VF kat sol
VF kat sağ

21 May 2022

Cudi Dağından Artık Raket Sesi Geliyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı, iki gün önce önemli bir etkinliğin altına imza attı. Ülkemizin yazılı, görsel, işitsel, dijital medya organlarının temsilcilerini Hakkari Cudi Dağı’na harika bir spor tesisine götürdü.

Cudi Dağı’nda ‘Uluslararası Cudi Cup Tenis Turnuvası'nın açılış töreni vardı. Bu ifade ne mutlu bir ifade değil mi?  Cudi Dağı yıllardır farklı anılıyordu. Terör haberlerinin kaynağıydı. Bakan Kasapoğlu’nun dediği gibi; bu dağlarda artık mutluluğun, huzurun türküleri söyleniyor. Artık raket sesleri ile gençlerin sevinç sesleri yankılanıyor.

Şimdi; spor piknik alanlarıyla, spor tesisleriyle donatıldı. Anne baba, çoluk çocuk piknik yapabiliyor. Bölgenin sporcuları, sporcu adaylarının meskeni oldu. Şu anda orada Uluslararası Cudi Cup Tenis Turnuvası' var. Nereden nereye gelindi. Asıl bu başarılardan rahatsızlar. Gazeteciler, haberciler, sosyal medya fenomenleri hepsi oradaydılar. Bu muhteşem dönüşümü gözleriyle gördüler.

En mutlu olan kişilerden birisi de kuşkusuz Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu idi. Bakan Kasapoğlu,bir hayalin gerçekleştiğini ve bu hayalin gerçeğe dönüşmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Kasapoğlu, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde aşılamaz denilenleri aştık, konulan tüm engelleri birlikte yendik, yenmeye de hazırız. Birilerinin 'Makus kaderi böyledir'diyerek huzursuzlaştırmaya çalıştığı bölgeler, istikrarın, refahın, kalkınmanın ve güçlü yarınların sembolü" dedi.

Bakan M. Muharrem Kasapoğlu sözlerine şöyle devam etti, "Devletimizin eli 85 milyonun elini tutacak, yüreğine dokunacak. Anadolu'nun birbirinden kıymetli evlatları, sahip olduklarıyla güçlenecek. Bir ülkede spor gelişiyorsa,tesisleşme hamlesivarsa, bilimsel bakış vardemektir. Tesis altyapılarını tamamladık.  Hakkari, Tunceli, Bitlis, Kars, Erzurum'da kış sporları her geçen gün artıyor. Bu dağlarda artık mutluluğun, huzurun türküleri söyleniyor. Artık raket sesleri ile gençlerin sevinç sesleri yankılanıyor bu dağlarda."

 

Yine Şaşırmadık

Atatürk Hava Limanı’nın Dünya’nın en büyük parkı ve yeşil alanı olma projesine karşı çıkanlar, nedense hiç şaşırtmadılar. Üstelik yakın bir tarihte medyanın yazılı, görsel ve işitsel mecralarında ‘Bu proje bizim projemizdi’ demelerine rağmen, bu ifadeleri hiç söylememişler gibi karşı çıkmaya çalışmaları, pişkinliğin bu kadarına pes dedirtti.

Bu yeni karşı çıkma, Atatürk Kültür Merkezi’ni hatırlattı. Orada da benzer gerekçelerle karşı çıkmışlar, gelinen son noktada tebrik etmeseler bile sessiz kalmışlardı.

Daha düne kadar hayat pahalılığını, ekonomiyi, dövizi, enflasyonu bahane gösterenler, buradan istediklerini alamayacaklarını anlayınca hızla yeni arayış içerisine girdiler.

Dün ağaç için mücadele edenler bugün tam tersi için mücadele ediyor. Oradan da bir şey çıkmayacağını hızlı bir şekilde anladılar. ‘Atatürk’ ismine sarıldılar. Neymiş ‘Atatürk’ ismi unutturulmaya çalışılıyormuş. Şimdi iktidar millet bahçesinin isminin ‘Atatürk Millet Bahçesi’ olacağını açıklarsa tüm malzemeleri ellerinden alınır. Bakalım o zaman neyi bahane edecekler? Ben de merak ediyorum.

 

Eyüpsultan’dan Konya’ya Sufi Yolculuk

Türkiye'ye gelen 14 yabancı gezgin, İstanbul'da Eyüp Sultan Türbesi'nden başladıkları 801 kilometrelik "Sufi Yolu"nu 40 günde kat ederek Konya'daki Mevlana Türbesi'ne ulaşacak.

Sedat Çakır ve Hollandalı Iris Bezuijen tarafından 2014 yılında hayata geçirilen "Sufi Yolu Projesi", Türkiye'de geçmişte yaşamış sufi, şair, alim ve bilginlere ait mekânları yeniden canlandırmak, kültür ve inanç turizminde farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Yabancı gezgin konuklar Yalova, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Afyonkarahisar güzergahını geçip, Konya'ya ulaşmayı hedefliyor.

 

TRT’den Yeni Kanal

TRT son yıllarda her alanda başarısından söz ettiriyor. Yaptığı belgesel, dizi filmler, televizyon filmlerindeki başarısını yurt dışı yayıncılığında da gösteriyor.

TRT artık yayın yaptığı dil sayısını artırmanın yanı sıra, farklı ülkelerde etkin bir haberciliği hedefliyor. Ülkemizin dışarıda yanlış anlatılmasının önüne geçmek için yabancı dillerdeki yayınlarını artırmaya ve güçlendirmeye devam ediyor.

TRT bu maksatla Français dijital haber platformunun yayının başlattı. TRT World, TRT Arapça, TRT Russian ve TRT Deutsch’dan sonra kurulan yeni dijital haber platformu, TRT Français’in misyonu ve vizyonunun tanıtıldığı etkinlikte, yeni platformun TRT’nin küresel çapta genişleme planının bir parçası olduğu vurgusu yapıldı.

Tanıtımda konuşan ve TRT Français’in Frankafon dünyaya Türkiye’nin sesini duyuracağını belirten İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Bugün uluslararası alanda bir avuç medya şirketinin tahakkümüyle, hegemonyasıyla karşı karşıyayız. Ülkemizi dünyaya doğru anlatmak istiyoruz” dedi. Fahrettin Altun, sistematik dezenformasyonun kontrolsüzce artmasının ancak dijital alanda kamu yayıncılığı gibi disiplinli, kurumsal tecrübelerin artmasıyla engellenebileceğini kaydetti ve TRT Français’in hem insanlık hem Avrupa hem de Türkiye için hayırlı olmasını diledi.

 

Yörük Türkmen Festivali

Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali, renkli anlara sahne oldu. Göç duası ile başlayan festival, meydanda çeşitli halk oyunları gösterimiyle sürdü. Daha sonra, temsili ‘Yörük Göçü’ başladı. Develer, çoban ve kangal köpekleri, at ve eşeklerin yer aldığı göç kortejinde; aralarında Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan gibi ülkelerin yer aldığı 29 ülkeden katılımcılar ile Yörükler, yöresel kıyafetleriyle korteje eşlik etti. Antalyalılar ve yerli yabancı turistler, göç güzergâhı boyunca alkışlarla festivale ve korteje destek verdiler.

Festivale yurt içi ve yurt dışından çok sayıda sivil toplum kuruluşu, ülke ve STK temsilcilerinin yanı sıra kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Yapılan protokol konuşmalarında Yörükler’in ve Yörük Kültürü’nün önemi, ülkemize katkısı vurgulu ifadelerle anlatıldı.