VF kat sol
VF kat sağ

03 Ekim 2020

Contratiempo (Görünmeyen Misafir): Bir İspanyol harikası

Son zamanlarda yükselişe geçen İspanyol sineması gizem- gerilim işleri ile ‘bu sektörde ben de varım' diyor. Contratiempo (Görünmeyen Misafir) bunun en iyi örneklerinden. Polisiye, suç, dram, gizem, gerilim sevenler... Gelin, 1 saat 50 dakikanızı ayırın ve Contratiempo'yu izleyin.

2017 yılında vizyona giren filmin yönetmen koltuğunda Oriol Paulo oturuyor. Oriol Paulo'yu sinefiller Los ojos de Julia (Julia'nın Gözleri), El cuerpo (Ceset) filmlerinden tanır. Paulo, Los ojos de Julia (julia'nın Gözleri) filminin senaristliğini, El cuerpo (Ceset) filminin yönetmenliğini yapmıştı. Filmin başrollerinde Mario Casas, Barbara Lennie, Jose Coronado, Francesc Orella, Paco Tous yer alıyor. Filmin kadrosu yönetmenin daha önce çalıştığı oyunculardan oluşuyor. Contratiempo'nun başarısının nedenlerinden biri de belki budur.

Perde genç iş adamı Adrian Doria'nın otel odasında ölü sevgilisinin yanında uyanması ile açılıyor. Adrian nasıl cinayet şüphelisi haline geldiğini anlamak için ünlü avukat Virginia Goodman'ı tutar. Tanık hazırlama ve adli birimlerde uzman deneyimli avukat Virginia hikayede bazı tutarsızlıklar fark eder. Adrian'ı hikayesinin karanlık noktalarını açığa çıkarması için zorlar ve olaylar gelişir.

Basit bir hikaye doğrusal olmayan anlatımla canlılık kazanıyor. Film boyunca Avukat Virginia Goodman'ın ‘Detaylara ihtiyacım var Bay Doria' sözü ile farklı gerçekliklere gidiyoruz. İzlerken de yönetmenin sizinle adeta oynadığını hissediyorsunuz. Zaman zaman tahmin edilebilir olsa da bu oyun film sonuna kadar gerilimiyle sizi tutuyor.  

Contratiempo'un Türkçe anlamı aksilik. Filmin adı İngilizceye ise ‘The  Invisible Guest' olarak, oradan da bize  ‘Görünmeyen Misafir' çevirisiyle gelmiş. Netflix'te de filmi ‘Görünmeyen Misafir' adıyla bulabilirsiniz.

Kuşkuyu finale kadar taşıyan ‘Görünmeyen Misafir' 2017 yılında Portland Film Festivali ödülünü kazandı. Paulo, Goya Ödülleri'nde En İyi Yeni Yönetmen adayı oldu ve The Body ile Paris'teki Fantastik Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü'nü kazandı. Türkiye'de ise ‘değeri bilinmeyen filmler' listelerinde başı çekiyor.