09 Mart 2021

​DİJİTAL DÜNYA MASAYA YATIRILDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın destekleriyle, Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından organize edilen Dijital Dünya Çalıştayı, İstanbul’da, yapıldı. 

Dijital dünya, yeni iletişim teknolojileri, geleneksel medya ve Türkiye'nin tanıtımı, yeni tür yayıncılık ve veri güvenliği gibi önemli konuların masaya yatırıldığı Çalıştay; ‘‘Yeni İletişim Teknolojileri - Yerel ve Ulusal Medyanın Ülke Tanıtımına Katkısı’’, ‘‘Yeni İletişim Teknolojileri - Yeni Tür Yayıncılık ve Türkiye’nin Tanıtımı’’ ile ‘‘Global Bilgi Ağları - Veri Güvenliği ve İletişim’’ olmak üzere üç oturumda gerçekleştirildi.

Çalıştayda ‘‘Global Bilgi Ağları - Veri Güvenliği ve İletişim’’ isimli üçüncü oturumunu yöneten Prof. Dr. Faruk Bilir, bireyin onur ve itibarının korunmasını sağlayan ve dijital çağda insan kalabilme idealine hizmet eden araçlardan birinin kişisel verilerin korunması olduğuna vurgu yaptı.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile birlikte bireylere verileri üzerinde kontrol ve denetim hakkının getirildiğini belirten bilir, bu kapsamda bilişim teknolojilerinin insanlığa faydalı amaçlarla ve mahremiyet odaklı bir anlayışla kullanılması gerektiğini ifade etti.

Günümüzde ortaya çıkan dijital tekelleşme riskine dikkat çeken Bilir, ülkemizin ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ adı altında son derece başarılı adımlar attığını, bu bilinçle birçok alanda olduğu gibi kişisel verilerin korunmasında da mümkün olduğunca yerli ve milli çözümlere yönelmek ve bu çerçevede yerli veri merkezlerinin çoğalması gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Faruk Bilir, özellikle yurt dışında yerleşik şirketlerin hukuki muhataplığın etkin bir biçimde tesis edilmesi noktasında gereken adımları atmak durumunda olduklarını hatırlatarak, ‘‘kişisel veri niteliği taşıyan dijital ayak izlerinin güvenliği konusunda tüm veri sorumluları yeterli hassasiyeti göstermelidir’’ dedi.

Bilim ve teknolojiden soyutlanmış bir hayatın düşünülemeyeceğini; yapay zekâ, nesnelerin interneti ve bulut bilişim gibi teknolojilerden yararlanılmasının insanlık adına önemli gelişmeler olduğun dikkat çeken Bilir, bununla birlikte söz konusu teknolojilerden yararlanılırken, insanı merkeze alan bir anlayışın benimsenmesi gerektiğini önemle vurguladı.

Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, teknolojinin gelişmesiyle yeni bir medya düzeninin ortaya çıktığını belirterek, televizyon izleme ve gazete okuma alışkanlıklarının değiştiğine işaret etti.

Artık sanal ve dijital bir dünya olduğuna dikkati çeken Burhan, "Yeni bir reklam anlayışı ortaya çıktı. Kişisel verileri korumak önemli hale geldi. Geleneksel medyanın bundan etkilenmesi kaçınılmaz. Yerel medyanın yeni dijital ortama nasıl ayak uyduracağı gibi önemli konuları ele alacağız" ifadelerini kullandı.

 

İSTANBUL SİNEMA MÜZESİ AÇILDI

Merakla beklenen Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

Yeşilçam'ın kalbinin attığı Beyoğlu'nda, eksikliği hissedilen sinema müzesi böylelikle hayata geçirilmiş oldu.

Atlas Sineması artık hem sinema salonu, hem İstanbul Sinema Müzesi ve hem de bir kültür kompleksi olarak hizmet verecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-TV bölümü ile Türk Sineması Araştırmaları (TSA) işbirliği ile hayata geçirdiği İstanbul Sinema Müzesi büyük ilgi görüyor.

Müzede, sizi ilk olarak sinemanın hafıza havuzu karşılıyor. Seçtiğiniz film afişine tıkladığınızda o filmin tüm bilgileri önünüze geliyor.

İkinci karşınıza çıkan ise, İstanbul Sinema Atlası oluyor. İstanbul Sinema Atlası ise size, 1897'den itibaren hizmet vermiş bütün sinema salonlarına ait bilgileri önünüze getiriyor.

Birinci kattaki geniş salonda balmumundan bu müzeye özel yapılmış Kemal Sunal, Adile Naşit ve Gulyabani heykelleri size ‘merhaba’ diyor.

Müzede yeşil perde bile düşünülmüş. Yeşil perdenin önüne geçerek çektiğiniz görüntünüzü Türk sinemasının en sevilen filmlerine ait sahnelere ekleyebiliyorsunuz.

İkinci kat daha çok sinema cihazlarının sergilendiği bölüm olarak çıkıyor karşımıza. Burada ilk dönem cihazlardan, günümüz teknolojisinde kullanılan cihazlar var. Sinemanın gelişimini adım adım görebileceğiniz pek çok özel teknik cihaz sergileniyor.

Müzeyi gidin görün derim. Bir zaman tünelinin içinden çıkmış gibi olacaksınız.

 

TEŞKİLAT

TRT 1 ekranlarında yayınlanmaya başlayan ‘Teşkilat’ dizisi, yılın en iddialı dizisine şimdiden aday oldu. İzleyiciler tarafından çok sevilen dizinin ikinci bölümü şimdiden merak edilmeye başlandı.

‘Teşkilat’, heyecan yüklü hikâyesi ve zengin oyuncu kadrosuyla olduğu kadar, göz kamaştıran prodüksiyonu ile de çok konuşulacak. Türkiye’nin başkenti Ankara, bu büyük prodüksiyona ev sahipliği yaparken; ‘Teşkilat’ Türk televizyonlarında birçok ilke de imza atacak.

Dizinin özel olarak tasarlanan, gerçek bir operasyon gerçekleştirilebilecek titizlikte hazırlanan tüm mekanları, Ankara’da bulunuyor.

‘Teşkilat’ın her biri, alanında uzman ekip üyelerinin karargahı olarak kurulan ‘sığınak’; son teknoloji ile donatılmış ofis bölümü, ülkenin kaderini değiştirecek olayların, kahramanlarının huzurla uyumalarını sağlayan yatak odaları ve birbirleriyle dostluklarını pekiştirip, pek çok olaya dair fikir konuşmalarını yaptıkları yaşam alanlarından oluşuyor.

Hikâyede önemli yer tutan Türkiye’nin gururu İHA / SİHA’ların üretildiği fabrika da, neredeyse gerçeklerini üretebilecek titizlikte, dizinin sanat ekibi tarafından sıfırdan inşa edildi.

Dizinin tüm görüntülerinin tamamen gerçek dünyaya ait durmasını sağlayan 27 adet mekân bulunuyor. Bu mekânların hepsi, tüm detayları ile genel sanat yönetmeni Nilüfer Çamur yönetimindeki birbirinden usta ve yetenekli sanat ekibi tarafından özenle tasarlandılar ve tüm detayları ile inşa edildiler.

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın merkez binası da ilk kez bir dizi çekimine ev sahipliği yaptı. ‘Teşkilat’ çekimlerinde kullanılmak üzere ayrıca 2 adet SİHA ve İHA üretildi.

Aksiyon sahneleri ile Türk televizyonlarına yeni bir standart getirecek olan dizinin çekimlerinde, alanının uzman isimleri görev yaptı. Trafiğe kapalı alanlarda gerçekleştirilen araç takip sahnelerinde 45 sürüş uzmanı görev aldı. Her türlü güvenlik önleminin alındığı sette, çatışma sahneleri için mermi, fünye vb. her türden ürün üzerinde detaylı bir şekilde çalışıldı.

 

SİKORSKY HELİKOPTERLERİ ÇEKİMLERDE ŞOV YAPTI!

‘Teşkilat’ın çekimlerinde ayrıca Polis Özel Harekat’a ait halen aktif görevde olan iki adet Sikorsky helikopter, yerli üretim iki Ejder zırhlı muharebe aracı, iki adet de Yörük zırhlı aracı görev yaptı. Özellikle usta pilotların kullandığı Sikorsky’ler tam anlamıyla setin yıldızı oldu. ‘Teşkilat’ın çekimlerinde ayrıca özel eğitimli Karşı Atak Timi’nin üyeleri de kamera karşısına geçti.

Çekimleri başkent Ankara’da tüm hızıyla devam eden ve zengin oyuncu kadrosuyla öne çıkan dizinin başrolünde Çağlar Ertuğrul, Deniz Baysal Yurtcu, Mesut Akusta, Ezgi Eyüboğlu, Tuncer Salman, Ezgi Şenler, Mehmet Usta, Nihat Altınkaya, Serdar Yeğin, Ahmet Uğur Say ve Yavuz Bingöl yer alıyor.