23 Ekim 2017

Cumhurbaşkanından Milli para Çağrısı ama Eksik

D-8 Ekonomik işbirliğinin 9. Zirvesinde  Cumhurbaşkanı konuştu. Cumhurbaşkanı Sözlerine  başlarken; D-8 kurulmasında çok büyük emeği olan rahmetli Necmettin ERBAKAN'I rahmetle anarak başladı. 20 yıl önce kurulmuş D-8 , olması gerektiği yerde olmadığını ima eden Cumhurbaşkanı ; dünyada savaşların, sömürünün artarak devam ettiğini , D-8 dünyada etkin bir güce dönüşmesi gerektiği imalarında bulundu.

Cumhurbaşkanı, D-8'in bugün ki kendi içindeki ticaretlerinin azlığını vurgulayıp bunun 100 milyar $ olduğunu  ancak hedefin 500 milyar $ çıkarılması gerektiğini söyledi.

D-8 önemini bildiğinden emin olduğumuz Sayın Cumhurbaşkanının , bugüne kadar  bu kadar net ve sistemsel çalışmaya yönelik  bir  önerisi olmamıştı. Elbette bunun temel nedeni 15 Temmuz sürecinden günümüze kadar iç ve dış politikada geçirdiğimiz süreçten ötürü  D-8 ‘in Cumhurbaşkanı nezdinde somut  olarak öneminin ifade edildiğini  görüyoruz. Bu son derece sevindiricidir. Türkiye'nin dönem Başkanlığını yapacağı D-8 için, Sayın Cumhurbaşkanının önerdiği hızlı karar alamda nitelikli çoğunluk vurgusunun, oy  çokluğunun önüne geçilmesi altı çizilmesi gereken önemli bir konu.  Demek ki  D-8 bugüne  kadar karar süreçlerinde randımanlı çalışamamıştı. Rahmetli ERBAKAN'IN D-8 oluşturma çabalarından sonra, dönemin başbakanlarının her birinin çok kısa sürede  görevden uzaklaştırılması D-8 önemini bir kez daha bize hatırlatmaktadır.

Dünya nüfusunun 1/7 sini oluşturan D-8 ülkelerinin yeraltı ve yer üstü zenginlikleri ve  coğrafi dünya üzerindeki konumları son derece önemlidir.  Cumhurbaşkanı  2.Dünya savaşından sonra oluşturulan küresel sistemin ekonomik politik ayaklarına vurgu yaparak;  D-8 önemini açık açık dillendirmesi son derece önemlidir. Bu  ‘'Dünya beşten büyüktür'' demenin bir başka söyleyiş biçimi...

Sayın Cumhurbaşkanının konuşmasında bize göre en önemli konu  ‘'Milli Para'' dan bahsetmesiydi. Yıllardır  üzerinde durduğumuz, muhtelif yazılarımızda gündeme getirdiğimiz, milli  ve yerli para konusunu böylesine önemli bir ekonomik işbirliği teşkilatında D-8 toplantısında  gündeme gelmesi  son  derece önemli bir konudur.

Cumhurbaşkanı; Merkez Bankalarının ülkelerin kendi paraları ile ticaret yapması için bir araya gelmesi gerektiğini, kur baskısından ekonomik sömürülmenin önüne geçmek için önemli bir çıkış olduğunu düşündüğünü söylerken haklıydı.  Milli paralarla ticaretin yapılmasının nasıl olabileceği konusu 2009 yılında Prof. Dr Mete GÜNDOĞANIN yazdığı  ve o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanımıza da  gönderilmiş ‘'Sekiz Deniz Yaylası'' isimli kitabında nasıl olması gerektiğini ifade ediyor.

Sayın Cumhurbaşkanımızın ekonomi konusundaki gidiş hattan rahatsız olduğunu düşünüyorum. Bizim takip ettiğimiz göstergeler elbette Cumhurbaşkanımızında önüne en detaylı biçimde gidiyordur. D-8   açılış konuşmasındaki bu kadar net tavrını bir ölçüde buraya bağlıyorum. Çok kıza zamanda ciddi ekonomik hamlelerin yapılması gerektiğinin Cumhurbaşkanı farkında.

Şimdi bizim itiraz ettiğimiz çok önemli  bir nokta var. Böylesine güzel bir çıkış istenilen hedeflere ulaşabilmesi için yerli milli paralarla değil, yeni oluşturulacak  bağımsız bir para birimi ile olacaktır. Şu anda Milli diye tanımladığımız, yerli para dediğimiz D-8 Merkez Bankalarının bastığı paralar, gerçekte milli ve yerli paralar değildir. Hep vurguladığımız konu olan Özel AŞ olan Merkez Bankaları  küresel kapital sisteme bağımlıdır.

Merkez Bankaları D-8 yöneticilerinin temsil ettiği devletlerden bağımsızdır. Bunun çok iyi anlaşılması D-8 ekonomik işbirliğinin geleceği için son derece önemlidir.

Cumhurbaşkanımızın böylesine güzel bir hamlesinin  önünde en büyük kapan, D-8 Merkez Bankalarının  faizli üreterek iç piyasalarında oluşturdukları tahribatı, bu ortak ticarette de yapabilirler.

D-8 Merkez Bankaları eğer bu faizli ürettikleri parayı ticaret sonrası takas konusu yaparlarsa  zamanın türevi içinde küresel kapital sisteme, iyi niyetle başladığınız bir çalışmayla hizmet  eder olduğunuzu görürsünüz. Burada çok uyanık olmak lazım.

O halde ne  olması lazım; Merkez bankaları dışında ticareti sağlayacak  ortak bir  bakanlık oluşturulabilir. Bu bakanlık üzerinde D-8 ticaret havuzunda yeni belirlenmiş birim para ile ticaret gerçekleştirilebilir. Bu para D-8 ülkelerinin iç piyasasına ticaret hacmi oranında girebilir. O zaman bu ortak bir para birimine dönüşür. Üretim karşılığı ticaret olan bir  para birimi olur. Mal gibi faizden ötürü alınıp satılamayan bir para birimi olur. D-8 ülkeleri arasındaki mal ve hizmet akışını kolaylaştırıp hızlandıracak çok basit bir mevzuatla ticaretin yapılmasını sağlayacak bir  para birimi olur.

Burada çok önemli bir konu şudur; Geçiş sürecinde Merkez Bankaları yeni bir  ortak  mevzuata bağımlı hale getirilebilir. Buradan  D-8 ülkelerindeki Merkez Bankaların yapılarının Faizli para  üretimine engel olacak şekilde yapılacak düzenlemeler, faizsiz üretildiği için daha sonra ülkelerin kendi paraları ile de çok rahatlıkla yapılabilir. hale gelir. Önemli olan paranın borç  olarak üretilmesinin önüne geçmek ve  paranın devletin kontrolünde  olmasıdır.

Selam ve dua ile...