04 Kasım 2022

Dervişe tesbih, öğrenciye kalem

İlim, irfan, tarih, kültür, sanat, edebiyat ve maneviyat şehri İstanbul’un kalbi mesabesindeki Fatih’te güzel bir cumartesi sabahında İslami Araştırmalar Vakfı’nda Doç.Dr.Halil İbrahim Kutlay hocanın hadis dersindeyiz.

 

Halil İbrahim Kutlay kendine has üslubuyla sahih-i müslimden hadis-i şerifler okuyor, okuduğu hadis-i şeriflerin dün nasıl anlaşılıp yaşandığı ve bugün nasıl anlaşılıp yaşanması gerektiğine dair içi kelam-ı kibar ve hatıralarla dolu esaslı cümleler kuruyor. Bize de Nebevi iklimin bereketiyle kurulan o cümlelerden ve aktarılan hatıralardan en azından bazılarını sizlerle paylaşmak düşüyor.

 

Dervişe tesbih, öğrenciye kalem:

Merhum Musa Topbaş Efendi Medine’de iken merhum babama bir tesbih, fakire de bir kalem hediye edip şöyle demişlerdi. ’’Dervişe tesbih, öğrenciye kalem verilir’’

 

İflasla Müjdelerim:

Süfyan B.Üyeyne hadis ilmi öğrenmeye talip olan birine hadis ilminin zorluğunu ortaya koymak gayesiyle şöyle der:

‘’Seni iflasla müjdelerim.’’

 Evet okuyup geçtiğimiz hadisi şeriflere birde bu gözle bakalım, bu yolda nice alimler ne büyük sıkıntılara katlanmışlar.

 

 

Şu inceliğe bakın:

Sami Efendi merhumun huzuruna bir tepsi üzerinde iki altın yüzük getirilir. Sami Efendi parmağından hayli kıymetli olan gümüş yüzüğü çıkararak karşısındaki delikanlıya verip şöyle der:

‘’Evladım şu yüzüğü sen tak altın yüzükleri de kızımıza ver’’

 

Altmış sene ibadet etsen de:

Abdullah Bin Mesud (r.a) şöyle der: Altmış sene hiç durmadan duaların en makbul olduğu mültezende ibadet etsen de Allahu Teala seni yine de sevdiklerinle birlikte haşredecektir.

 

El İnsaf:

Merhum Sabahattin Zaim hocamız yurt dışına gitmek için kendisinden yardım isteyen akademisyen bir öğrencisine kızarak şöyle der:

“Ortaokulda yardım aldın, lise de  aldın, üniversite de  aldın artık akademisyen oldun el insaf”

 

Zafer Allah’tandır:

 

Hz. Halid Bin Velid hiç savaş kaybetmemiş kahraman bir komutandır. Hz.Ömer (r.a) bu kahraman komutanı görevden alıyor. Peki Hz.Ömer gibi bir halife Hz. Halid Bin Velid gibi kahraman bir komutanı  eden görevden  alıyor? İnsanlar öyle bir hale geliyorlar ki kazanılan zaferleri tamamen Hz.Halid Bin Velid’in (r.a) şahsında bilmeye başlıyorlar.

İşte bundan dolayı da  Hz.Ömer (r.a) o kahraman komutanı görevden alıyor.

 

Emin Saraç Hoca’nın usulü:

Merhum Emin Saraç hocamız derslerine ilk defa gelen kişilerle pek ilgilenmezdi. Derslerine devam eden talebelerinde her şeyiyle ilgilenirdi.