Elektronik sigaraya da sigara böreğine de hayır

Elektronik sigaraların sinsi bir tuzak olduğunu, normal sigaraya göre masum olmadıklarını, sigaraların tıpkı terör örgütleri gibi iyilerinin veya kötülerinin olamayacağını "bilimsel delillere dayanarak" anlatan pek çok yazım var. 

Gel gelelim, Anadolu Ajansı mahreçli haberde elektronik sigaralarla ilgili inandırıcı olmayan bir takım bilgiler yer alıyor.

BİR: Elektronik sigaranın "daha derinde ve tedavisi zor tümörlere" sebep olduğunu ilk defa bu haber vasıtasıyla duyuyorum.

Bu sözler açıklanmaya ve ispatlanmaya muhtaçtır.

İKİ: Haberdeki "sıklıkla tanık" olmak sözü bilimsel bir ifade değildir, bu olsa olsa bir gözlem olabilir.

Bu ifadenin inandırıcı olması için sık görülme oranının "rakamlarla ifadesi" gerekir.

Hele de ülkemizde bu konuda hiçbir istatistiki bilgi olduğunu sanmıyorum.

ÜÇ: Bir başka mesele de, elektronik sigaraların ülkemizde henüz kanserlere sebep olacak kadar uzun zaman ve yaygınlıkta kullanılmamış olmalarıdır.

Hayvan deneyleri ve laboratuvar şartlarında elektronik sigaralarda kanserojen kimyasallar bulunduğunu gösterilmesi başka bir husustur.

Bunların hangi oranda kansere yol açtıklarını önümüzdeki senelerde daha bariz olarak görebileceğiz.

Gelelim neticeye

BİR: Elektronik sigaraya karşı çıkarken bilimsel dayanakları sunulmayan, abartılı ifadelerin inandırıcılığı olmayacağı gibi tam aksine bunlardan menfaat temin edenlerin ekmeğine de yağ sürülmüş olur.

İKİ: Tabii ki elektroniği, sarması, filtrelisi, laytı, mentollüsü... dâhil her türlü sigaraya ve tütün ürününe hayır, hayır, hayır!

ÜÇ: Ben bu listeye "sigara böreğini" de eklediğimi söyleyeyim, nasıl bir sigara karşıtı olduğumu herkes anlasın.

Kaynak: http://aa.com.tr/tr/saglik/saglik-bilimleri-universitesi-rektoru-erdol-elektronik-sigara-tedavisi-zor-tumorlere-neden-oluyor/934589