02 Şubat 2016

Ekranlardan gözümüze sokulan şiddet

Kadına karşı şiddet pek çok toplumda olduğu gibi bizde de sorun. Bu konuda oldukça sıkıntılı ülkelerden biri olduğumuzu söylemek için otorite olmaya gerek yok. İzlediğimiz, okuduğumuz yüzlerce- binlerce  haber ve görüntü zaten ortada böyle bir derdimizin olduğunu ayan beyan ortaya koyuyor.

Bu durumdan muzdarip olan ülkemizde özellikle TV kanallarında gösterilen her türden içeriğin insanlara verdiği mesaj açısından çok önemi var. Kadına yaklaşım, bilinçaltına gönderilen mesajlar çok önemli.

Sosyal medyada kontrol mekanizması kurmak şuan için imkansız olduğundan dolayı orada yapılacak bir şey yok ne yazık ki...En tehlikeli, en sorunlu mesajlarla hem de çokça muhatap olmak orada kaçınılmaz.

Ama televizyon denetimin belli oranda da olsa sözkonusu olduğu bir alan. En azından RTÜK diye şikayette bulunacağımız, kimi içerikleri eleştirme konusunda muhatabımız olan bir kurum.

Big Brother Türkiye'de yaşanan şiddet

Geçtiğimiz günlerde Star'da yayınlanan “Big Brother Türkiye” adlı sabah kuşağında yayınlanan yarışmadaki bir görüntü insanı şok edecek türdendi. Genç bir erkek (Onur) ve genç bir kızın(Seda) arasında yaşananlar resmen kadına şiddet bağlamında değerlendirilmesi gereken bir olaydı.

Onur'un Seda'ya seslenmelerinden tutun da kameraların karşısında defalarca bağıra bağıra höykürmesi ve bu sırada kullandığı ifadeler resmen bir çeşit şiddet pornografisi düzeyindeydi. Hani neredeyse Onur'un Seda'yı bir dövmediği kaldı.

Genç adam, kıza “seni sevmiyorum, senden nefret ediyorum” diye haykırıyordu.

Karşısında duran genç kız ise görüntüye bakılırsa şaşkın ve şokta gibiydi. Elleri yüzünde, kendini savunamıyor, ağzından hiçbir laf çıkmıyor dahası ağlıyordu.

Sosyal medyada videoya atıf yapılırken “Onur-Seda tartışması” şeklinde verilmesine bakmayın. Ortada tartışma falan yok. Sadece genç bir adamın kıza uyguladığı fiziksel temas içermeyen dehşet verici bir şiddet var.

Kadına şiddetin türleri var

Kadına şiddet derken illa ki fiziksel bir darbe beklemek doğru değil, tavırla da kadına şiddet mümkündür. Tıpkı bahsettiğim videoda olduğu gibi.

Görüntüyü izleyince Seda'nın anne-babasının o an neler hissettiğini düşündüm. “Ne olmuş canım, kızımız büyük bir kanalda yayınlanan yarışmada; o kadar da olur” diye düşündüklerini sanmıyorum.

Bu görüntüleri kanalın yayınlama gerekçesini anlamak zor değil. Çünkü kavganın reyting yaptığını bugün sağır sultan bile biliyor. Normalde o görütünün yayınlanmaması gerekirdi. Ama şiddet konusundaki bilinç maalesef olması gerekenin çok altında.

Bu görüntüler şiddetin kanıksanmasına, sıradanlaşmasına hizmet ettiği için de tehlikeli sayılmalı. Kadına karşı kollektif bilinçaltımızın durumu ortadayken bunu derinleşitirecek daha ileri noktalara taşıyacak olaylardan uzak kalmamız lazım. En azından ekranlarda bunu başarabilmeliyiz.

TV'ler kanal yöneticilerinin ve yapımcıların reyting iştahına kurban edilemez...