VF kat sol
VF kat sağ

09 Şubat 2019

Eğitimde çözüm ama “nasıl”? – 3

OKUMA SEVGİSİ, BİLİNCİ VE HEYECANI!

O harika neslin yetiştirilmesinin önündeki engellerden biri de okuma sevgisi ve alışkanlığının son derece zayıf oluşudur. Meselenin çeşitli boyutları var.

Okumak nedir, neleri ihata eder?

Kitab'ın sonsuz pencerelerinden insanın kendi yaratılışını, bütün yaratılanları, terbiye eden Allah'ın ikramlarını, bilinen ve bilinmeyen kalemlerle yazmayı, Kitab'ı ve nice kitapları okumak; öncesinden sonrasına, ezelden ebede hayatı, kâinattaki yerimizi okumak değil midir? Peygamber Efendimiz (sav), “Allah'ım! Bana eşyanın hakikatini göster!” buyuruyor.

Bu tefekkürler içinde 1984'te bir şiirde şöyle demiştim:

 

Okumanın aslı budur:

Eşyanın ne olduğudur.

Gel, git; gel, git; birkaç yıl dur,

Nedir sırrı, işi ne ki?..

 

Yoktan yaratan Hâlık'ı gereğince düşünmeden, oraya gelince her şeyiyle düşünmekten kaçarak yapılan okumaya “gerçekçi okuma” denir mi?..

Toplumda her türlü okuma sevgi ve heyecanı yok gibi ve gittikçe daha da azalıyor. Oysa bu sevgi ve heyecan olmadan okuma alışkanlığı olmaz. Öyleyse okuma alışkanlığını önceleyen anlayış daha baştan yanlış, dışarıdan ve yüzeysel bir yaklaşımdır.

Gelen nesillere bu sevgi, ilgi, tecessüs, heyecan ve alışkanlığı kazandırmak için neler yapılmalı?

Kezâ neyi, nasıl okumak gerek?

Nitelikli, verimli, her türlü algı operasyonunu âdeta tersine çevirebilme gücüne sahip, çok yönlü ve alabildiğine üretken bir okuma nasıl olur? Binbir türlü olumsuz câzibe kaynakları karşısında, içten ve dıştan gelen engelleri aşarak, aştırarak, yetişen nesillere nasıl kazandırılabilir?

Onları yetiştirecek eğitimcilere bu güçlü özellikler nasıl kazandırılabilir?

O harika neslin yetiştirilebilmesi için, genel ifadelerden öte, olmazsa olmaz ihtiyaçlarımızdan birisi de, niçini ve nasılıyla okuma sevgisi, bilinci, heyecanı, alışkanlığı ve dinamizmidir.

Bu problem çözülmeden o nesil yetiştirilemez.

“Arayan ve aramasında ısrar eden bulur.” Yani gerçekten isteyen.

Gönülden selam, sevgi, saygı, dua ve dua taleplerimle!..