08 Aralık 2015

Daeş Savaşı ABD ve Avrupa’ya yayabilir mi?

Daeş ABD'de ilginç bir saldırıya imza attı. California'daki Sen Bernardino şehrinde engellilere hizmet veren bir merkeze uzun namlulu silahlarla giren ABD doğumlu Syed Rizwan Farook ve Pakistanlı eşi Tashfeen Malik adlı karı koca bir çiftin ABD'de yaptıkları saldırı sonucu 14 kişi öldü onlarca kişi yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren çift polisle girdiği çatışma sonucu öldürüldü.

 Pakistan asıllı çiftin özellikleri anlatılırken, erkeğin ABD'de doğduğu ve iki hafta öncesine kadar düzenli olarak camiye devam ettiği, eşiyle Pakistan'da evlendiği ve 6 aylık bir çocukları olduğu basına yansıdı. İyi bir meslek sahibi olan bu aileden bu kadar korkunç saldırı düzenleyebilecek terörist çıkarmak çokta normal bir sonuç olmasa gerek. Hele de 6 aylık çocuklarını akrabalarına bırakıp ölümü göze alarak bu çapta bir saldırı düzenlemeleri cidden araştırılması gereken bir durum olsa gerek.

 Daeş meselesi başladığı günden beri, Daeş üzerine yazdığım tüm yazılarda böylesi bir duruma dikkat çekmeye çalıştım, ateşin bir gün ABD ve AB'yi vuracağını anlatmaya çalıştım. Ortadoğu ateşinin günün birinde onları da yakacağını anlatmaya çalıştım. Baskı altına alınmış Müslümanların farklı tepkiler verebileceğini belirttim. Özellikle Ortadoğu'da baskıcı politikaların ve savaşın verdiği tahribatın son tahlilde ateşi ABD ve Avrupa'ya taşıyacağını görmemek için âlim filan olmaya gerekte yoktu zaten.

 Fransa saldırısı ardından ABD saldırısı güvenlik politikalarında ciddi değişikliklere yol açacaktır. Zaten Barack Obama silahlanmanın zorlaştırılması noktasında anında çağrılar yapmaya başladı bile, ama olayı salt halkın silahsızlandırılması olan düşünmek yeni güvenlik sorunlarına kapı aralayacaktır. Özellikle de Daeş sorununa çözüm sunmayacaktır. Kaldı ki zaten son ABD saldırısını yapan kişi de ABD doğumlu yani ABD'de bile kendisini içten kemiren bir yapı oluşmak durumunda, teknoloji ve sosyal medyanın böylesi etkin olduğu bir çağda Daeş'in yeni eleman bulması da zor olmayacaktır.

 Batı Suriye'de ciddi çözümler bulmadığı sürece Daeş tehdidi sürmeye devam edecektir. Hava saldırıları binlerce masumun daha yerinden yurdundan olmasına yol açtığı gibi Daeş'e zarar vermeyecektir, bilakis Daeş'e sempatiyle bakan çevrelerin artmasına yol açacaktır. Ateş Türkiye sınırını da aşacaktır. Sınırların kalmadığı dünyada bugün silahlar patlarken yarın bombalara kimse engel olamayacaktır. Batı eğer bunu görmemek için kör davranmaya devam ederse kaçınılmaz son çok yakındır.

 Daeş'in bir üst aklının olduğu kesin, bu üst aklın Ortadoğu'ya en azından önümüzdeki birkaç yıl boyunca barış gelmesini istemeyeceği de ortada. Kısacası savaş sürecek, süren bu savaşın sesi sadece Suriye ve Irak'tan gelmeyecektir. Belki de korkulması gereken esas mesele Daeş savaşını 3. Dünya savaşına kapı aralaması olacaktır.

 Allah ümmetin yardımcısı olsun.

Selam ile…