VF kat sol
VF kat sağ

29 Haziran 2016

Detoks çılgınlığı

İnsan bozulmuş veya bozulma ihtimali doğmuş sağlığının yeniden ihdasına dair tedbirler alırken en büyük sorunu yine kendisidir. Sabır bütün süreci yönetecek baş aktör olsa da genellikle birçok kavşak noktasında yenilir, bu yüzden sağlık ve etrafındaki faaliyetler insanın kendi moralini kontrolü ile başarıya ulaşır. Yılların yıkımı ile karşılaşmış bedenin bir iki haftada tamiri elbette mümkün değildir. Ama şu da bir gerçektir ki on beş yirmi yılda edindiğimiz tahribatın tamiri bu zaman dilimine göre çok ama çok kısa olacaktır. Yeter ki nerede nasıl bir tedbir alacağımızı bilelim ve hedeflediğimiz başarı basamaklarının sabrımızı yormasına izin vermeyelim.

Kelime manası olarak detoks, vücudun kapsadığı toksinlerden-zehirlerden arındırılması demektir. Bir diyet tipi olarak detoks özellikle son dönemlerde medyanın yoğun propagandaları ile ciddi bir şifa edinme yolu olarak propaganda edilmektedir. Adına Oruç veya açlık dediğimiz zaman danışanlar tarafından burun kıvrılan bir yöntem olan detoks, kendine has etimolojisi ile özellikle modern yönelimleri olan hastalar tarafından bir sihirli değnek olarak algılanır. Nedense dikkat edilmesi gereken hususlarından pek bahsedilmez. Elbette insan modern yaşam içerisinde farkında olmadan vücuduna aldığı zararlı maddelerden kurtulmalıdır lakin uygulamada derin bir handikap vardır. Bilindiği gibi detoks süresince belirli sebze meyve kürleri uygulanır ve elden geldiğince hayvansal gıda ve karbonhidratlardan uzak durulur.  Detoksu düzenleyen veya çeşitli kanallar ile tavsiye eden ve hatta uygulamaları tavsiye eden birçok kişi ve kurum uygulamalar esnasında tüketilecek meyve ve sebzenin muhakkak ama muhakkak organik olması gerektiğinden bahsetmez. Eğer detoks uygulaması rastgele Pazar ve marketlerden alınmış, gdo'lu ve zirai ilaç kalıntıları yüklü ürünlerdense bırakın vücuttan toksin atmayı tam tersi organları ağır metaller ve kimyasal zehirler ile doldururuz. Ülkemizde doğal ürünlere dair alınan pozitif tavırların yetersizliği zaten başlı başına bir sorun iken, bu sorunun en acıtıcı yönü ile acı bir şekilde yüz yüze kalırız. Halka özellikle televizyon bültenlerini doldurup firmalarının reklamını yapan kimi diyetisyenler detoks tavsiyelerinden önce, bir çok global firmanın Çanakkale, Bergama, Bursa, Antakya gibi tarım havzalarında ürettikleri tarımsal mamulün niteliğine dair eleştirel yorumlar yapmalıdırlar. Halkımıza detoks tavsiyelerinden önce, tarım ürünleri hakkındaki araştırmalarını derinleştirmiş kimi fakültelerimizin yayınlamış olduğu dehşetengiz raporlar her türlü mecrada temel tartışma konumuz olmalıdır.

Asıl mesele vücüdu arındırmaktan ziyade, bir ömür vücudu arınmaya ihtiyaç duymayacağı bir halde koruyabilmektir. Buda birkaç güne ya da haftaya sıkıştırılmış modern sağlık programları ile değil ilahi-nebevi tavsiyelere uygun bir yaşam modu ile geçerli olacaktır. Zaten izlendiğinde görülecektir ki, medyanın doğurduğu hevesler ile girişilen birçok uygulamaya hiç sonuç vermemekte ya da verdiği sonuçlar beden sahibini bir iki ay sevindiren geçici sonuçlara dönüşmektedir. Modernite dimağımızda olmayan isimler ise servis ederek karizmatikleştirdiği her türlü uygulamaya sarılmak ciddi bir heves budalalığından başka bir şey değildir ve unutmamalıdır ki modernite insan ve benliğini, çağdaş insanın heveslerini kullanarak örseler.