VF kat sol
VF kat sağ

24 Eylül 2019

Dolandırıcı servis tamircileri

 

Kış aylarına yaklaşınca hepimizin karşılaştığı bir durum olarak; kombilerimizdeki bakım onarım çalışmaları oluyor. Sadece kombilerde değil beyaz eşyalarımızda da bakım ve onarım servis işleri oluyor.

Sağolsun TBMM dayanıklı tüketim ürünlerine garanti süresini iki yıla kadar indirdi. İki yıl içinde satın aldığınız tüm beyaz eşyalar ne hikmetse hemen bozuluyor. Adeta ürünlerin içine yerleştirilmiş bir zaman saati gibi çalışan süre, iki yılı doldurunca, ürün arıza vermeye başlıyor.

Biz buna bir ürünün ömrünü belirleme ve planlı eskitme diyoruz. Bu durumda siz yeni aldığınız o ürünü aslında iki yıl kiralamış oluyorsunuz. Ya karşınıza yüksek bir maliyet çıkartılıyor yada ‘'bu maliyeti vereceğine yeni ürün al'' deniliyor.

Tabi burada şöyle bir ikilemle karşı karşıyayız; serviste bir tekel oluşması, fiyatların yüksekliği üzerinden, kaçak dolandırıcı, çantacı tamircileri çıkıyor. Bu insanalar da, internet siteleri kurarak, ucuz fiyatlar vererek bir cep telefonu ile milleti dolandırıyor. Bu tamir-bakım-servis piyasasında 750 milyon ile 1 milyar 250 milyon fiyatlardan bahsediliyor.  Tabi böyle bir piyasa da, halk kurtlar sofrasında parçalanıyor.

Halk tüketici mahkemelerinde istediği sonucu alamıyor. Karşısında güçlü bir firma varsa zaten daha uzlaşmacı hakem heyetleri tarafından örtülü biçimde caydırılıyor. Bu süreçler halkı psikolojik olarak yıldırıyor ve ücreti ödemek zorunda kalıyor. Olan hep halka oluyor.

Bu işin vebali, garanti sürelerini düşürerek halkı sömürmeye neden olan yasaları çıkartan milletvekilleridir.  Bu dünyada vebali olmadığını inanan vekilleri, ahirette çok büyük sürprizler bekliyor olacak.

Yalandan yere millete sevgi naraları atmaya kimse kalkmasın. Millet sizi seçti ise partilerinizin menfaatini değil, milletin menfaatini düşünmek zorundasınız. Seçilene kadar milletin kapısında yat, seçildikten sonra sistemin adamı olarak bulunduğu partide, partisi için vekillik yapar hale gel. Bu vekiller,  milletin değil partinin vekili olmuştur.

Tabi süreç haksızlıkları besleyen bir kanuni düzenlemeyle başlayınca, bu alandaki büyük pazar payı sahtekar, dolandırıcı, işin ehli olmayanları da harekete geçirerek; sanal ortamda sözde servis yetkilisi diye birçok dolandırıcı bakım aylarında piyasaya çıkıyor.

Bu tamir-bakım-servisi ister kombinizde olsun, ister buzdolabınızda, ister çamaşır makinenizde ister bulaşık makinenizde olsun, yaptıkları soygun aynı. Ama bu iş kombi de çok daha yoğun olduğu bizimde aldığımız şikayetler üzerine görülüyor. Sertifikalar vererek piyasada olup biteni takip etmeyen bir yönetim, ancak şikayetler ayyuka çıkınca düzenleme yapmaya kalkması da halka karşı kendi pozisyonlarını korumak içindir.

Ancak şunu da ifade edelim, bu dolandırıcıların halka ulaşma yöntemi internettir. İnternette bu tip binlerce siteler var. Polis bu konuda halk aldatılmadan, internette bunlara ulaşarak temizlik yapabilir.  Polis olayın olmasını beklememeli. Bu anlayış göz göre göre sorunu beklemektir.  Madem milyonlarca TL tutarında bir pazar var, burada vergisiz işlemlerden dolayı, devlete ciddi vergi kaybına neden olmaktadır.

Devlet yönetiminin her kademesinde sorumluluk almış olan insanlar şunu çok iyi bilmelidir; sizler hangi kurum ve kuruluşta olursanız olun, halka yapılan haksızlıklara karşı mücadele etmek zorundasınız. Eğer görmezden gelirseniz bilin ki ateş size de dokunacaktır.

Dolandırıcı kombi ve tüm beyaz eşya servisleri için piyasada yeni bir temizlik harekatı başlatılmalıdır. Eğer bu konuda ne yapacağınızı bilmiyorsanız, Dünya Sosyologlar Derneği sosyal proje merkezi, bir sosyal proje olarak destek ve katkılarını çalışma yapmak isteyen kurumlarımız için sağlayabilir.

Selam ve dua ile…