16 Ocak 2017

Diyarbakır’da Kayyımlı Değişim

Geçtiğimiz hafta içinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığına Kayyım olarak atanan Cumali Atilla beyefendiye Sağlık-Sen Genel Başkan yardımcısı Abdulaziz Aslan beyle beraber bir nezaket ziyaretinde bulunduk.

Cumali Atilla, Elazığ'lı belki de önemli bir özelliği de bu çünkü görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı Gültan Kışanak ta Elazığ'lıydı. İkisi de Kürt kökenli…

Cumali bey ilk göreve atandığında bazı avantajları vardı. Kendisi daha önce Diyarbakır ve bölgede görev yapmıştı. Bölge halkından olması bölgeyi iyi bilmesini sağlıyordu. Kendisinin Kürt kökenli olması eşinin ise Zaza olması ise en büyük avantajları, çünkü Diyarbakır yoğun olarak Kürtlerin ve Zazaların yaşadığı bir şehir.

Yıllardır yapılmayan belediyecilik hizmetlerinin birikmiş olması, Halkın hizmete susamış olması bu makama oturacak kişiden beklentileri yükseltiyordu. Üstüne üstlük PKK'nın kayyımlara ve atanacak olan idarecilere yönelik tehditleri, Derik Kaymakam/ Kayyımı Muhammed Fatih Safitürk'ün şehit edilmiş olması şehirde Cumali Beye ve ilçelere atanana diğer kayyımlara yönelik eylem olabileceği şeklindeki dedikoduların gölgesinde çalışmalar yapılmasına neden oluyor. Cumali bey kendinden son derece emin, devletin burada görevlendirdiği kişileri kendi namusu olarak gördüğünü ifade ederken, Belediye girişindeki arama noktalarını çokta istemediğini de satır aralarına sezdiriyordu. Ama devlet kendisini korumaya kararlı ve kendisinin kılına bile zarar verilemeyeceğinin özgüveninde sayın başkan.

Kayyım atanan belediyelerle kardeş belediye olarak anlaşmalar imzalanan illerden ciddi destekler gelmeye devam ediyor. Projeler hazırlanıyor, şehrin geç kalmış çehre değişimine hız verilmiş durumda. En önemli projeyi de ziyaretimizin oldu günden birkaç gün önce açıklamışlardı. Hafif raylı siteme geçileceği müjdesi şehrin dört bir yanında konuşuluyor. Art arda ihale hazırlıkları yapılıyor. Muhtemelen Nisan, Mayıs ayları gibi Diyarbakır bir şantiye alanı haline gelecek. Alt yapı sorunlarının çözülmesi, yoğun trafiğin rahatlatılması, kentsel dönüşüm ve diğer projeler hızlanacak gibi…

Cumali beyin makamındayken bir olaya da şahit oluyoruz. Gelen bir telefonla Dicle ilçesinde suların birkaç gündür çamurlu aktığına dair bir bilgi olduğunu ifade eden bu telefonla beraber başkan önce bize soruyor, telefonla ulaştığımız arkadaşlar kar yağışı nedeniyle bazen böylesi durumlarla karşılaşıldığını belirtmesi üzerine Diski genel müdürü ve müdür yardımcısını ivedi olarak bölgeye sevk etti. İşlerin yarına bırakılmaması gerektiğini ve bu tür işlerin anında çözülmezse birikmenin halkın zararına olduğunu ifade ederken haklı bir teveccüh görmesinin nedenini anlıyoruz bir kere daha… Geçen hafta sonu yapılan bir ankette en beğenilen 8. Büyükşehir Belediye başkanlığına kadar yükselmesi de bunun açık bir karşılığı zaten.

Çok konuşmayan iş odaklı bir şahsiyet olarak siyaset yerine hizmet odaklı bir çalışma temposu içine girmiş olması da ayrıca takdire şayan. Muhtemelen önümüzdeki günlerde ekibini tamamlayıp çok güzel işlere imza atacaktır, diye umuyorum. Şehri iyi tanıyan bir ekip gayreti de olduğuna göre başarılmayacak hiçbir şey yoktur prensibiyle yürüyecektir.

İşiniz çok zor demedik kendilerine, zira zorluk insanın kafasında başlar. Biz onlara başarı diledik, başarının ilk adımı kararlılıktır, dedik. Diyarbakır'ı hak ettiği yerlere taşımak; Doğusuyla, Batısıyla bu ülkeye iyi gelecektir.

Allah kolaylık versin…