16 Kasım 2018

Dijital globalizme karşı, hayatımızı kaybetmemek için…

Sosyal medya kullanıcısı olmanın lezzetine tutkun bir toplum haline geldik. Whatshaptan belgeler, torun, yeğen fotoğrafları, akrabalardan-dostlardan anlık aktarımlar; Instagramdan filtrelenmiş kendi sanatımızı bize sunan uygulamalar, yurt içiyle birlikte dünyanın ta öbür ucundan ilginç bir ürünü alabilme konforu, her gün bir yenisi ilave edilen kolaylıklar, yenilikler, ilginçlikler. Meşguliyetleriyle günümüzü dolduruveren videolar, oyunlar, eğlenceler…

Bütün bu “dijital nimetlerin” içinde o kadar memnunuz ki, bu yeni yaşam tarzının tehlikeleriyle ilgili bizi uyarmaya çalışan arkadaşlarımıza da, uzmanlara da ciddi ciddi kulak verdiğimiz söylenemez.

Aslında dijital globalizm öylesine büyük tehlikeler barındırıyor ve gelecek için karanlık senaryoları içinde taşıyor ki, buna rağmen ne yazık ki dijital hazza tutulmuş büyük çoğunluk için, bu tehlikeler hiçbir anlam ve ciddiyet ifade etmiyor. Bu yüzden tepkisiz boş bakışlarla karşılaşmanın yıldırıcı duygusunu yaşamamak için, bende bu dispotik yenidünya düzeni senaryolarından bahsetmeyeceğim. Bunun yerine iyimser olmayı sürdürüp, uygulanabilir somut önerilerde bulunarak, herkesin anlayabileceği ve uygulayabileceği bir formül sunmaya çalışacağım.

Duyarlı bir Müslüman için olması gereken dijital kullanım kuralları:

  • Dijital verilerin kaybolmadığını, her tıklamanın, her beğeninin ve her yorumun depolandığını unutma. Sadece dijital kayıt ortamlarında değil, manevi kayıt ortamlarında da…
  • Bir hizmet bedava sunuluyorsa ki neredeyse hepsi bedava, ticareti yapılan senin ve ailenin bilgileri, fotoğrafları, anıları ve duygularıdır. Bunu değerlendir.
  • Mümkünse internet ihtiyacını akılı telefon kullanarak değil, (PC) bilgisayarlarla gider ve bunu evinin dışında veya en azından özel çalışma odanda sınırlı saatlerde gerçekleştir.
  • Kıble pusulası, namaz saatleri uygulaması gibi birkaç güzel işler görüyor diye dijital dünyanın kötülüklerini yok sayma.
  • Daha vakit namazını kılmadıysan hemen bilgisayarı kapat! Sonra okumaya devam edersin.
  • Anılarını fotoğraflamak istiyorsan bir fotoğraf makinası alabilir, çıktılar alarak gerçek albümler oluşturabilirsin. Sadece sevdiklerine özel olarak gösterebileceğin albümler. Neden özel anlarını dünya ile paylaşıyorsun?
  • Sık sık gündeme taşınan ayrıştırıcı fitnelere kapılıp dostlarınla ve akrabalarınla ilişkilerini koparma. Hiç kimseyi yadırgayıcı, sevdikleri şeyleri aşağılayıcı paylaşımlarda bulunma.
  • Anladıysan ve kurtulmayı başaramıyorsan yardım almaktan çekinme. En önemlisi kendin için dua et ve hâlâ kaybetmediğin samimi dostlarından yardım iste.
  • İnterneti sadece lazım olunca bilgi almak ve ihtiyacın olan insanlarla iletişim için kullan. Eğlence ve aslında işine yaramayacak bir sürü gereksiz veri ile neden beynini yoruyorsun?
  • Unutma! Sosyal medyaya harcadığın saatler, gerçek sosyal hayatından eksilen kıymetli vakitlerdir.
  • Senin seçtiğin bu dijital yaşam tarzının çocuklarını ve tüm sevdiklerini etkilediğini gözden geçir. Onlarla gerçek sohbetler üretmeyi ve birlikte vakit geçirmeyi ihmal etme.
  • Sanal ortamda karşı cins ile ve tanımadığın kişilerle kuracağın masum gözüken iletişimlerin bile gerçek hayatını zora sokabileceğini unutma. Tanımadığın ve bilgileri açık olmayan kişilerle iletişim kurma. Kendin ile birlikte ailenin neler yaptığını da bilmelisin.
  • Özellikle çocuklarının dijital dünyaya bırakacağı izlerin gelecekte onların hayatını ciddi bir şekilde etkileme ihtimalini bilerek bu işi eğlence olmaktan çıkar.
  • İbadetlerin, tefekkürün, düşünce dünyan ne kadar kontrolün altında? Eğer 1-2 ayet, güzel söz falan paylaşarak tebliğ yaptığını sanıyorsan, kendini kandırmaktan vazgeç! Sosyal medya ile tebliğ yapmanın mümkünü çok zor ve ayrı bir uzmanlık isteyen ekip çalışmaları olduğunu bil.

Aslında en iyisi dijital dünyaya hiç bulaşmamak ve yaşadığın yerde, yakınlarından başlayarak gerçek insanlarla gerçek güzelliklere imza atmaktır. Medya ve sosyal medya insanları kötümser, sinirli ve pasif bir hale getirir. Geleceği ancak iyimser, iradesi özgür ve gerçek işler yapan insanlar inşa edecektir. Dijital dünyadan arınmış böyle bir topluluk oluşturmaya ve korumaya çalış.