. 

402 YIL SONRA GELEN AYRILIK Fahrettin Paşa, Osmanlı ordusunda çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 1916’da Hicaz Seferi Kuvvetleri komutanı olarak atandı.

1916 yılında Mekke Şerifi Hüseyin, Osmanlılara karşı İngilizlerle anlaştı. Osmanlı hem bölgede İngilizlerle hem de Şerif ve isyancı birliklerle savaşmak zorunda kaldı. 1918 yılında Mondros Ateşkes Antlaşmasıyla 402 yıl sonra Osmanlı birlikleri bölgeden  çekilmeye başladı. Osmanlı bütün askerî birliklerine çekilme emri verilmişti. Emir, Fahrettin Paşa’ya da geldi. Gelen emre rağmen Hicaz Seferi Kuvvetler Komutanı Fahrettin Paşa bu emri yerine getirmedi; 72 gün daha Medine'yi savunmaya devam etti. 

ÇEKİRGE İSTİLASININ SIRRI

Bu dönemde açlığın baş gösterdiği Medine olağanüstü bir şekilde çekirge istilası altına girdi. Fahrettin Paşa ortalığı kasıp kavuran açlığı engellemek için askerlerine çekirge yeme emrini verdi. Bu çekirge istilası Fahrettin Paşa ve açlıkla mücadele eden askerleri için adeta manevi bir lütuf oldu. Günler aylara döndü. Fahrettin Paşa İngiliz ve işbirlikçilerine karşı Medine’yi askerleriyle birlikte son mermisine, son fişengine kadar savunmaya devam etti. Paşa, savunmanın kritik hale geldiği dönemde İngilizler tarafından yağmalanır endişesiyle Medine’de kalan son Kutsal Emanetleri Hicaz Demiryolları treniyle İstanbul’a gönderdi. 

dd.PNG

BİR KAHRAMANIN GÖZYAŞLARI

Aylarca süren savunmanın son gününde Mescid-i Nebevi’de gözyaşları içinde kalan Fahrettin Paşa, 13 Ocak 1919 tarihinde askerlerinin cephanesinin ve yiyeceğinin bitmesi nedeniyle teslim olmak zorunda kaldı. İngilizler Fahrettin Paşa’yı esir aldı. Onu önce Mısır’a, daha sonra da Malta Adasına sürgün etti. Malta adasındaki esaretten 1921’de kurtulan Fahrettin Paşa Milli Mücadeleye katılmak ve destek vermek için Ankara’ya geldi. İstiklal mücadelesinde güney cephesinde görev aldı. İstiklal Mücadelesinden 14 yıl sonra Korgeneral ( Ferik) rütbesiyle ordudan emekli oldu. Fahrettin Paşa 22 Kasım 1948 tarihinde bir tren yolculuğu sırasında vefat etti. Vefatının yıl dönümünde Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa’yı rahmetle anıyorum. Medine’yi can siperane savunan kahramanımızın ruhu şâd, mekânı cennet olsun.

Yapamaz Ertuğrul evladı sensiz

Can verir canânı veremez Türkler

Ebedi hadimü’l Harameyniniz

Ölsek de ravzanı ruhumuz bekler.....

( Medine Savunmasından görev yapan Mülazım İdris Sabih’in şiirinden)